Įtampą KUL numalšins Savivaldybė?

Įtampą KUL numalšins Savivaldybė?

Ketvirtadienį posėdžiavusi Klaipėdos miesto taryba išklausė itin daug kritikos pastaruoju metu sulaukiančios Klaipėdos universitetinės ligoninės (KUL) vadovą Vinsą Janušonį. Jis teigė, kad pats iš pareigų trauktis neketina, bet pasitrauks, jei taip nuspręs miesto Taryba. Pastarosios narių nuomonės išsiskyrė – vieni ragino V. Janušonį pasitraukti, kiti siūlė verčiau ieškoti būdų, kaip padėti ligoninei.

Beveik 3 valandas trukusios diskusijos baigėsi sutarimu, kad Tarybos frakcijų pirmininkai rinksis į dar vieną posėdį, kur spręs dėl specialios komisijos sudarymo. Ji, politikų teigimu, turėtų būti sudaryta iš medikų, ekspertų, Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) atstovų, kurie įvertintų visų KUL atliktų patikrinimų duomenis ir pasiūlytų, kokių veiksmų būtų galima imtis, siekiant stabilizuoti padėtį šioje gydymo įstaigoje.

Vadovavosi nurodymais

Pats V. Janušonis, kalbėdamas politikams, teigė apgailestaujantis dėl susidariusios situacijos, bet išsakė nuomonę, kad ne visada padėtis yra vertinama objektyviai ir nėra taip blogai, kaip bandoma pavaizduoti.

KUL vyriausiasis gydytojas teigė, kad pastaruoju metu ligoninėje dirbo ir ketvirtadienį tebedirba įvairios komisijos, tikrinančios KUL darbą, bet kol kas konkrečių išvadų dar nėra gauta.

V. Janušonis aiškino, kad kovo 4 d. sveikatos apsaugos ministro įsakymu KUL tapo „kovidine“, teko skubiai perorganizuoti veiklą, buvo uždaryti 8 skyriai, kad 4-asis, infekcinių ligų, korpusas būtų skirtas tik „kovidiniams“ ligoniams. Kiti korpusai, pasak V. Janušonio, nebuvo planuoti dirbti su itin pavojinga infekcija.

„Ligoninė ir aš, vadovas, buvo kritikuojami, kaltinami dėl kelių principinių pozicijų, tai yra asmens apsaugos priemonės, medikų ir pacientų infekuotumas. Apsaugos priemonėmis ligoninė apsirūpino pati ir naudoja gautą paramą“, - aiškino V. Janušonis.

Jo teigimu, iš valstybės rezervo nedideli kiekiai apsaugos priemonių buvo gauti vasario 27-28 dienomis, o vėliau didesnė siunta priemonių atkeliavo tik kovo 28 d.

„Vadovaudamiesi higienos norma ir Sveikatos apsaugos ministerijos kovo 31 d. rekomendacijomis, aprūpinome darbuotojus apsaugos priemonėmis. Tai darė ne Janušonis, o sudaryta komisija, atsakinga už tai. Kai kurie norėjo daugiau priemonių, nei priklauso pagal normą“, - skundus dėl priemonių trūkumo aiškino KUL vadovas.

Jis kelis kartus pabrėžė, kad aprūpinti visus darbuotojus ne tik jiems priklausančiomis, bet ir jų norimomis priemonėmis, nėra ir ateityje, ko gero, nebus galimybės, nes asmens apsaugos priemonių trūksta visose šalyse.

Kalbėdamas apie medikų ir pacientų infekuotumą V. Janušonis teigė, kad KUL nėra išskirtinė ligoninė. Pasak jo, infekuotų medikų yra gana daug ir kituose Lietuvos miestuose. KUL buvo du didesni koronaviruso židiniai. Vienas jų - Akių ligų skyriuje, kur infekcija išplito nuo iš užsienio grįžusio vyro užsikrėtusios darbuotojos. Kitas – Neurochirurgijos skyrius.

V. Janušonis nurodė, kad šiuo metu jau patikrinta daugiau nei 1 300 ligoninės darbuotojų, tikrinami ir gydomi ligoniai bei atvykstantys nauji pacientai.

„Be abejonės, ligoninė, kaip ir kitos ligoninės, turi problemų. <...> Bet didžiausia problema yra komunikacija. Šiandien mus kritikuoja, ir, ko gero, teisingai, dėl vėlavimo pateikti informaciją“, - kalbėjo V. Janušonis, patikinęs, kad jau bandoma spręsti šią bėdą.

Nemato pagrindo trauktis

„Vakarų eksprese“ jau buvo rašyta, kad šią savaitę savo poziciją išreiškė KUL profsąjungų atstovai ir kai kurie politikai. Viena profsąjunga prašė Tarybos narių nušalinti V. Janušonį, kita stojo ginti vadovo, atsiribodama nuo kitos profsąjungos nuomonės.

Palikti postą V. Janušonį ketvirtadienį viešai paragino keli Tarybos nariai.

Opozicijoje dirbančios Ninos Puteikienės nuomone, ligoninė dabar yra paversta mūšio lauku, o jos darbas paralyžiuotas.

Konservatorius Aidas Kaveckis teigė sulaukęs kadaise jo gyvybę išgelbėjusio mediko skambučio su prašymu imtis veiksmų, kad V. Janušonis paliktų postą.

„Jei esate tikrai garbingas žmogus, atsitraukite nuo savo posto savo noru. Baikim tas įtampas“, - dėstė A. Kaveckis.

Jo bendrapartietis Kazys Bagdonas taip pat siūlė rinktis „garbingą atsistatydinimą“, o prie konservatorių frakcijos prisijungęs Audrius Petrošius tikino bendravęs su maždaug 50 KUL dirbančių žmonių, kurių pasakojimai apie tvyrančią atmosferą ligoninėje šiurpino ir vertė išspausti ašaras. A. Petrošius teigė, kad reikėtų atsižvelgti į Lietuvos prezidento, premjero, sveikatos apsaugos ministro viešai išsakytus žodžius, kritiką ir imtis veiksmų.

V. Janušonis į tai sureagavo sakydamas, kad sprendimas priklauso nuo politikų.

„Tai priklauso nuo jūsų. Aš esu garbingas žmogus. Atsistatydinti iš nieko, dėl to, kad kažkas kažkur kažką pasakė... Reikia palaukti, kol bus įrodymų, ką Janušonis ar vadovybė konkrečiai blogai padarė“, - pasisakė KUL vyr. gydytojas.

Jis pridūrė, kad visus jo darbo metus miesto politikai ir merai gynė „nuo politinių skersvėjų iš sostinės“, tačiau patikino, kad nesilaiko įsikibęs vadovo kėdės.

„Mano kėdė yra santykinis dalykas, aš esu samdomas žmogus. Tačiau mano garbės supratimas, gyvenimo ir darbo principai neleidžia taip imti ir nusileisti šitai šmeižto, melo, neigiamos informacijos organizuotai lavinai“, - sakė V. Janušonis, kritiką įvardinęs kaip „nuomonių įvairovę“.

„Taryba yra ligoninės steigėja, ji priima sprendimus. Kokius bepriimtumėte sprendimus, su jais sutinku ir juos vykdysiu“, - pridūrė KUL vadovas.

„Civilizuotose šalyse galvos nekapojamos“

Dalis politikų taip pat nenorėjo skubėti versti vadovo iš kėdės.

„Civilizuotose šalyse vadovų galvos nekapojamos“, - komentavo valstiečių ir žaliųjų frakcijoje opozicijoje dirbantis Arvydas Vaitkus.

Jo nuomone, blogai, kad medikai ir taip sunkiu metu patiria papildomą įtampą, jaučiamas jų susiskaldymas, tačiau gerai, kad vadovas pripažįsta problemas.

Jam antrinusi opocizijoje dirbanti liberalė Alina Velykienė teigė, kad dabar nusitaikyta į vieną asmenį.

Tarybos narys, Klaipėdos universiteto rektorius, Jūrininkų ligoninės gydytojas Artūras Razbadauskas teigė kalbėsiantis kaip medikas.

Pasak jo, medikai dabar tampa svarbesni už politikus, nes jie pirmieji susiduria su didžiuliais koronaviruso keliamais iššūkiais.

„Vilniaus ir Klaipėdos apskritys yra labiausiai pažeidžiamos. Klaipėdos universitetinė ligoninė viena pirmųjų stojo į fronto liniją, neturėdama apsaugos priemonių, nes jų trūko ne tik Klaipėdoje ir Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje. <...> Esu dirbęs 6 metus Klaipėdos universitetinėje ligoninėje vadovaujant Vinsui Janušoniui, žinau jo vadovavimo stilių, esu pasisakęs ir gan aštriai, bet esu įsitikinęs, kad dabartinis vadovo nukryžiavimas yra visiškai nenaudingas ir žalingas Klaipėdos sveikatos priežiūrai“, - poziciją išsakė A. Razbadauskas.

Jis dalijosi patirtimi, kad pats jau antrą savaitę yra likęs vienas chirurgas skyriuje, kuriame dirba, tad tenka pas pacientus vykti ir dieną, ir naktį. Vietoje ginčų ir pykčių A. Razbadauskas ragino verčiau eiti savanoriauti į KUL ir taip padėti medikams.

Bandys padėti

Politikai išsakė nuogąstavimus, kad, jei konfliktai tęsis, o įtampa gilės, Vyriausybė gali imtis veiksmų ir perimti Savivaldybės pavaldume esančią ligoninę savo žinion.

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas išsakė nuomonę, kad „nuimti“ vadovą būtų nesunku, bet esą reikia kalbėti ne apie personaliją, o apie situaciją visoje gydymo įstaigoje, juolab kad iki šiol buvo tik anonimai, kalbėję apie ligoninėje esančias problemas, o dabar jau yra darbuotojų, kurie kalba atvirai neslėpdami savo veidų, vardų ir pavardžių.

Tarybos daugumos frakcijos „Už Klaipėdą“ pirmininkė Vaida Žvikienė kvietė mažiau politikuoti ir stengtis užtikrinti, kad darbas KUL vyktų normaliai, padėti ligoninei sustyguoti darbą.

Ji pateikė siūlymą pavesti Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriui sudaryti ekspertinio lygio specialistų grupę, kuri iki gegužės pabaigos įvertintų visas KUL atliktų patikrinimų išvadas ir kitą informaciją, o tada parengtų KUL veiklos ir procesų tobulinimo planą, numatant konkrečius sprendinius, jų įgyvendinimo terminus ir atsakingus asmenis.

Į šios grupės darbą siūloma įtraukti ir visų KUL veikiančių profsąjungų atstovus bei SAM specialistus.

Nutarta, kad sprendimą dėl tokio pavedimo priims Tarybos frakcijų pirmininkai, artimiausiu metu susirinkę į posėdį.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder