Išpampusios savivaldybės mažėti nenori

Išpampusios savivaldybės mažėti nenori

Nuolatinio gyventojų mažėjimo kamuojama Lietuva savivaldybių valdininkų armijos tokiais pat tempais mažinti nesugeba. Nors Vilniaus ir Kauno valdininkų būrys sumenko dešimtimis, Klaipėdos savivaldybėje darbuotojų sumažėjo vos keliais, skelbia Lietuvos laisvosios rinkos institutas (LLRI).

Remdamasis Statistikos departamento ir Valstybės tarnybos departamento duomenimis, institutas praneša: per penkerius metus Lietuvoje žmonių sumažėjo 5,4 proc., o juos aptarnaujančių savivaldybių administracijų darbuotojų padaugėjo 2,6 proc.

Vilnius, kuriame gyventojų skaičius pernai šiek tiek išaugo, ir Kaunas savivaldybės administracijas sumažino 73 ir 99 darbuotojais. O Klaipėdos mieste sugebėta atsisakyti tik 5 darbo vietų.

Mažėti nebegali?

2015-ųjų pradžioje uostamiesčio Savivaldybėje buvo 430,5 etato, o šių metų pradžioje - 425,25. Šių metų pradžioje 1 000 gyventojų aptarnavo 2,76 darbuotojo - 0,07 proc. mažiau nei prieš metus, informuoja LLRI. Statistikos departamentas skelbia, kad per 2015-uosius Klaipėda sumažėjo 1 866 gyventojais.

Visgi uostamiesčio Savivaldybės administracijos direktorius Saulius Budinas tvirtina, jog darbuotojų skaičius Savivaldybėje pernelyg nesikeičia dėl privalomų vykdyti valstybės deleguotų funkcijų. Pavyzdžiui, pašalpų skirstymo - tam skirtame skyriuje dirba per 50 darbuotojų.

"Kitais metais Klaipėda taps Lietuvos kultūros sostine, tad papildomas etapas skirtas Kultūros skyriui. Viešosios tvarkos skyriui pridėti 2 papildomi etatai, kadangi šie dirbti pradėjo ir po darbo valandų. Žmonių mažėjo Projektų valdymo skyriuje, kadangi seniau darbui su europiniais projektais priimdavome papildomų žmonių, tačiau susiformavusi stipri komanda juos gali valdyti savarankiškai", - sako S. Budinas.

Beje, prieš porą metų Klaipėdos miesto valdininkų būrys išsipūtė 50 darbo vietų, nes buvo centralizuota miesto biudžetinių įstaigų buhalterinė apskaita. Tačiau iš tokios reformos esą tik sutaupoma. S. Budinas akcentuoja, jog kiti miestai dažniausiai steigia atskirą įmonę tokioms paslaugoms teikti, tad ir statistinėse lentelėse pasirodo geriau.

"Darbuotojų sumažėtų, bet tai tik būtų jų perdėjimas iš vienos eilutės į kitą, o pinigų iš biudžeto tam reikėtų tiek pat ar netgi daugiau - tiek įstaigos kūrimui, tiek vadovui ir panašiai", - akcentavo S. Budinas.

Vicemeras Artūras Šulcas tvirtina, kad uostamiestyje pagal daugelį rodiklių valdymo aparatas yra vienas mažiausių ir spaustis esą daugiau nebėra kur.

"Nežinau kaip Vilniuje, tačiau Kaune, mano žiniomis, tokį skaičių valdininkams pavyko pasiekti perkėlus darbuotojus iš valstybės tarnybas į kitas viešąsias įstaigas", - sako A. Šulcas ir priduria, jog statistika nereikėtų aklai tikėti, nes "ją galima dėlioti kaip norisi".

Vicemeras taip pat pažymi, jog Savivaldybės darbuotojų skaičių pučia ir kartais ne visai reikalingos, tačiau valstybės priskiriamos būtinosios funkcijos, kurios kartais net dubliuojasi.

"Pavyzdžiui, valstybinius žemės reikalus tvarko Nacionalinė žemės tarnyba, taip pat ir Savivaldybė. Tai - akivaizdus funkcijų dubliavimasis. Taip pat atliekame dalį Valstybinės teritorijų ir statybos inspekcijos, Kultūros paveldo departamento funkcijų. Jas sujungus ir sudėliojus būtų galima teikti geresnes paslaugas, aiškiai pasiskirstyti atsakomybe", - sako A. Šulcas.

Kitur - prasčiau

LLRI nemažai dėmesio skyrė ir aplinkinėms savivaldybėms. Pavyzdžiui, Neringos savivaldybė pagal statistikos lenteles yra labiausiai išpampusi visoje Lietuvoje: apie 3 tūkst. gyventojų turintis administracinis vienetas turi 81,5 etato, o tai reiškia, jog tūkstančiui gyventojų tenka 26,99 darbuotojo - daugiausiai visoje Lietuvoje.

PALYGINO. Anot Neringos savivaldybės vadovų, jei būtų lyginama su kitu kurortu - Birštonu, atmetus rinkliavos kontrolierius ir ugniagesius, Kuršių nerijos savivaldoje dirbtų 7 valdininkais mažiau. Eimanto CHACHLOVO nuotr.

Visgi Neringos savivaldybės administracijos direktorius Algimantas Vyšniauskas tikina, kad tokios statistikos vaikymasis yra tam tikra saviapgaulė.

"Savivaldybėje dirba dviejų kontrolės postų darbuotojai, ugniagesių komanda, valytojai, kadangi čia nėra tokias paslaugas teikiančios firmos. Kitas dalykas - nesvarbu, ar Savivaldybėje gyvena 100 ar 10 tūkstančių žmonių, funkcijos deleguojamos tos pačios. Kitur yra net atskiri departamentai, o pas mus skyriuose dirba po 2 darbuotojus. O, jei lygintumėmės su kitu kurortu - Birštonu, atmetant mūsų kontrolierius ir ugniagesius, Savivaldybėje dirbtų 7 darbuotojais mažiau", - pažymi A. Vyšniauskas.

Beje, panašu, kad bent statistiškai Neringos savivaldybė šiek tiek susitrauks: liepos 1-ąją įkurta viešoji įstaiga, į kurią artimiausiu metu pereis dirbti 12 ugniagesių. Taip pat svarstoma ir apie atskiros įmonės steigimą kontrolės postams valdyti - ten dirbti pereitų 16 žmonių.

"Suprantama, kad didžiuosiuose miestuose administracijos darbuotojų 1 000 gyventojų tenka mažiau. Taip pat suprantame, kad kiekviena savivaldybė turi savos specifikos, tad darbuotojų skaičius neišvengiamai šiek tiek skiriasi. Tačiau kai kuriose tiek pat gyventojų turinčiose savivaldybėse administracijos darbuotojų skaičius skiriasi kelis kartus. Kai skaičiai skiriasi šimtais, savivaldybės vadovai turėtų kelti sau klausimą, ar administracija sudėliota racionaliai", - pranešime cituojamas LLRI prezidentas Žilvinas Šilėnas.

Aplink mus yra dvi tokios savivaldybės. Pavyzdžiui, Šilutės rajono savivaldybėje užimtos beveik 338 pareigybės, kai panašaus dydžio Šiaulių rajono savivaldybėje pakanka 231 valdininko. Tačiau Šilutės rajono savivaldybės administracijos direktorius Sigitas Šeputis pažymi, jog ši statistika neatitinka paskutinių mėnesių įvykių - skaičius turėtų būti bent 55 pareigybėmis mažesnis, nes būtent tiek ugniagesių, dirbusių Savivaldybei, išėjo į atskirą įstaigą.

"Yra daugelis savivaldybėms deleguotų funkcijų, o ypač darbuotojų daugėja socialinėje sferoje", - kone identiškai kaip ir Klaipėdos bei Neringos kolegos kalba S. Šeputis.

Klaipėdos rajono savivaldybėje dirba 320 žmonių, kai panašioje Kėdainių rajono savivaldybėje užtenka 157 darbuotojų. Paklausti, kodėl taip yra, Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos direktoriaus Sigito Karbausko nepavyko - telefonu jis vakar neatsiliepė.

Palangos savivaldybė pažymėta kaip viena tų, kurioje gyventojų skaičius mažėjo, tačiau tai neatsispindėjo valdininkų armijos mažėjime. Deja, Savivaldybės administracijos direktorės Akvilės Kilijonienės telefonas vakar buvo išjungtas.

Vienintelė Kretingos savivaldybė išskiriama kaip geras pavyzdys: mažėjus gyventojų skaičiui atitinkamai sumažėjo ir valdininkų skaičius.

Regiono savivaldybių darbuotojų skaičius

Savivaldybė Gyventojų skaičius (2016 m. sausio mėn.) 2015 m. pradžioje užimtos pareigybės 2016 m. pradžioje užimtos pareigybės Pareigybių skaičius 1000 gyventojų
Klaipėdos m. 154275 430,5 425,25 2,76
Klaipėdos r. 53464 321,75 320 6
Kretingos r. 39152 252,9 247,9 6,34
Neringos 3024 82,5 81,5 26,99
Palangos m. 15533 109 112 7,2
Šilutės r. 24452 337,5 337,5 8,22

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder