Iškirstos kalnapušės atvėrė problemas

Iškirstos kalnapušės atvėrė problemas

Kalnapušės užstojo pirmojo Klaipėdos uosto kapitono Liudviko Stulpino skulptūrinį biustą. Atsirado iniciatyvių žmonių, jie suorganizavo talką, kalnapušės buvo pašalintos. Tačiau atsivėrus negražiai pastato sienai, jo šeimininkai nesiima nieko daryti, o miesto Savivaldybės atstovai tikina negalintys tam išleisti nė lito.

Lietuvos jūrininkų sąjungos (LJS) ir asociacijos "Jūrų veteranai" entuziastai šiemet kovą gavo Klaipėdos savivaldybės Aplinkos kokybės skyriaus leidimą iškirsti peraugusias ir vaizdą gadinusias kalnapušes prie namo Sankryžos g. 7. Jame 1923-1933 metais gyveno ir dirbo jūrų kapitonas, pirmas nepriklausomos Lietuvos uosto kapitonas L. Stulpinas. Pušelės užstojo ant namo sienos esantį jo skulptūrinį biustą.

Po atliktų darbų atsivėrė gana negražus sienos vaizdas, mat judėdamos kalnapušės ją visą nubraižė. Be to, paaiškėjo, kad dingo 2 metrai šaligatvio bortelio. Minėtų organizacijų atstovai įsitikinę, kad ten dar reikia padidinti žemės sluoksnį ir pasodinti dvylika 30 cm aukščio žemaūgių krūmų - raugerškių.

Greitai padaryti negali

Šiame pastate įsikūrusios Valstybinės augalininkystės tarnybos Klaipėdos regioninis skyrius atsisakė tai padaryti. Jo vedėja Irena Baltuonienė aiškino, kad pušelės buvo iškirstos nesuderinus su skyriumi, o dabar reikalaujama, kad jis viską sutvarkytų.

"Tokie ambicingi siūlymai nėra teisingi. Mes esame valstybinė įstaiga ir negalime visko taip greitai sutvarkyti. Mes planuojame finansus, turime organizuoti pirkimus. Šiemet tikrai nieko nebus. Pastatą ir aplink jį esančią žemę mums perdavė Turto fondas. Jį tvarkyti, remontuoti stogą, dažyti ir t. t. galime savo nuožiūra. Mes pastatą tvarkysime, bus skiriama pinigų kitais ar dar kitais metais. Be abejo, tai turi būti suderinta su Kultūros paveldo departamentu, nes tai - paveldo pastatas.

Mes patys turime planuoti, ką daryti, o ne kažkas mums nurodinėti. Tiesiog sugalvojo Jūrininkų sąjunga, kad reikia L. Stulpino biustą atidengti iškirtus pušeles ir čia vedžioti užsieniečių ekskursijas. Bet tai jų iniciatyva, jeigu jie taip nori, tai tegu ir tvarkosi", - kalbėjo I. Baltuonienė.

Skyriaus vedėja sakė kalbėjusi šiuo klausimu ir su Savivaldybės atstovais, žadėjo ir Vilniuje pasitarti su savo vadovybe. Anot jos, Savivaldybė žadėjo kažkiek skirti pinigų patvarkymui, galbūt ir Augalininkystės tarnyba kažkiek galės prisidėti dar ir šiais metais.

"Kažką padarysime, bet ne taip konkrečiai, kaip nurodinėjama", - sakė I. Baltuonienė.

Siūlo du variantus

Savivaldybės Miesto ūkio departamento direktorius Liudvikas Dūda su prašymu padėti sutvarkyti aplinką prie L. Stulpino biusto susipažinęs, pasak jo, ir atsakymas iniciatoriams jau išsiųstas.

"Kuo čia dėta Savivaldybė? Pastatas perduotas Augalininkystės tarnybai, tegul ji ir tvarko. Savivaldybė neturi teisės rūpintis tuo pastatu, ne savo turtui ji negali skirti nė vieno lito. Tarnyba, priimdama šį pastatą, turėjo įvertinti, kad jis nėra paprastas pastatas. Jeigu kas nors išdaužytų langus, juk susidėtų. Jeigu ant sienos turi garbaus žmogaus biustą, turėtų susitvarkyti. Manau, kad Klaipėdos skyrius turėtų pasirūpinti per savo centrinę valdžią ir gauti pinigų tokiam reikalui, štai ir viskas", - sakė L. Dūda.

Kitas variantas, jo manymu, būtų ieškoti rėmėjų. Anot jo, Klaipėdos mieste yra daug jūrinių organizacijų, tad iniciatoriai galėtų kreiptis, pavyzdžiui, į "Limarko" laivininkystės kompaniją, į AB Klaipėdos jūrų krovos kompaniją ("Klasco") ir kitas. Daugelis tų organizacijų turi remonto brigadas, pinigų, tad galėtų perdažyti sieną.

"Mes ten aptvarkysime žolynus, padarysime tai, kas susiję su žemės darbais, pasodinsime, ką reikia, tačiau sienos dažymas - jau ne mūsų rūpestis", - sakė L. Dūda.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder