Interesų neatskleis nė už ką?

Interesų neatskleis nė už ką?

Viešųjų ir privačių interesų nedeklaravo 40 savivaldos politikų, dėl jų šią savaitę bus kreipiamasi į savivaldybių etikos komisijas, pranešė Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK). Tarp tokių politikų - ir keturi klaipėdiečiai.

Ketvirtadienį paskelbtais VTEK duomenimis, tai buvo liberalsąjūdietis Audrius Vaišvila, konservatorius Laisvūnas Kavaliauskas, Rusų sąjungos atstovas Viačeslavas Titovas ir visuomenininkas Vytautas Čepas.

Klaipėdos rajone intresus vis dar slėpė konservatorius Alfredas Šiaulys, "valstietis" Bronius Markauskas, socdemas Jonas Dromantas ir "tvarkietis" Viktoras Kura. Kretingos rajono taryboje buvo tik vienintelis nepareigingas politikas - socialdemokratas Konstantinas Skierus. Palangoje deklaracijų nepateikė socdemas Danas Paluckas ir liberalsąjūdietė Sondra Kulikauskienė.

"Pavesime savivaldybių rajonų ir miestų taryboms bei jų etikos komisijoms ištirti politikų vėlavimo deklaruoti privačius interesus priežastis. Per vieną mėnesį jos turės pateikti mums išvadas. VTEK šias išvadas revizuos ir priims galutinius sprendimus dėl politikų atsakomybės prieš įstatymą", - komisijos pranešime cituojamas įstaigos vadovas Romas Valentukevičius.

Anot jo, politikams, kurie interesų nedeklaravo dėl nepateisinamų priežasčių, bus taikomos "griežtos įstatymų numatytos administracinės ir kitos poveikio priemonės". Įstatymai numato už šiuos pažeidimus galimybę skirti baudas iki 580 eurų. Kaip anksčiau nurodė Specialiųjų tyrimų tarnybos atstovai, tokia informacija gali tapti pretekstu tarnybai domėtis šių politikų veikla.

Vis dėlto VTEK atstovai pripažįsta, kad kai kur nagrinėti politikų atsakomybę gali būti keblu, nes šiuo metu veikiančias etikos komisijas turi tik apie pusę šalies savivaldybių.

Pagal Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymą, deklaracijas politikai turi pateikti per vieną mėnesį nuo išrinkimo į savivaldybės tarybą dienos. Tie, kurie tarybos nariais buvo ir anksčiau, - deklaracijas patikslinti.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder