Apgailėtina situacija: turistai Lietuvą renkasi tik tarp kitko

Į Vakarų Lietuvą plūstelėjo turistų banga

Kaip niekada šiltas ir gražus gegužės mėnuo pradžiugino turizmo sektorių - turistai jau dabar plūsta ne tik į pajūrį, bet ir į Klaipėdos rajoną.

Ypač didelio turistų srauto tikimasi sulaukti Karklėje, kadangi rezervacijų dėl apgyvendinimo vis daugėja, o laisvų vietų - mažėja. Dėl potencialiai gerų sąlygų šįmet didesnis turistų srautas prognozuojamas ir Klaipėdoje bei Palangoje.

Uostamiestyje - netikėti skaičiai

Nors Klaipėda daugiausiai vilčių deda į vasaros sezoną, kai miestiečiai ir miesto svečiai turės galimybę dalyvauti daugybėje renginių, maloniai nustebino pirmojo šių metų ketvirčio statistika.

Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centro (TKIC) duomenimis, per pirmus tris šių metų mėnesius, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu praėjusiais metais, turistų skaičius pajūrio mieste padidėjo 13,2 proc. Bent vienai nakvynei uostamiestyje liko beveik 35 tūkst. keliautojų. Iš jų 12,7 proc. sudarė užsieniečiai.

"Toks padidėjimas truputį nustebino, nes pirmą ketvirtį paprastai viešbučiuose svečių būna mažiau. Tačiau tai ne tik dėl gerų orų. Didelę įtaką turi ir renginiai. Prie to stipriai prisidėjo Šviesų festivalis - tuo metu nebuvo galimybių apsigyventi viešbutyje. Visi buvo pilni", - "Vakarų ekspresui" sakė Klaipėdos TKIC direktorė Romena Savickienė.

Pasak jos, per pirmąjį metų ketvirtį sulaukta labai daug turistų iš Rusijos. Šios šalies turistų aktyvumas jaučiamas ne tik uostamiestyje, bet ir visoje Lietuvoje. Be rusų, šįmet Klaipėdoje gausiai apsilankė vokiečių, ukrainiečių, austrų. Dabar viltys dedamos į vasaros sezoną.

"Vasaros sezono pradžia pakankamai intensyvi. Įtakos tikriausiai turi ir beprotiškai geras oras. Jaučiame, kad ir patys lietuviai keliauja po Lietuvą. Jau sulaukėme ir kruzinių laivų, kurie sezoną pradėjo balandį. Tikimės, kad į uostamiestį atvyks daugiau turistų ir kitomis transporto priemonėmis - keltais, automobiliais, lėktuvais. Tačiau viskas priklauso ne tik nuo mūsų, bet ir nuo kelionių organizatorių, žmonių noro", - teigė Klaipėdos TIC direktorė.

Ji priminė, jog Klaipėdoje tarp lankomiausių vietų išlieka senamiestis. Ypač miesto svečius turėtų traukti atnaujinta Teatro aikštė, kurioje atsiras nemokamas internetas. Didelio turistų srauto tikimasi sulaukti ir Lietuvos jūrų muziejuje, muziejuje "39-45", kuris pasakoja apie miestą Antrojo pasaulinio karo metais, Orientavimosi sporto parke Smiltynėje.

"Daugeliui svarbi galimybė pailsėti prie jūros. Taip pat turime Botanikos sodą, atraktyviąsias ekskursijas, festivalius. Artėja Jūros šventė. Tokie renginiai tikrai pritrauks nemažai žmonių. Atrodo, miestas tuščias, bet kai tik renginys mieste, atsiranda daug žmonių", - tikino R. Savickienė.

Karklėje laukiama anšlago

Apie padidėjusį turistų srautą kalba ir Klaipėdos rajono turizmo informacijos centras (TIC). Jau dabar matomas didžiulis sujudimas Drevernoje.

"Jau užvakar dalis namelių buvo užimta. Žmonės poilsiauja, mėgaujasi greitai atėjusiais vasariškais orais. Jeigu vasara bus šilta, mūsų keturių vandenų krašte bus turistų anšlagas. Žmonės norės ilsėtis prie vandens, plaukti baidarėmis, laivais, keliauti dviračiais aplink Kuršių marias. Šiais metais, palyginti su praėjusiais, registracija į edukacinę programą "Žuvies kelias" prasidėjo mėnesiu anksčiau. Jau dabar nemažai užsakymų įvykdėme balandžio ir gegužės mėnesiais", - sakė Klaipėdos rajono TIC direktorė Daiva Buivydienė.

Jos teigimu, vasarą rasti laisvų vietų Karklėje bus itin sudėtinga, kadangi jau dabar apgyvendinimo sektorius sulaukė daug rezervacijų.

"Infrastruktūra susitvarkė - sutvarkyta dviračių trasa, kelias, automobilių stovėjimo aikštelė. Karklė išgražėjo po remonto. Pernai net ir per remontą vyko visi. Buvo verslo atstovų ir turistų nepasitenkinimo. Buvo šalta vasara, lietinga. Bet turistų tai nesustabdė", - sakė Klaipėdos rajono TIC direktorė.

Kaip ir anksčiau, daugiausiai turistų susidomėjimo sulaukia Karklė, Dreverna ir jos apylinkės, Veiviržėnai bei Agluonėnai. Svečių netrūksta ir Olando kepurėje, Mažųjų laivų uoste bei Dinozaurų parke.

Pasak D. Buivydienės, užsienio turistų skaičius auga nestipriai - nuo 7 proc. iki 11 proc. Daugiausiai jų lankosi Karklėje, kur atvyksta su kemperiais. Tarp tautybių dominuoja olandai, latviai, vokiečiai ir austrai.

Į Palangą - nuo Velykų

Turistų antplūdžiu džiaugiasi ir Palanga. Joje dideli poilsiautojų srautai fiksuojami nuo balandžio. Ypač svečių padaugėja savaitgaliais.

"Išskirti labiausiai lankomas vietas sudėtinga. Į Palangą suplūsta turbūt pati įvairiausia publika. Jaunimas veikiausiai mėgsta pašokti ir gerai praleisti laiką Basanavičiaus gatvėje. Vyresnio amžiaus žmonės ir šeimos mėgsta pasivaikščioti pajūriu, miško takeliais, dalyvauti pramoginėse programose. Palangoje kiekvienas pagal savo norus ir lūkesčius gali surasti užsiėmimų", - tikino Palangos turizmo informacijos centro (TIC) direktorė Rasa Kmitienė.

Praėjusiais metais kurorte lankėsi turistai iš 48 valstybių. Daugiausiai atvyko svečių iš Rusijos ir Baltarusijos. Taip pat buvo latvių, estų, vokiečių, lenkų, ukrainiečių, norvegų, švedų, suomių, prancūzų bei britų.

Paklausta, ar iš tiesų atostogos kainuoja pigiau saulėtoje Turkijoje nei Palangoje, R. Kmitienė su tokia teorija nesutiko.

"Palangoje jaučiamas nuoširdumas, jaukumas. Čia niekada nesijausite kaip "fabrike" Turkijoje. Gal reikėtų įvertinti ne tik kainą, bet ir teikiamos paslaugos kokybę bei kitus veiksnius, kurie suteikia poilsiui žavesio. Nesu prieš užsienio kurortus. Visi turime skirtingus poreikius ir norus, pagal tai ir reikėtų rinktis", - teigė Palangos TIC direktorė.

Neringoje - daugiau užsieniečių

Kol kas optimizmu trykšta ir Neringa. Nidos kultūros ir turizmo informacijos centro "Agila" direktorės pavaduotoja Eglė Baltranaitė teigė, jog daugiau turistų tikimasi sulaukti neintensyviuoju sezono metu.

"Geri gegužės orai kasmet paskatina didelius turistų srautus savaitgaliais. O šie metai ypač vasariški. Nuolatos stengiamės pritraukti turistų priešsezoniu, tad pavasarį ir rudenį organizuojame renginius, taikome įvažiavimo lengvatas, kad turistai atvyktų ne tik liepą ir rugpjūtį", - sakė E. Baltranaitė.

"VisitNeringa" centrą praėjusiais metais aplankė daugiau nei 30 tūkst. turistų. Iš jų net 21 tūkst. sudarė turistai iš užsienio. Daugiausiai svečių - 12 544 - atvyko iš Vokietijos. Jų buvo daugiau nei pačių lietuvių. Be vokiečių, Neringoje apsilankė nemažai rusų, latvių, prancūzų, olandų.

Ką Neringoje galima aplankyti? Praėjusiais metais Juodkrantėje, šalia poilsio namų "Kuršių kiemas", buvo pastatytas paminklas žymiam vokiečių archeologui, etnografui, kalbininkui Adalbertui Bezzenbergeriui. Tad tai kai kuriems turistams gali būti naujovė.

Taip pat galima aplankyti Nidos švyturį, Parnidžio kopą, Saulės laikrodį, Raganų kalną, Žirgų rago švyturį, Bulvikio ragą ir ne tik.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder