Gyventojai savaitgalį spjovė į saugumą

Gyventojai savaitgalį spjovė į saugumą

Sušvelnintos karantino sąlygos, panašu, padrąsino gyventojus savaitgalį pabūti gamtoje. Tačiau žmonių antplūdis, kurio sulaukė "Smiltynės perkėla", privertė sunerimti ne tik pačius keleivius, bet ir specialistus. Bendrovė tikina dėjusi visas pastangas situacijai suvaldyti, tačiau tai padaryti neva buvo neįmanoma.

Kad savaitgalį keltuose situacija buvo nevaldoma, redakcijai pranešė skaitytojai. Nusiskundimuose buvo teigiama, kad žmonės keltais buvo plukdomi susigrūdę, nepaisant Sveikatos apsaugos ministerijos nustatytų reikalavimų laikytis saugaus atstumo.

Žmonės neklauso nurodymų

Pasak AB "Smiltynės perkėla" generalinio direktoriaus Mindaugo Čiako, praėjusį savaitgalį išties buvo problemų, ypač Senojoje perkėloje, iš kur į Smiltynę keliami keleiviai. Senojoje perkėloje dirbo vienas keltas, galintis vienu metu perkelti apie 700 keleivių.

"Buvo dideli srautai, juos buvo sunku suvaldyti. Žmonės, užmiršę visus karantino reikalavimus, brovėsi, neklausė mūsų apsaugos darbuotojų.

Dėl karantino reikalavimo plukdome ne daugiau kaip 80, kartais iki 100 žmonių. Bet kai krante laukia apie 300-500 keleivių, įsivaizduokite, koks kyla žmonių nepasitenkinimas.

Keltas dirbo be grafiko. Buvo dirbama kuo greičiau. Žmonės neturi sąmoningumo. Į keltą sulipa laikydamiesi atstumo, bet, kai reikia išlipti, vos pakėlus rampą visi veržiasi susigrūdę. Maksimaliai stengiamės žmones įspėti. Prašome, kad laikytųsi atstumo. Kai kritinė situacija, kapitonas net ir per garsiakalbį įspėja. Darbo dienomis problemų neturime", - "Vakarų ekspresui" sakė M. Čiakas.

"Smiltynės perkėlos" generalinis direktorius pridėjo, kad bendrovė bendradarbiauja su policija, prašo, kad kartais prižiūrėtų situaciją. Tačiau pats M. Čiakas dar negirdėjo, kad bent Senojoje perkėloje būtų nubaustas nors vienas asmuo dėl apsaugos nesilaikymo.

Pasak jo, savaitgalį netrūko ir norinčiųjų keltu persikelti automobiliais. Pavyzdžiui, sekmadienį Naujojoje perkėloje buvo labai daug grįžtančiųjų.

"Esame įpratę, kad vasarą būna 5-5,5 tūkstančio automobilių per parą iš abiejų pusių. Sekmadienį turėjome daugiau nei 2 tūkstančius automobilių. Grįžtančiųjų buvo daugiau nei vykstančiųjų", - teigė M. Čiakas.

Ragina neatsipalaiduoti

Savaitgalį susidariusią situaciją įvertinęs Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Klaipėdos departamento vadovas Raimundas Grigaliūnas mano, kad visgi saugumą turi užtikrinti pati "Smiltynės perkėla". Jo manymu, administracija turėtų tinkamai įvertinti susidariusią situaciją.

"Pirmas dalykas - keltų administracija turėtų užtikrinti, kad žmonės nesigrūstų per galvas. Anksčiau buvo priimta gera tvarka, kad buvo leidžiama į keltą 30 žmonių. Jie atitinkamai dėvėjo kaukes ir išlaikė atstumus. Galbūt keltų trūkumas? Administracija turėtų parūpinti keltų ir reisų tiek, kiek reikia. Tikrai reikia išlaikyti distanciją, stebėti, kad žmonės dėvėtų kaukes", - įspėjo R. Grigaliūnas.

Pasak NVSC Klaipėdos departamento vadovo, karantino metu jam pačiam teko naudotis šia paslauga ir pastebėjo pagirtiną pavyzdį.

"Pačiam teko stebėti, kaip viskas vyksta. Priklauso nuo dirbančio apsaugos darbuotojo, kuris įleidžia į keltą žmones. Kartą darbuotoja dirbo principingai - suskaičiavo 30 žmonių ir uždarė vartelius, nors ant jos rėkė ir klykė moteriškės... Darbuotoja pasakė: "Yra tokie nurodymai, aš juos ir vykdau." Pagyriau, kad sąžiningai vykdė pareigas", - teigė R. Grigaliūnas.

Tačiau savaitgalį gyventojų aktyvumas pastebėtas ne tik perkėlose, bet ir kitose uostamiesčio vietose. Vis daugėja žmonių lauko kavinėse. Pasak R. Grigaliūno, į lauką išeiti galima, bet visur reikia vadovautis nurodymais ir protu.

"Labai blogai, jeigu yra tokių, kurie nemąsto ir kuriems niekas nerūpi. Atsipalaidavimas tikrai prie gero neprives. Savaitgalį buvo geras oras. Pavyzdžiui, vienuose prekybos centruose - griežta tvarka, kitur laisviau - kaukės po kaklu, ant smakro, ant kaktos. Kam ta parodija? Atrodo, tiek daug tos informacijos, bet ne visi žmonės sąmoningi. Tikriausiai tik per baudas sąmoningumą galima įskiepyti", - svarstė R. Grigaliūnas.

Jis priminė, kad žmogus, esantis tarp nepažįstamųjų, nežino, kuris yra viruso nešiotojas. O tokių pavyzdžių jau yra.

"Tad jeigu nesisaugosime, galime ne tik užsikrėsti, bet ir kitus užkrėsti. Jokiais būdais negalima atsipalaiduoti, reikia vykdyti sveikatos apsaugos ministro nurodymus. Situacija Lietuvos mastu nėra bloga, bet tvarkos laikytis reikia", - sakė R. Grigaliūnas.

Protokolų neišvengia

O kad kai kuriems piliečiams trūksta sąmoningumo, atspindi policijos statistika. Štai vien savaitgalį Klaipėdoje buvo surašyta keletas protokolų dėl įvairių pažeidimų.

"Savaitgalį Klaipėdos mieste surašyti du protokolai pagal ANK 45 str., dar 45 piliečiai įspėti žodžiu dėl netaisyklingo kaukių dėvėjimo - dažniausiai jos parištos po smakru. Taip pat savaitgalį Klaipėdoje surašyti keturi protokolai dėl alkoholio vartojimo viešose vietose", - "Vakarų ekspresą" informavo Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio vedėja Andromeda Grauslienė.

Ji patikino, kad Klaipėdos miesto policijos pareigūnai karantino metu nuolat patruliuoja viešose vietose, taip pat vykstama ir į Smiltynę, tikrinama, kaip piliečiai laikosi nurodymų dėvėti kaukes viešose vietose, nesibūriuoti.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder