Geriančių gydymas - ir miesto reikalas?

Geriančių gydymas - ir miesto reikalas?

Svarstoma galimybė Klaipėdos savivaldybės biudžete ieškoti lėšų girtuokliavimui ir kitoms priklausomybėms gydyti.

Mintis kreiptis į miesto valdžią su tokiu siūlymu kilo Klaipėdos miesto savivaldybės narkotikų kontrolės komisijai.

Tiesa, prieš tai dar ketinama išsiaiškinti, kokių sumų reikėtų, jei būtų nuspręsta, kad socialinės rizikos šeimų nariai nuo priklausomybės alkoholiui gali būti gydomi už miesto biudžeto lėšas.

"Mano žiniomis, tai nėra kosminės sumos. Berods, kodavimas pusmečiui kainuoja iki 100 eurų", - sakė minėtos komisijos pirmininkas Saulius Liekis.

Be to, esą reikia įvertinti ir tą faktą, kad gydyti nuo alkoholizmo pagal mūsų šalies įstatymus galima tik tuos asmenis, kurie patys to nori.

Anot Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėjos Gražinos Aurylienės, deja, tokių tėra vienetai. Šeimoms, turinčioms priklausomybių, socialiniai darbuotojai teikia konsultavimo ir tarpininkavimo paslaugas. Norinčius gydytis registruoja ir palydi į priklausomybės ligų centrą. Bet pernai net 91 šeima atsisakė tai daryti, 18 šeimų nariai gydėsi, bet nerezultatyviai, ir tik 20 šeimų atstovams gydymas padėjo.

"Jei metus alkoholio nevartoja, jau manome, kad gydymas buvo efektyvus", - minėjo G. Aurylienė.

Iš viso Klaipėdos socialinių tarnybų apskaitoje yra 391 socialinės rizikos šeima, jose auga 455 vaikai. Kasmet vis daugėja šeimų, kurios į šią apskaitą patenka dėl įvairių priklausomybių. 177 šeimos yra priklausomos nuo alkoholio, o 22 - nuo narkotinių medžiagų.

"Liūdniausia, kad tokiose šeimose augantys vaikai taip pat jau turi įvairių priklausomybių. Šiuo metu visose socialinės rizikos šeimose skaičiuojame 22 priklausomybių turinčius vaikus", - sakė G. Aurylienė.

Ji taip pat palaikė idėją, kad tokių šeimų gydymas turėtų būti viso miesto rūpestis. Nes esą dabar kai kurie žmonės nesigydo vien dėl to, kad neturi tam pinigų.

Alytaus rajono savivaldybė jau ketvirti metai finansuoja tokių žmonių gydymą.

"Tai tikrai nėra dideli pinigai. Per metus šiai priemonei išleidžiame iki 3 tūkstančių eurų", - "Vakarų ekspresui" sakė Alytaus rajono meras Algirdas Vrubliauskas.

Jo žiniomis, iš Savivaldybės lėšų nuo priklausomybių gydėsi jau per 200 rajono gyventojų.

"Suprantama, poreikis yra kelis kartus didesnis, bet ne visi sutinka gydytis. Žinoma, tai nėra lengva užduotis, kartais atrodo, kad tai Sizifo darbas, bet tikrai galiu pasakyti, kad verta. Džiaugiamės, kad iš visų, kurie jau gydėsi, 35 valdo situaciją ir kabinasi į gyvenimą. Tačiau noriu pabrėžti, kad neužtenka vien užkoduoti, tokiems žmonėms reikia kur kas didesnės kompleksinės pagalbos. Todėl džiaugiamės, kad Alytaus rajono bendruomenė labai įsitraukė į šį projektą", - pasakojo A. Vrubliauskas.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder