Geresnio gyvenimo nori ne visi

Geresnio gyvenimo nori ne visi

Klaipėdos apygardos probacijos tarnybai teko nuveikti nemenką darbą: visą mėnesį tikrinti tarnybos priežiūrimi esantys asmenys. Nors pasitaiko gražių atvejų, taisytis nori ne visi - dalį pareigūnų prižiūrimų asmenų dėl jų nusižengimų teks pasiųsti į belangę.

Akcijos "Teistų asmenų priežiūra 2016" metu uostamiesčio probacijos pareigūnai įvykdė net 48 patikrinimus visoje Klaipėdos apskrityje, o uostamiestyje į tikrinimus išvažiuota 12 kartų. Pareigūnai aplankė 359 klaipėdiečius, pas pusę jų teko vykti nakties metu.

Buvo nustatyti 32 pažeidimai, iš kurių net 23 buvo susiję su teismo skirtų įpareigojimų nevykdymu. Po jų teismams teko pateikti 9 teikimus dėl bausmės vykdymo atidėjimo ar lygtinio paleidimo panaikinimo ir pasiuntimo atlikti laisvės atėmimo bausmę, o 8 teikimai pateikti dėl bausmės sugriežtinimo.

"Į patikrinimus vykstame su alkotesteriu - žiūrime, ar prižiūrimi asmenys nevartoja psichiką veikiančių medžiagų, ar laikosi įpareigojimo naktį būti namie", - sakė uostamiesčio ir Neringos probacijos skyriaus vyresnysis inspektorius Vidmantas Staponas.

Būtent pastarieji nusižengimai yra dažniausi. Pasiteisinimų taip pat pasitaiko įvairiausių - tai žmogus nespėjo grįžti, tai sugedo automobilis ir panašiai. Visgi pareigūnų su tokiais paaiškinimais nepapirksi - išimtys galimos nebent dirbant naktį, susirgus ir panašiai, bet tik jei pateikiama atitinkama pažyma.

Itin daug dėmesio sutelkta ir į namų aplinkos stebėjimą - bendrauta su artimaisiais ir pačiais nuteistaisiais. V. Staponas pažymėjo, jog kartais probacijos tarnybos pareigūnams tenka susidurti su žmonėmis, kurie aiškiai turi gyventi atskirai nuo nukentėjusiųjų - tada kreipiamasi į teismą ir prašoma skirti papildomą įpareigojimą.

Tokie tikrinimai mažesniu mastu vyksta nuolat. V. Staponas atkreipia dėmesį, jog ginčytis su tarnybos pareigūnais kartais bando ne tik nuteistieji, bet ir artimieji. Visgi neretai su pareigūnais susisiekia pačių nuteistųjų artimieji.

"Būna atvejų, kai patys artimieji prašo mūsų ką nors daryti. Jie mato, jog žmogus gali prisidaryti problemų sau. Praneša, jei nuteisti artimieji smurtauja, vartoja narkotikus. Net žmonos, prieš kurias ranką pakelia vyras, paskambina ir pasako, kad jis išgėręs. Tada tenka skubiai važiuoti, fiksuoti pažeidimus ir imtis priemonių", - sako V. Staponas.

Neretai tenka kreiptis į teismą ir prašyti pakeisti auklėjimo priemones. Blogiausiu atveju už rimtus nusižengimus nuteistieji gali patekti arba grįžti už grotų. Kita vertus, nemažai prižiūrimų asmenų kaip tik nori keistis ir to pasiekia - anot V. Stapono, šiemet jau 11 įskaitoje esančių asmenų buvo atleisti nuo bausmės anksčiau laiko. Teismuose laukiama sprendimų dėl dar keliolikos asmenų.

"Žmonės keičiasi - turbūt veiksmingos ir mūsų vykdomos programos. Su žmonėmis dirbame individualiai, taip pat yra grupiniai užsiėmimai. Didelė dalis juose dalyvaujančiųjų geba identifikuoti savo problemas, jų sprendimo būdus, todėl žmogus pasitaiso. Jie stengiasi kuo greičiau pasitaisyti, susitvarkyti, elgtis atsakingai ir sugrįžti į normalų gyvenimą", - pažymi V. Staponas.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder