Gatvių apšvietimo kaina tik didės

Gatvių apšvietimo kaina tik didės

Klaipėdos miesto tarybos Kontrolės komiteto nariai susipažino su naujuoju UAB "Klaipėdos gatvių apšvietimas" vadovu Dangeru Aleksandrovu ir pasidomėjo, kaip jam sekasi srėbti buvusio vadovo paliktą košę, dėl kurios pastabų turėjo Savivaldybės kontrolieriai.

Prieš metus auditoriai Kontrolės komitetui pranešė, kad Klaipėda "apšviečiama iš lempos", nes gatvių apšvietimo eksploatacijos paslaugos kaina nustatoma remiantis Lietuvos komunalinio ūkio ir buitinio aptarnavimo mokslinės techninės draugijos "Konas" 1993 m. atliktais skaičiavimais ir UAB "Sistela" programos sąmata, kurios kintamosios dalys gali būti keičiamos. Į sąmatą nebuvo įtrauktos halogeninės lempos.

Abejonių dėl efektyvaus lėšų naudojimo auditoriams ir politikams sukėlė tai, jog Savivaldybė kas mėnesį perveda bendrovei fiksuotą sumą pinigų už turto amortizaciją ir ši jas kaupia bei naudoja tik tada, kai reikia atnaujinti apšvietimą. Sandoriuose tarp "Gatvių apšvietimo" ir Savivaldybės auditoriai taip pat užfiksavo ir Viešųjų pirkimų įstatymo pažeidimų.

Bendrovei buvo pateiktos rekomendacijos parengti įkainių apskaičiavimo metodiką, suderinti ją su Savivaldybės administracija ir pritaikyti ją rengiant naujus bendrovės paslaugų įkainius.

Auditorių ir politikų priekaištų dėl netvarkos bendrovėje sulaukęs "Gatvių apšvietimo" direktorius Algimantas Laurinavičius pernai balandį išėjo į pensiją. Nuo spalio bendrovei vadovauja konkursą laimėjęs D. Aleksandrovas. Jis prisipažino, jog atėjęs dirbti į UAB "Gatvių apšvietimas" rado netvarką.

"Buvo trūkumų viešųjų pirkimų, darbo saugos srityse. Radau netvarkingą dokumentaciją, negaliojančias sutartis, nebuvo biudžeto ir investicijų plano", - vardino jis spragas, kurias ėmėsi kaišyti pirmiausia.

Preliminariais skaičiavimais, 2016 m. bendrovė užbaigė su 40-50 tūkst. Eur pelnu. Įmonės metinė apyvarta - apie 1,5-1,8 mln. Eur, iš kurių apie 90 proc. yra Savivaldybės lėšos, o kitas bendrovė uždirba dalyvaudama konkursuose.

D. Aleksandrovas taip pat pažymėjo, jog įmonėje buvo atlikta turto inventorizacija. Šiuo metu bendrovė Klaipėdos mieste prižiūri daugiau kaip 14 tūkst. apšvietimo taškų. Perspektyvoje, pasak vadovo, apšvietimo tinklas augs - todėl Savivaldybės išlaidos jam taip pat didės.

Bendrovė taip pat planuoja atnaujinti turtą, automatizuoti technologijas, mažinti etatų skaičių. Šiuo metu įmonėje yra 41 etatas. Vidutinis darbuotojų atlyginimas - apie 1 200 Eur, vadovų - iki 2 000.

"Apsilankiau pas kolegas Kaune ir Vilniuje. Jie vadovaujasi ta pačia "Konas" ir "Sistelos" sistema, nes kitokios nėra. Tai - valstybinė problema. Mums būtų daug lengviau dirbti, jeigu Valstybinė kainų ir kontrolės komisija patvirtintų gatvių apšvietimo įkainių skaičiavimo sistemą, kokias turi šilumininkai, vandentiekininkai", - sakė D. Aleksandrovas.

Jo teigimu, bendrovė dar iki jam pradedant dirbti jau buvo apskaičiavusi naujus gatvių apšvietimo įkainius, kurie yra didesni nei buvę anksčiau. Įkainiai pateikti Savivaldybės administracijai, tačiau atsako iš jos dar nėra.

Komiteto narės Lilija Petraitienė ir Nina Puteikienė pareiškė nepasitikėjimą dėl to, kad tiek D. Aleksandrovas, tiek šios įmonės Stebėtojų tarybos pirmininkas Audrius Vaišvila yra liberalai.

Komiteto pirmininkas Arūnas Barbšys piktinosi, kad įkainių skaičiavimo problema neišspręsta, ir tikėtina, kad Savivaldybės išlaidos UAB "Gatvių apšvietimas" dar didės, todėl pageidavo gauti atsakymą iš Savivaldybės administracijos.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder