Gal Klaipėdos uoste galima panaudoti srovę elektros energijai gaminti?

Gal Klaipėdos uoste galima panaudoti srovę elektros energijai gaminti?

Pasaulio uostuose elektros energijai gaminti yra naudojamos ir srovės. Uosto direkcija norėtų, kad Lietuvos mokslininkai paanalizuotų situaciją, ar to nebūtų galima daryti ir Klaipėdos uoste. Tai galėtų gerokai pagerinti jo ekologinę situaciją.

Pasak Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos generalinio direktoriaus Arvydo Vaitkaus, direkcija didelį dėmesį skiria inovacijoms uoste. Uostas pageidauja, kad Klaipėdos universitetas (KU) išliktų savarankiškas. Jai tai svarbu turint omenyje kadrų rengimą. Uostui reikalingi tokie specialistai, kurių Lietuvoje nėra daug. A. Vaitkaus manymu, jie turėtų būti rengiami Klaipėdoje.

Pasak A. Vaitkaus, valstybei, ieškančiai inovatyvių kelių, uostas yra ta sritis, kurioje inovacijoms yra labai didelė erdvė.

Lietuvos premjeras Saulius Skvernelis neseniai lankydamasis uostamiestyje pastebėjo, kad šaliai labai svarbu, jog Klaipėdos regionas vystytųsi ir kaip mokslo centras, o į šį procesą būtų įtraukta ne tik valstybė, kaip universitetų steigėja, bet ir Klaipėdos miestas, ir uostas.

Uosto direkcija labai norėtų, kad KU specialistai, mokslininkai glaudžiau bendradarbiautų tiek su direkcija, tiek su uosto kompanijomis. Norima išnaudoti naujus konstruktyvus ekologiškos energetikos srityje, nesvarbu, ar tai būtų vėjo energetika, ar srovių generavimas. Tokia energija galėtų būti pritaikoma uosto veikloje ir tai gerokai gerintų ekologinę situaciją mieste.

Pasak A. Vaitkaus, tam galėtų būti panaudota šalia uosto molų esanti akvatorijos dalis. Žinoma, laivybos kanalas negali būti užkrautas kokiais nors įrenginiais. Prie molų susidarančios srovės greitis būna apie 0,5 mazgo ir didesnis. A. Vaitkaus teigimu, tokios srovės pasaulyje yra išnaudojamos. Reversinė srovė taip pat generuoja elektros energiją. Ar tai būtų galima padaryti ir Klaipėdos uoste, pasak jo, turėtų atsakyti mokslininkai. Galbūt perstatant uosto vartus būtų galima pritaikyti ir šias inovacijas.

Klaipėdos universiteto profesorius Vytautas Paulauskas nėra šios srities specialistas, tad komentuoti tokios inovacijos negali. Į šį klausimą, jo manymu, turėtų atsakyti elektrikai. Profesoriui žinoma, kad kai kuriuose užsienio uostuose srovė būtent tam ir panaudojama, tačiau abejoja, ar Klaipėdos uoste pakaktų srovės stiprumo.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder