Gaivina mobiliojo kariliono idėją

Gaivina mobiliojo kariliono idėją

Pirmajame darbo grupės, suburtos siekiant atgaivinti ir įveiklinti senojo Klaipėdos kariliono varpus, posėdyje prisiminta sena klaipėdos karilionininkų Stanislovo Žilevičiaus ir Kęstučio Kačinsko svajonė sumontuoti varpus į mobilųjį instrumentą.

"Šią idėją iškėlėme, kai tik buvo išmontuotas senasis karilionas ir pakeistas nauju instrumentu, 2006-aisiais. Mobilusis karilionas toks pats nuostabus instrumentas kaip ir stacionarus, tik su juo galima keliauti, nes sumontuotas instrumentas telpa į vilkiko priekabą. Pažymėtina, kad mobiliųjų karilionų pasaulyje nėra daug, gal tik 12 ar 13 šalių juos turi", - sakė karilionininkas S. Žilevičius.

Pasak pašnekovo, kaip stacionarusis taip ir mobilusis karilionas gali būti sumontuotas mažiausiai iš 23, daugiausia iš 60 skirtingo dydžio varpų. "Klaipėdos karilionas yra vidutinio dydžio ir turi 48 varpus. Problema, kad 5 varpai buvo pavogti, dar keli jau yra padovanoti kitų miestų bažnyčioms. Pasižiūrėti, kokie varpai liko ir kokių trūksta, komplikuota, nes taip lengvai varpo nepakelsi. O tai reikia žinoti. Trūkstamus varpus tikriausiai teks gaminti, kad sudarytume derantį instrumentą. Tad tai papildomai kainuos", - subtilybes aiškino S. Žilevičius.

Anksčiau dar buvo svarstytos idėjos, kad senojo kariliono varpai galėtų skambėti atstatytame Šv. Jono bažnyčios bokšte, žymėti per Antrąjį pasaulinį karą sugriautų bažnyčių, istorinių objektų vietas.

Šiuo metu Klaipėdoje viešai eksponuojami trys didieji senojo kariliono varpai: vienas varpas pastatytas Šv. Jono bažnyčios vietoje Turgaus gatvėje, kitas žymi vietą Tiltų gatvėje, kurioje anksčiau stovėjo Klaipėdos evangelikų reformatų bažnyčia, o trečiasis didysis varpas pastatytas Karlskronos aikštėje, kurioje XVIII a. stovėjo linų svarstyklės ir sandėliai, kurie miestui davė daugiausia pajamų.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder