Eurai laipins iš krizės Klaipėdos kultūrą

Eurai laipins iš krizės Klaipėdos kultūrą

Šiais metais pirmą kartą po ilgų krizės metų kultūriniams projektams planuojama ženkliai didesnė parama iš uostamiesčio biudžeto.

Klaipėdos miesto savivaldybės Kultūros skyrius paskelbė Kultūros projektų dalinio finansavimo konkursą. Šiais metais iš uostamiesčio biudžeto kultūros projektams iš dalies finansuoti planuojama skirti apie 132 tūkst. eurų (455 tūkst. litų). Palyginti - pernai kultūrininkai pasidalino tik 242 tūkst. litų.

Pasak Kultūros skyriaus vyr. specialistės Raimondos Mažonienės, ilgus krizės metus uostamiesčio kultūros projektų finansavimnas buvo apgailėtinas. Praeitais metais tik 54 projektams iš 140-ies pateiktų buvo skirtas dalinis finansavimas, ir konkurso laimėtojai gavo vos 20 procentų prašomos sumos.

Šiais metais kultūrininkų poreikius tikimasi patenkinti pilniau. Pagal kultūros projektų dalinio finansavimo iš miesto biudžeto nuostatus, projektams bus skiriama ne mažiau nei du trečdaliai lėšų nuo prašomos iš Savivaldybės sumos.

Kultūros projektams iš dalies finansuoti iš miesto biudžeto gali būti prašoma ne daugiau nei 80 proc. bendros projekto vertės arba ne mažiau nei 900 eurų (3 107 Lt) ir ne daugiau nei 6 000 eurų (20 716 Lt). Pernai maksimali prašomos paramos riba buvo 15 tūkst. Lt.

Šiais metais finansavimas bus padalintas trims Klaipėdos kultūros ir meno tarybos patvirtintoms kultūrinio savitumo puoselėjimo bei kultūrinių paslaugų gerinimo programos priemonėms įgyvendinti. Dvi iš jų yra naujos. Tai - socialinę atskirtį mažinantys kultūros projektai, skirti Senjorų metams paminėti ir jūrinę kultūrą puoselėjantys renginiai.

Pastariesiems planuojama skirti apie 23 170 eurų (80 tūkst. litų). R. Mažonienė pastebėjo, jog jūrinė bendruomenė Klaipėdoje yra didelė, aktyvi, ir paraiškų, susijusių su jūrine kultūra, visada būna gana daug. Suteikti joms prioritetą - Klaipėdos, kaip uostamiesčio, garbės reikalas, įsitikinusi pokalbininkė.

Tiesa, pagal šią priemonę nebus finansuojami leidybiniai projektai ir Jūros šventės renginiai, nes Jūros šventė remiama kaip reprezentacinis miesto festivalis, o leidybiniai projektai remiami pagal kitą priemonę.

Socialinę atskirtį mažinantiems kultūros projektams, kurie bus skirti Senjorų metams paminėti, planuojama skirti apie 11 600 eurų (40 tūkst. Lt). Anot R. Mažonienės, išskirti šį prioritetą buvo politikų valia, nes 2015-ieji Klaipėdoje paskelbi Senjorų metais, o senjorai, žinia, yra viena aktyviausių socialinių grupių.

Tradicinė sritis, kuriai skiriamas Klaipėdos biudžeto finansavimas - kultūros, meno, edukacinės veiklos ir leidybos projektai. Tai gali būti architektūros ir dizaino, vizualiųjų menų, scenos menų, muzikos, literatūros, kino, leidybos, etninės kultūros, tautodailės, kultūrinės edukacijos, tautinių mažumų projektai, kultūros paveldą ir istoriją pristatantys projektai, mėgėjų menas, kiti projektai bei mokymai. Jiems remti planuojama skirti apie 97 tūkst. eurų (335 tūkst. Lt).

Pinigai bus skiriami atsižvelgiant į keturis prioritetus. Daugiausiai dėmesio bus skirta kultūros projektams, kurie aktualizuos Mažosios Lietuvos etnografinio regiono savitumą. Šis prioritetas išskirtas atsižvelgiant į tai, kad 2015-ieji Lietuvoje paskelbti Etnografinių regionų metais.

Be to, siekiant ugdyti pilietiškumą ir suteikti galimybę įgyvendinti naujas, originalias idėjas, pirmenybė teikiama inovatyviems kultūros projektams, kurie bus skirti valstybinių švenčių ir atmintinų datų paminėjimui.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder