Etnokultūros centre surengta tradicinė giedojimų popietė

Etnokultūros centre surengta tradicinė giedojimų popietė

Šeštadienį, kovo 7 d., Klaipėdos etnokultūros centre vyko tradicinė giedojimų popietė „Giedame Žemaičių Kalvarijos kalnus“. Etnografinių regionų metams skirtame renginyje dalyvavo Vilniaus arkikatedros bazilikos liaudies giesmininkai (vad. Janina Bukantaitė), kunigas dr. Saulius Stumbra.

Kalnų giedojimas paprastai asocijuojasi su šermenų tradicijomis, tačiau kalnai giedami ir gavėnios laikotarpiu einant kryžiaus kelią ir taip prisimenant Jėzaus Kristaus gyvenimą ir kančią.

Kryžiaus kelio stotelės yra kiekvienoje katalikų bažnyčioje, o vietovėse, primenančiose Jeruzalės apylinkes, tradiciškai įrengiami Kalvarijų kalnai.

Pirmosios Kalvarijos buvo įrengtos XV a. Ispanijoje vienuolių dominikonų rūpesčiu. Lietuvoje žymiausios yra Žemaičių Kalvarijos. Tai 20 stočių, kurias dar 1637–1639 m. įrengė vyskupas. J. Tiškevičius. Kalnų giedojimas Žemaitijos Kalvarijose yra viena iš įdomiausių šiam regionui būdingų tradicijų.

Klaipėdos etnokultūros centre Žemaičių Kalvarijos kalnai buvo giedami už Tėvynę Lietuvą, už Bažnyčią, už taiką ir ramybę pasaulyje.

Giedojimų popietė "Giedame Žemaičių Kalvarijos kalnus"

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder