"Džiazuos" ir lietuviškas elektrinis autobusas

"Džiazuos" ir lietuviškas elektrinis autobusas

Šiandien startuojantis 21-asis Klaipėdos pilies džiazo festivalis didžiuodamasis pristato ne tik garsiausias džiazo muzikos žvaigždes, bet ir šalies technologijų pasaulio naujienas. Festivalio žiūrovai taps pirmaisiais šalyje, kurie galės iš arti susipažinti su Lietuvoje sukurtu permatomu elektriniu autobusu „Dancer“.

Beje, šis autobusas taps ir Džiazo festivalio informacijos centru, o jo kėbulas – specialiu ekranu, kuriame atokiau nuo scenos būsiantys žiūrovai galės tiesiogiai stebėti garsiausių pasaulio džiazo žvaigždžių pasirodymus.

„Viena iš pagrindinių Festivalio misijų – skatinti kūrybinių industrijų plėtrą Vakarų Lietuvoje. Šį tikslą sėkmingai įgyvendiname jau eilę metų bei aktyviai prisidedame prie skirtigų meno sričių – muzikos, dailės, fotografijos, teatro – tarpusavio integracijos ir plėtros regione, - sako Klaipėdos pilies džiazo festivalio organizatorė Inga Grubliauskienė.

- Šiandien išskirtinai džiaugiamės tuo, kad festivalis tampa ir svaria platforma populiarinant Lietuvoje mokslininkų sukurtus pažangius kūrinius, taip kartu regiono kultūriniam gyvenimui suteikiant šiuolaikinių technologijų atspalvį.“

Permatomas autobusas „Dancer“ yra Lietuvos ir užsienio šalių verslininkų, inžinierių bei mokslininkų kūrinys. Jo tikslas yra padaryti visuomeninį transportą žymiai draugiškesniu žmonėms, miestui bei gamtai.

„Prieš gerus penkerius metus džiazavome, jog galima sukurti tokį miesto autobusą, kuriuo norėtų važiuoti net užkietėję automobilių mylėtojai. Tuomet sumojome, jog jis turėtų būti permatomas. Dar, savaime aišku, elektrinis ir priedo - kraunamas vėjo energija”, - sako „Dancer“ autobusus kuriančios bendrovės „Vėjo projektai“ generalinis direktorius Alvydas Naujėkas.

Pasak jo, prieš penkerius metus buvo sunku patikėti, kad svajonės ims pildytis - autobuso prototipas bus išbandytas Klaipėdoje ir pirmąsyk visuomenei pristatytas Pilies džiazo festivalyje.

Festivalyje pristatomas autobuso prototipas jau turi visas originaliame „Dancer“ naudojamas kompozitines kėbulo medžiagas, unikalias patentuotas elektrinės pavaros, baterijos ir valdymo technologijas. Autobuso dizaino koncepcija bus neatskleidžiama iki pat autobuso gamybos pradžios, kuri numatoma 2016 metų pradžioje. Kūrėjai kol kas išduoda tik tiek, jog autobusas bus konstruojamas naujovišku moduliniu principu. Kelių eismo įvykio ar gedimo atveju bus galima lengvai pakeisti reikiamą modulį ir šalinti gedimus nestabdant eismo.

Daugiau apie „Dancer“ autobusą:

  •                 Vidutinės elektros sąnaudos „Dancer“ autobusą eksploatuojant 1 mln. kilometrų yra 550 000 kWh. Esant dabartinėms elektros rinkos kainoms, tai yra 60 500 EUR. Lyginant su iškastiniu kuru varomais autobusais, tai yra apie 10 kartų pigiau.
  •                 UAB „Vėjo projektai“ pirmuosius naujo modelio elektrinius autobusus, skirtus miesto keleiviniam transportui, planuoja pagaminti ir parduoti 2016 m. Pirmaisiais gamybos metais bus pagaminta  20 „Dancer“ autobusų, skirtų Lietuvos rinkai. Vėliau, Klaipėdos LEZ veiksiančiai autobusų gamyklai pasiekus projektinį pajėgumą, bus gaminama 100 autobusų per metus ir palaipsniui didinama iki 1000. Didžioji dauguma jų bus eksportuojama.
  •                 Projektas įgyvendinamas panaudojant ES paramą pagal priemonę „Intelektas LT“, jo kūrime bei gamyboje dalyvauja tarptautinės kompanijos „3M“, „GMA Group“, „AMT“, „Levitas“, PITWALK ir kitos. Taip pat – TU Delft (Olandija), Lund (Švedija), Klaipėdos bei Kauno technologijos universitetai.

Plazdenančių burių prieskoniu pagardinta džiazo fiesta:

Daugiau nei dviejų dešimtmečių istoriją skaičiuojantis tarptautinis Klaipėdos pilies džiazo festivalis – tai išskirtinis, NEMOKAMAS, tūkstančius žiūrovų ne tik iš Lietuvos, bet ir užsienio pritraukiantis uostamiesčio renginys, kasmet paskandinantis miestą nenuilstamame džiazo ritme. Šių metų festivalio programoje – “The Original Blues Brothers Band”, Nino Katamadze, Saskia Laroo, Frank McComb, Sharrie Williams, Klaipėdos džiazo orkestras, džiazo orkestrai “Loen” ir “Big Band Kazakhstan”.

21-asis Klaipėdos pilies džiazo festivalio metu Lietuvos uostamiestis taps ir tarptautinės didžiųjų burlaivių  regatos „Baltic Tall Ships Regatta 2015“ (birželio 5- 8 d.) starto uostu. Iš viso pirmąjį vasaros savaitgalį Klaipėdoje laukiama daugiau nei 20 įspūdingų laivų, pusė kurių – didieji, A ir B klasėms priskiriami burlaiviai. Tarp jų ir pats didžiausias Lenkijos burlaivis - 108 m. ilgio „Dar Młodzieży“.  Lietuvą šių metų regatoje atstovaus trys laivai – jachta „Lietuva“, škuna „Brabander“, ir „Visagino buriuotojų klubą“ atstovaujanti jachta „Tineke“.

Klaipėdos pilies džiazo festivalis – gera muzika, geriems žmonėms, po plazdenančiomis burėmis – birželio 5-7 d. Kruizinių laivų terminale. 

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder