Dūmų detektoriai pasitvirtino

Dūmų detektoriai pasitvirtino

Praėjus metams nuo dūmų detektorių pripažinimo privalomais, priešgaisrinės gelbėjimo valdybos pareigūnai suskaičiavo bemaž dešimtį atvejų, kai Klaipėdos apskrityje, suveikus dūmų detektoriui, buvo išsaugotas gyventojų turtas ir jų gyvybė.

Pasak Klaipėdos apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Prevencinės veiklos poskyrio vyriausiosios specialistės Aurelijos Maslauskienės, žmonės baiminasi, kad detektorius nebus naudingas, jeigu kilus gaisrui šeimininkų nebus namuose.

"Tačiau minėti atvejai liudija, kad suveikus dūmų signalizatoriui, jo garsą išgirsta kaimynai, kurie ir iškviečia ugniagesius. Pažymėtina, kad detektorius yra kone vienintelė priemonė, galinti išgelbėti gyvybes nakties metu arba kai šeimininkai užsnūsta, gamindami maistą, pamiršę išjungti viryklę ir pan.", - sakė pašnekovė.

Praėjusiais metais Klaipėdos mieste valstybinės priešgaisrinės priežiūros pareigūnai vykdė prevencinę akciją "Gyvenkime saugiai" ir įvertino daugiau kaip 5 000 aplankytų būstų priešgaisrinę būklę. Akcijos metus nustatyta, kad 30 proc. (2017 m. tik 8 proc.) aplankytų būstų yra įrengti autonominiai dūmų detektoriai.

"Šiemet akcija tęsiama, pareigūnai lankosi gyventojų būstuose ir pataria įsirengti dūmų detektorius. Tik pradėjus vykdyti šią prevencinę priemonę, gyventojai gana skeptiškai vertino pareigūnų veiklą, tačiau dabar pastebime, kad vis maloniau pasitinka, noriai bendrauja ir tikina, kad pokalbis buvo naudingas. Neretai tenka pakonsultuoti ne tik dėl dūmų detektorių įsirengimo ar naudojimo, tačiau ir kaip teisingai eksploatuoti krosnį, židinį ir pan.", - pasakojo A. Maslauskienė.

Gyvenamasis sektorius, anot specialistės, yra jautriausia vieta, kadangi jame kylančiuose gaisruose žūva daugiausia žmonių.

Pasak A. Maslauskienės, pernai Klaipėdos apskrityje gyvenamajame sektoriuje kilo 236 gaisrai, juose žuvo 2 žmonės, 7 patyrė traumas. Šiemet Klaipėdos priešgaisrinės gelbėjimo valdybos ugniagesiai gelbėtojai gyvenamajame sektoriuje gesino 205 gaisrus, juose žuvo 2 žmonės, 5 buvo traumuoti.

Patarimai

Įsigiję dūmų detektorių, atidžiai perskaitykite instrukciją.
Detektorius montuojamas ant lubų, kuo arčiau patalpos centro.
Kad detektorius veiktų, pasirūpinkite, kad laiku būtų pakeisti maitinimo elementai.
Nuo detektoriaus būtina reguliariai valyti dulkes ir kitus nešvarumus.
Nerekomenduojama dūmų detektorių įrengti virtuvėje ar tose vietose, kur gali išsiskirti garai.
Dujomis šildomuose būstuose rekomenduojama įsirengti smalkių detektorių.

Dūmų daviklius rasite čia: https://komanda.lt/product/ajax-fireprotect-dumu-jutiklis/

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder