Dujų fabrikui prašys Europos Sąjungos paramos

Dujų fabrikui prašys Europos Sąjungos paramos

Klaipėdos miesto savivaldybė ir VšĮ "Augustinus" suderino paskutines paraiškos detales, kuria pretenduos gauti paramą iš Europos Sąjungos (ES) fondų užterštam buvusio dujų fabriko teritorijos Liepų g. 47 gruntui valyti.

"Vakarų ekspresas" neseniai straipsnyje "Senasis Klaipėdos dujų fabrikas - sprangus kąsnis" rašė, jog buvusio dujų fabriko pastatus įsigijęs ir valstybinę žemę išsinuomojęs verslininkas Augustinas Jenkevičius kartu su bendraminčiu Arvydu Urbiu ketina čia įkurti senovinių automobilių muziejų dirbtuves, tačiau paaiškėjo, jog fabriko teritorija yra užteršta žmogui pavojingomis medžiagomis ir norint vykdyti veiklą reikia išvalyti gruntą net iki 5 metrų gylio.

ES teikia paramą užterštoms buvusių pramonės objektų teritorijoms valyti, tačiau paraišką gali teikti tik Savivaldybė. Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Elida Mantulova pažymėjo, jog uostamiesčio valdžia sutiko teikti paraišką ir dalyvauti Aplinkos apsaugos ministerijos programoje.

"Tačiau, kai užterštą teritoriją naudoja privatus asmuo, taikoma "de minimis" programa. Tai reiškia, jog priemonei įgyvendinti iš ES fondų gali būti skirta ne daugiau nei 200 tūkst. eurų. Pagal 2016 metų pabaigoje specialistų iš UAB "Grota" parengtą užteršto grunto valymo planą reikalinga suma - daugiau kaip 1,6 mln. Planas buvo suderintas su Aplinkos apsaugos departamentu, tačiau jam įgyvendinti "de minimis" sumos nepakaktų ir pastato savininkai turėtų investuoti savas lėšas, daug kartų viršijančias ES paramą", - problemą nušvietė E. Mantulova.

Pašnekovės teigimu, užteršto grunto valymo planas pastato savininkų prašymu buvo koreguotas taikant kitą, pigesnį, jo valymo būdą.

"Pagal šį planą, užterštas gruntas būtų kasamas ir valomas vietoje ir darbų kaina būtų artima tai, kurią galima gauti pagal ES finansuojamą priemonę. Aplinkos apsaugos departamentas pritarė pigesniam užteršto grunto tvarkymo būdui ir planą suderino, tačiau jo tinkamumu suabejojo Geologijos tarnyba.

Pastato valdytojų manymu, Geologijos tarnybos nuomonė nėra sprendimas, draudžiantis tokiu būdu tvarkyti užterštą gruntą, visgi ta nuomonė taip pat pridedama prie paraiškos dokumentacijos", - informavo Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja.

Paskutiniajame susitikime su dujų fabriko šeimininkais buvo sutarta dėl galutinio paraiškos dokumento - raštiško patvirtinimo, jog jie įsipareigoja savo lėšomis finansuoti grunto išvalymą, jeigu nepakaktų europinės paramos.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder