Drausti šventėse prekiauti alkoholiu neskuba

Drausti šventėse prekiauti alkoholiu neskuba

Seimo nariai giriasi suteikę savivaldybėms įrankį, kaip būtų galima pažaboti visuotinį girtavimą, ir stebisi, kodėl juo neskubama naudotis. Klaipėdos valdininkai ir politikai kol kas sunkiai įsivaizduoja kokia būtų žmonių ir verslo struktūrų reakcija, jei, pavyzdžiui, Jūros šventės metu būtų uždrausta prekiauti alumi.

Svarstoma, kad draudimais visuomenės neišauklėsi. Tos pačios nuostatos laikosi ir renginių organizatoriai.

Nėra įrankio?

Nuo rugsėjo 1 d. įsigaliojusios Alkoholio kontrolės įstatymo pataisos numato, kad savivaldybių tarybos turi teisę riboti ar uždrausti prekybą alkoholiniais gėrimais bet kokių masinių švenčių metu.

"Mes tokių sprendimų neruošiame, nes paprastai visos procedūros tokiais klausimais vyksta per bendruomenės sveikatos tarybą, o šiemet iki pat šiol mes tokios tarybos neturime", - sakė Klaipėdos savivaldybės administracijos Sveikatos apsaugos skyriaus vedėja Janina Asadauskienė.

Valdininkė priminė, kad bendruomenės sveikatos tarybos įsteigimo klausimai šiemet įstrigo dėl to, kad nevyriausybinės organizacijos reikalavo didesnio skaidrumo, tad buvo keičiamos nuostatos.

"Rugsėjį turėtų būti patvirtinti pakeitimai, tad realiai spalį taryba jau turėtų būti sudaryta. Tada spręsime, ar teikti Tarybai kokį nors siūlymą dėl šio įstatymo, ar ne", - kalbėjo J. Asadauskienė.

Ji prisiminė, kad Klaipėdos savivaldybė yra bandžiusi uždrausti alkoholį vartoti tam tikrose vietose, bet esą prasidėjo teisminiai ginčai ir šis sprendimas patyrė fiasko.

"Savivalda gali riboti prekybos alkoholiu laiką, bet tai irgi gana ilga ir skausminga procedūra, nes verslininkai nėra suinteresuoti tokiais mūsų norais", - minėjo Savivaldybės atstovė.

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas BNS teigė, kad visiškas alkoholio prekybos ribojimas keltų problemų tokių tradicinių renginių kaip Jūros šventė organizavimui, todėl tokio draudimo Klaipėdoje esą nebus. Tačiau suteiktą galimybę drausti prekybą alkoholiu įvertino kaip "gerą įrankį" išduodant leidimus kitiems renginiams.

"Tai, kad savivaldybėms suteikiama teisė spręsti vietoje, įvertinant renginių specifiką, istoriją, vietinį kontekstą, yra sveikintinas žingsnis. Bet aš tikrai nemanau, kad jis turėtų būti taikomas visiems renginiams, taikant nulio promilių limitą", - tikino V. Grubliauskas.

Yra pavyzdžių

Šios įstatymo pataisos iniciatoriai savo ruožtu varo savivaldybių politikus į kampą - esą štai dabar ir bus matyti, ar jie turi drąsos, ar tik pataikauja rinkėjams.

"Aš, kaip šio įstatymo pataisų autorė, visada sakiau, kad savivaldybių tarybos turi būti blaivybės puoselėtojos, siekiančios, kad visi jų savivaldybėse vykstantys renginiai būtų blaivūs, kad atėję į juos žmonės galėtų džiaugtis kultūra, rodytų gražų pavyzdį jaunimui", - sako Seimo narė Rima Baškienė.

Pasak jos, gerų pavyzdžių jau esama. Šiaulių rajono savivaldybė tapo pirmąja Lietuvoje, kurioje visuose kultūros renginiuose nebegalima prekiauti alkoholiniais gėrimais, o neblaivūs žmonės į juos neįleidžiami.

"Šiaulių rajono savivaldybė turi gražų pavyzdį - Naisius, čia renginiai jau seniai vyksta be alkoholio, ir tokių renginių naudą, išskirtinumą pajuto žmonės, todėl į renginius susirenka tūkstančiai laimingų šeimų. Susirenka bendrauti, džiaugtis, tobulėti. Nuo vietinės valdžios požiūrio priklauso labai daug", - įsitikinusi Seimo narė.

"Žmonės jau ir patys moka švęsti kultūringai"

Romandas ŽIUBRYS, VšĮ "Klaipėdos šventės" direktorius

Galiu duoti galvą nukirsti - žmonės jau tikrai yra išmokę švęsti gražiai ir kultūringai, tad imtis kažkokių drastiškų priemonių tikrai nereikia. Absurdas būtų jei kažkokiomis sankcijomis bandytume užbraukti tradicijas, kurios Lietuvoje formavosi tūkstantį metų. O su tais, kurie neturi saiko reikia dirbti atskirai.

Jūros šventės ar kitų masinių uostamiestyje rengiamų švenčių turinys tikrai nenukentėtų vien dėl to, jei jose būtų uždrausta prekiauti alkoholiu. Na nebent tuo aspektu, kad dėl tokio draudimo netektume pagrindinių rėmėjų ir gerokai sumažėtų finansavimas.

Visgi aš manau, kad draudimais nieko nepasieksi. Veikti reikia gudriau. Pavyzdžiui, pastaruosius trejetą metų organizuodami Jūros šventę mes stengiamės, kad šeimos eitų švęsti kartu su vaikais, tuomet tėvams patiems nekyla rankos vartoti alkoholį. Net ir pastarųjų metų kriminalinės suvestinės byloja, kad tos kelios Jūros šventės dienos niekuo neišsiskiria iš paprastų dienų. Taigi, toks metodas tarsi pasitvirtina.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder