Dragūnų bataliono šauktiniai išlydėti į atsargą

Dragūnų bataliono šauktiniai išlydėti į atsargą

Penktadienį Dragūnų batalione vyko šventė - gausiai susirinkusių artimųjų akivaizdoje į atsargą iškilmingai išlydėti ketvirtosios privalomosios pradinės tarnybos laidos kariai. Per ketverius metus Klaipėdoje esantis Dragūnų batalionas jau parengė beveik 2 tūkst. rezervo karių.

Pernai rudenį Lietuvos kariuomenės Motorizuotosios pėstininkų brigados "Žemaitija" Lietuvos didžiojo kunigaikščio Butigeidžio dragūnų batalione devynių mėnesių privalomąją pradinę karo tarnybą pradėjo 460 karių. Vakar jų išlydėta - 443.

Geriausiam kariui vado peilis

Per išlydėtuvių ceremoniją geriausiam kariui Dainiui Juškiui įteikta Dragūnų bataliono vado vardinė dovana - peilis. Karius sveikino brigados "Žemaitija" vadas pulkininkas Artūras Radvilas ir Lietuvos didžiojo kunigaikščio Butigeidžio dragūnų bataliono vadas pulkininkas leitenantas Arnoldas Vasiliauskas. Baigusiuosius tarnybą karius pagal kariuomenės tradicijas palaimino Klaipėdos įgulos kapelionas komandoras leitenantas Remigijus Monstvilas.

Bene didžiausio susirinkusiųjų į šventę susižavėjimo sulaukė iš istorinio pabūklo brigados generolo Motiejaus Pečiulionio artilerijos bataliono karių iššautos trys salvės - už Lietuvos kariuomenę, už brigadą "Žemaitija", Dragūnų batalioną ir už nuolatinės privalomosios pradinės karo tarnybos karius.

Pašaukiamųjų privalomąja tvarka daugėja

Dragūnų bataliono vadas Arnoldas Vasiliauskas sveikindamas karius nepamiršo padėkoti ir jų artimiesiems už kantrybę tuos 9 mėnesius ir už Dragūnų bataliono "laikinimą" feisbuke.

Kasmet Dragūnų batalionas parengia apie 500 rezervo karių. Dalis jų grįžta atgal į batalioną ir jau tarnauja kaip kariai profesionalai.

Po iškilmingos rikiuotės kariai turės priduoti savo aprangą, ekipuotę atsiskaitys su batalionu ir vyks namo. Tik kitą savaitę, po ilgojo savaitgalio, jie nuvyks į prievolės centrus pagal savo gyvenamąją vietą ir bus užregistruoti kaip rezervo kariai. Vadas sakė, kad kas 5 metus jie bus šaukiami vėl, kad atnaujintų savo įgūdžius, susipažintų su nauja ginkluote.

"Pas mus tarnauja ir savanorių, ir pašauktųjų. Vis dar dauguma yra savanoriai, tačiau kiekvienais metais pašaukiamųjų privalomąja tvarka vis daugėja. Jau tiek metų jaunuoliai yra šaukiami į įvairius kariuomenės vienetus, tad natūralu, kad mažėja savanorių", - teigė A. Vasiliauskas.

Pulkininkas leitenantas pasidžiaugė, kad Dragūnų batalioną renkasi kariai iš visos Lietuvos. Kiekvienais metais būna maždaug po 100 karių iš Vilniaus ir Kauno regionų. Daugiausia renkasi tarnybą čia Vakarų Lietuvos vaikinai iš Klaipėdos ir Šiaulių regionų. Trumpai tariant, vis dėlto žemaičių yra daugiausia.

Beje, Dragūnų batalionas pirmasis gavo šauktinius ir šioje srityje jau turi daug patirties. "Svarbiausia, kad kariai yra motyvuoti. Tik vienas kitas pašauktasis bando vengti kokių nors užduočių. Bet mes turime patirties, kaip motyvuoti, skatinti ir tokius", - kalbėjo pulkininkas leitenantas ir pridūrė, kad kariai savaitgaliais, jeigu nebudėdavo, jei nevykdavo į pratybas, buvo išleidžiami namo.

"Taip, jie gyvena karišką gyvenimą, ir drausmės jiems reikia laikytis. Kariams sunku būna priprasti laiku keltis, eiti į valgyklą, dalyvauti pratybose. Ne visada jie gali naudotis mobiliaisiais telefonais laisvalaikiu. Yra tam tikrų suvaržymų. Jiems būna sunku ir gyventi kartu, kai viename kambaryje gyvena 26-28 žmonės, kai reikia išmokti toleruoti kiekvieno pomėgius. Jie turi prisitaikyti ir išmokti gyventi kolektyve. Nėra lengva iš žmonių, surinktų iš gatvės, suformuoti komandą, kuri esant reikalui galėtų vykdyti vado skirtas užduotis, tai yra iššūkis", - kalbėjo Dragūnų bataliono vadas.

Patenkinti atlikę tarnybą

"Mane visada traukė kariuomenė. Apie ją nieko nesužinosi, jeigu neišbandysi pats. Žinoma, tai duoda ir tam tikrų pliusų. Jeigu stoji į aukštąsias mokyklas, gauni papildomų balų. Ir darbdavys atkreipia dėmesį, jeigu esi tarnavęs. Manau, kad kiekvienas žmogus apskritai turėtų kurį laiką tarnauti kariuomenėje ir sužinoti, kaip svarbu yra ginti tėvynę", - sakė trečiosios pėstininkų kuopos karė vyresnioji eilinė Kotryna Sipavičiūtė.

Mergina neneigė, kad pradžia buvo sunki ir tai, jos manymu, natūralu. "Kariuomenė - vieta, kurioje turi pats sau susikurti komforto zoną, o tada viskas yra lengviau nei pradžioje", - sakė mergina. Beje, ji buvo ne vienintelė mergina. Kiekvienam būryje buvo 3-5 merginos.

Baigusi tarnybą Kotryna ketina važiuoti savanoriauti į Europą ir užsiimti socialine veikla, o paskui galvos apie mokslus. "Pirmiausia pamatysiu pasaulį, įgysiu įvairios patirties, o tada imsiuosi studijų", - sakė ji.

Tiesioginės paramos kuopos Tiekimo ir transportavimo skyriaus vyriausiasis karys vairuotojas D. Juškys šiemet pripažintas geriausiu kariu. Paklaustas, už ką jis pripažintas geriausiu, atsakė: "Nežinau, gal turėjau motyvacijos, gal vadai matė, kad viską stengiuosi padaryti kuo geriau", - sakė vaikinas ir prisipažino, kad nuo vaikystės norėjo tarnauti kariuomenėje ir pajusti tą skonį.

"Man patiko, pasiliksiu ir rugsėjį pradėsiu profesinę karo tarnybą Dragūnų batalione. Dar planuoju baigti dvyliktą klasę. Prieš tai buvau kitoks žmogus. Po 11 klasės mečiau mokyklą, ėjau dirbti, nežinau, kas man susišvietė. Mane kariuomenė pakeitė. Įkrėtė košės į galvą. Čia tampi ir psichologiškai, ir fiziškai stipresnis. Kariuomenė iš tikrųjų geras dalykas. Nebūtinai turi ateiti stiprūs žmonės. Ir silpnesnis po truputį gali sustiprėti", - kalbėjo vaikinas iš Šilutės.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder