Daugėja norinčiųjų muziejus lankyti nemokamai

Daugėja norinčiųjų muziejus lankyti nemokamai

Praėjusį sekmadienį Klaipėdos laikrodžių muziejuje apsilankė 955 žmonės, Lietuvos jūrų muziejuje per tris paskutinius sekmadienius sausį, vasarį ir kovą - 10 327 lankytojai. Manoma, kad Kultūros ministerijos idėja sudaryti galimybę paskutinį mėnesio sekmadienį muziejus lankyti nemokamai pasitvirtino. Tačiau Jūrų muziejaus direktorė Olga Žalienė yra sunerimusi.

Nemokamai lankomi tik nacionaliniai, respublikiniai muziejai, t. y. valstybės išlaikomi muziejai. Ministerija ragino prie šios idėjos prisijungti ir savivaldybių muziejus. Tačiau jie kol kas neskuba to daryti.

Lietuvos dailės muziejaus padalinio Klaipėdos laikrodžių muziejuje praėjusį sekmadienį apsilankė 955 žmonės. Iš jų suaugusiųjų buvo 464, vaikų, kuriems taikoma 50 proc. nuolaida - 286, lankytojų, kuriems taikoma 100 proc. nuolaida - 105.

Šio muziejaus laikrodžių rinkinio saugotoja, tyrinėtoja, laikinai pavaduojanti vedėją Dana Menkutė teigė, kad paskutinį kovo sekmadienį jau buvo kur kas daugiau žmonių nei vasario, kai apsilankė apie 700 žmonių.

"Sakyčiau todėl, kad plačiau pasklido informacija. Toks sprendimas pasitvirtino - kur kas daugiau žmonių eina į muziejus. Mūsų bilietai tikrai yra nebrangūs: suaugusiems - 3 eurai, vaikams - 1,5 euro, bet Jūrų muziejaus bilietas saugusiam kainuoja 7 eurus, o vaikams - 3,5 euro. Šeimai jau susidaro nemaža suma. Manau, kad Vyriausybė priėmė labai gerą nutarimą", - sakė ji.

Beje, kadangi Prano Domšaičio galerija yra nacionalinio Lietuvos dailės muziejaus padalinys, joje taip pat galima lankytis paskutinį mėnesio sekmadienį nemokamai.

Tarsis su Savivaldybe

Mažosios Lietuvos istorijos muziejus sekmadieniais nedirba, be to, jis yra Klaipėdos miesto savivaldybės muziejus. Direktoriaus Jono Genio teigimu, nacionalinių, respublikinių muziejų finansinės problemos yra išspręstos - jiems kompensuojama už vadinamuosius nulinius bilietus. Lankytojai įleidžiami nemokamai, bet yra skaičiuojami. Kompensuojamos ir išlaidos, susijusios su darbuotojais, dirbančiais papildomą darbo dieną tą savaitę.

"Kalbant apie savivaldybių muziejus, kurių Lietuvoje yra per 60, nemokamas lankymas - ne jų pačių klausimas. Mes pradėsime šį klausimą kelti savo steigėjai, t. y. Klaipėdos savivaldybei, Kultūros skyriui. To dar nespėjome padaryti, nes tai dar gana šviežias dalykas", - sakė J. Genys.

Jo teigimu, jau ir dabar muziejus atidaromas ne darbo dienomis tada, kada atplaukia dideli kruiziniai laivai. Pasak jo, tokių vadinamųjų nepatogių dienų per metus būna gana daug.

"Mano manymu, reikėtų tų nemokamų sekmadienių. Tik aš kaip administratorius turiu išspręsti kai kurias finansines problemas. Manau, savivaldybės ras būdų kaip tai padaryti. Mano supratimu, turėtų atsirasti bendra nauja muziejų gyvenimo koncepcija. Aš net neabejoju, kad su Klaipėdos miesto savivaldybe mes rasime kompromisą. Manau, nacionaliniai, respublikiniai muziejai jau 2019 metų biudžete numatė tokias lėšas, jiems nebuvo finansinio kompensavimo trukdžių", - kalbėjo muziejaus direktorius.

Anot J. Genio, muziejininkai nustebę, nes iš tikrųjų žmonių srautas paskutinį mėnesio sekmadienį didelis. "Manau, kad tai vyksta ne dėl to euro, kurio trūksta, bet dėl to, kad parodytas dėmesys pakviečiant veltui apsilankyti muziejuose. Tokia idėja pasitvirtino. Iš pradžių buvo abejonių, kad vis tiek žmonės nelankys muziejų, nes šiaip ar taip jų bilietai nebrangūs, tad didelio efekto nebus. O, pasirodo, yra. Ir mes, kai atidarome muziejų ar Vasario 16-ąją, ar Kovo 11-ąją ir dar jeigu įleidžiame veltui, tai lankytojų daug, šimtai", - kalbėjo muziejaus direktorius.

Ketina riboti lankytojų skaičių

Pasak O. Žalienės, Lietuvos jūrų muziejui ir taip lankytojų netrūksta, o tais trimis sekmadieniais, kai lankytojai buvo įleidžiami nemokamai, jų gerokai padaugėjo - būna tiek, kaip vasarą.

Direktorė sakė, kad kol kas už tuos nemokamus sekmadienius muziejus dar negavo jokios kompensacijos, tačiau tikisi, kad bus daroma taip, kaip pažadėta.

Vasario paskutinį sekmadienį norinčiųjų patekti į Jūrų muziejų plaukė pilni keltai. "Ta žinia, ko gero, yra daugiau psichologinis dalykas. Dabar mes kol kas susitvarkome, bet vasarą, matyt, reikės rasti kokį nors kultūringą būdą, kaip riboti lankytojų patekimą į muziejų. Juk žinote, kad jame siauri praėjimai, jie užsikemša. Apžiūrėjimo kokybė tikrai yra labai prasta. Žmonės per kitų galvas nelabai mato. Kituose muziejuose lankytojų skaičius nepriklauso nuo keltų reisų, kurie dabar plaukia kas valandą. Pas mus eina minios, paskui šioks toks atokvėpis. Spūstys labai didelės", - pasakojo muziejaus direktorė.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder