Darželių slaugytojų laukia atleidimas

Darželių slaugytojų laukia atleidimas

Mokinių visuomenės sveikatos priežiūros funkcijos kontrolė Klaipėdos visuomenės sveikatos biure (VSB) auditorių buvo įvertinta tik patenkinamai. Pasirodo, jog įsigaliojus naujam įstatymui vaikų sveikatos priežiūra ikimokyklinio ugdymo įstaigose susidubliavo - darželiuose dirba slaugytojos, nors kone tokias pat funkcijas turėtų atlikti jau įdarbinti KVSB specialistai.

Miesto Tarybos Kontrolės komitetui Klaipėdos VSB veiklos ir lėšų panaudojimo vertinimo ataskaitą pristačiusi Savivaldybės vyriausioji vidaus auditorė Daiva Mockuvienė tvirtino, jog mokyklose slaugytojų etatai buvo pradėti naikinti dar nuo 2008 metų. Jų funkcijas perėmė VSB specialistai.

Darželiuose tokia reforma įvykdyta nebuvo. Pernai įsigaliojo naujas įstatymas, kuris lyg ir numatė šių funkcijų perėmimą, tačiau ikimokyklinio ugdymo įstaigose iki šiol dirba bendrosios praktikos slaugytojai. Iš 102 Klaipėdos miesto įstaigų net pusėje tokia veikla yra dubliuojama.

Tikslines dotacijas vaikų sveikatai prižiūrėti Vyriausybė per Savivaldybę skiria biurui, tačiau pati Savivaldybė kita biudžeto eilute išlaiko šias paslaugas darželiuose dubliuojančius slaugytojus. Pasirodo, jog nebuvo gauta konkretaus nurodymo, ir darželiai patys galėjo pasirinkti - turėti savo specialistą ar naudotis biuro paslaugomis. Biuras finansavimą gavo už visą vaikų skaičių, neatsižvelgiant į darželių pasirinkimą. Ikimokyklinio ugdymo įstaigos daugiausia pasirinko pirmąjį variantą, nes nebuvo "poreikio kažką keisti". Vis dėlto atliekant auditą pasikeitė įstatymas, tad, panašu, kad artėja darželių slaugytojų atleidimo metas.

"Biuro direktorė pasitvirtino 8,6 etato. Buvo neaišku, nei kaip elgtis, nei ką daryti. Buvo bandoma eiti į darželius su savo veikla ir laukiama, kol bus ištaisyta ši situacija. Tai ilgas procesas - darželio slaugytojus reikia atleisti iš darbo. Tai - 54 įstaigos, daug žmonių", - tvirtino D. Mockuvienė.

Kontrolės komiteto nariams liko nesuprantama, kaip valstybei skiriant finansavimą vienam etatui už 1 000 vaikų bus susitvarkoma. Ypač tada, kai specializuotuose darželiuose vaikams reikia nuolatinės sveikatos priežiūros.

D. Mockuvienė tvirtino, kad tokiu atveju miesto Taryba galėtų spręsti dėl papildomo finansavimo biurui, kad būtų užtikrinta visokeriopa vaikų priežiūra. Beje, kai kurie darželiuose dirbantys specialistai jau yra įsidarbinę VSB ir kelia savo kvalifikaciją. Vis dėlto pagal naują tvarką etatų sumažėtų net 6,9 karto.

Posėdžio metu jo svečiams kilo klausimų, ar biuro specialistai galės vaikams suteikti tokią pagalbą, kokią galėjo suteikti slaugytojai - užklijuoti žaizdą, suteikti pirmąją pagalbą ir panašiai.

Klaipėdos VSB vadovė Jūratė Grubliauskienė patvirtino, jog šiuo metu dirbančioms specialistėms pagal ministro įsakymą buvo suteikta galimybė persikvalifikuoti į visuomenės sveikatos priežiūros specialistes, tačiau suteikti pirmąją pagalbą jos galės ir net privalės.

"Tai yra vienas iš punktų, įrašytų į pareigybę. Nesvarbu - ikimokyklinėje, bendrojo lavinimo, profesinėje ar kitoje įstaigoje, bus privaloma teikti pirmąją pagalbą", - "Vakarų ekspresui" sakė J. Grubliauskienė.

Galutinius pasiūlymus, kaip išspręsti susidariusią situaciją, artimiausiu metu Savivaldybei pateiks šiuo metu dirbanti darbo grupė.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder