„Dangės flotilę“ lydėjo vestuvės

„Dangės flotilę“ lydėjo vestuvės

Lietuvos jūrų muziejus tradiciškai, jau šeštą kartą, Jūros šventės metu klaipėdiečius pakvietė į tarptautinį istorinių ir tradicinių laivų paradą „Dangės flotilė“. Tai –  vienas pagrindinių Jūros šventės akcentų – unikalus, analogų Lietuvoje neturintis renginys, reprezentuojantis jūrinę Lietuvos kultūrą ir tradicijas. Nors šiemet istoriniai laivai tarsi paskendo tarp „The Tall Ships Races 2017“ lenktynių dalyvių, paradas sulaukė Jūros šventės svečių dėmesio.

Anot Jūrų muziejaus direktorės Olgos Žalienės, šie laivai yra mūsų krašto istorija, paveldas. „Manau, labai svarbu prisiminti savo ištakas. Lietuviškoji tradicinė laivyba dažniausiai siejasi su amatais, žvejyba ir mažųjų krovinių gabenimu, - pasakojo ji. – Šie laivai be galo gražūs. Visi jie mediniai ir buvo atstatyti labai tiksliai, naudojant senuosius laivų statybos būdus bei priemones, kaip ir prieš du šimtus metų.“

Šiemet flotilėje - dešimt laivų, kurių dauguma yra įvairaus dydžio plokščiadugnės Kuršių marių arealo žvejų valtys. Flotilės žvaigždė –  naujasis istorinio Lietuvos laivyno pasididžiavimas – „Vytautas Didysis“, ką tik grįžęs iš Nacionalinės ekspedicijos Lenkijos vandenyse. Tai – atstatyta sumažinta  XVIII a. Merkinės laivo – vytinės – kopija. Flotilėje dalyvauja ir praėjusių metų ekspedicijos laivas „Vytis“.

Flotilėje dalyvauja ir Lietuvoje atstatytas laivas „Dreverna“. Laivadirbiai atkūrė šį burlaivį Drevernoje ir sugrąžino jį į Kuršių marias. 1874 m. Rytprūsiuose plaukiojo apie 600 šio tipo laivų. Šie laivai gabeno statybines medžiagas, druską, javus ir kitokius krovinius.

„Dangės flotilę“ tradiciškai vedė Jūrų muziejaus kurėnas SüD 1. Nors šiemet organizatoriai labiau norėjo sukviesti lietuviškus laivus, būta ir svečių iš užsienio. Kaliningrado Pasaulio vandenyno muziejus į Klaipėdą parplukdė karbasą – Baltosios jūros ir į ją įtekančių upių krovininį irklinį laivą. 

Paklausta, kaip kilo mintis apskritai surengti flotilę, pašnekovė sakė, kad maždaug prieš dešimtmetį muziejus sumojo į vieną vietą sukviesti kurėnus. Vėliau nuspręsta sukviesti ir kitus istorinius laivus, surengti edukacines programas, ekskursijas, kiekvieno laivo pristatymą. Galiausiai tai tapo tradicine flotile – vienu laukiamiausių Jūros šventės akcentų.

Beje, šiųmetė „Dangės flotilė“ į Klaipėdą jaunavedžių porą iš Kuršių nerijos. Karlskronos aikštėje vyko teatralizuota jų vestuvių šventė.

Flotilė prisišvartavo už burlaivio „Meridianas“. Gyvąją ekspoziciją galima lankyti visos Jūros šventės metu. Taip pat organizuojami trumpi pasiplaukiojimai po Danę. Deja, laisvų vietų ekskursijose nebėra.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder