Brėžia "Paukščių tako" kontūrus

Brėžia "Paukščių tako" kontūrus

Klaipėdos valdžia dega noru nuo I iki II Melnragės nutiesti vadinamąjį "Paukščių taką". Per kelias savaites buvo parengti priešprojektiniai pasiūlymai tiesti kelių kilometrų ilgio medinį taką ant kopagūbrio, kuris esą būtų ne tik atrakcija, bet ir sutvirtintų kopas bei apsaugotų trapią augmeniją nuo trypimo.

Vakar merui ir kitiems Savivaldybėms darbuotojams buvo pateikti "Klaipėdos paplūdimių" iniciatyva parengti priešprojektiniai pasiūlymai. Vieno iš šių siūlymų rengėjo - architekto Egidijaus Monstavičiaus teigimu, tako ilgis siektų apie 2,3 km ir leistų suvaldyti po kopas klaidžiojančių žmonių srautus.

Takas nebūtų tiesus - jis vinguriuotų palei reljefą, formas, aplenktų didesnes kopas. E. Monstavičius tvirtina, jog įrengus taką būtų galima mąstyti apie kai kurių dabar esančių medinių takelių naikinimą, pramintų vietų aptvėrimą, kad būtų galima išsaugoti kopagūbrį tvirtinančią augaliją. Nuo paties tako vaikščiojantys žmonės galėtų iš toliau apžiūrėti šią augaliją.

Nors tai tik projektiniai pasiūlymai, jie gali būti gerokai pakoreguoti arba išvis atmesti atsakingų institucijų. Tad mąstoma ir apie "vyšnaites ant torto" - maždaug tako viduryje projektuotojai siūlo įrengti apžvalgos aikštelę-poilsio zoną su suoliukais poilsiautojams. Tarp jų siūloma įrengti peržvelgiamas juostas, pro kurias matytųsi kopos, augalai ir taką prilaikantys poliai. Tako turėklai galėtų priminti Mažosios Lietuvos kraštui būdingo fasado apdailos stilistiką, o apšvietimo stulpai galėtų imituoti skrendančių paukščių siluetą.

Sąlygos pasigrožėti paplūdimiu ir kopagūbriu būtų sudarytos ir neįgaliesiems - jiems planuojama įrengti atitinkamas nuovažas.

"Prieš pradedant mąstyti apie apdailą ir dizainą vis dėlto reikėtų turėti sąlygas, bendrauti su tokius planus derinančiais pareigūnais, kad vėliau visas šis darbas netaptų tik laiko gaišimu. Turime akcentuoti, kad takas pritaikomas prie reljefo, apsaugomos kopos, kuriama infrastruktūra neįgaliesiems - tai realiai leistų pasiekti rezultatą", - sakė Savivaldybės administracijos Urbanistinės plėtros departamento direktorius Kastytis Macijauskas.

Žadama, jog su šiais pasiūlymais bus kreipiamasi ne tik į Aplinkos ministerijai pavaldžias įstaigas, bet ir į pačią Savivaldybę, kad juos peržiūrėtų specialistai, įtrauktų į strateginius planus ir vyktų tolesnis šios idėjos įgyvendinimas.

Kai "Klaipėdos paplūdimių" direktorius Virginijus Urbonas pirmą kartą prabilo apie šią idėją, jis tvirtino, jog tako įrengimas galėtų atsieiti apie 400 tūkst. eurų, tačiau žvelgiant į galimą vargą dėl derinimo, pritaikymo prie sąlygų, ši kaina gali gerokai išaugti.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder