Bibliotekai - Imanuelio Kanto vardas

Bibliotekai - Imanuelio Kanto vardas

Klaipėdos miesto viešoji biblioteka nori pasivadinti Imanuelio Kanto vardu ir kelia sau naują iššūkį - įsteigti po savo stogu filosofinės minties centrą.

Bibliotekininkų pristatytai idėjai suteikti Klaipėdos bibliotekai I. Kanto vardą trečiadienį vienbalsiai pritarė Žymių žmonių, istorinių datų, įvykių įamžinimo ir gatvių pavadinimų suteikimo komisija.

Klasikinės vokiečių filosofijos pradininkas I. Kantas (1724-1804) yra viena garsiausių iškilių Europos asmenybių. Istoriniuose šaltiniuose užfiksuota, jog viena filosofo giminės šaka veda į Klaipėdą. Šaltiniai nurodo, jog čia gyveno I. Kanto senelis Hansas Kantas ir gimė I. Kanto tėvas. Filosofo senelis buvo amatininkas, gaminęs baldus ir gyveno kampiniame Tomo ir Mėsininkų gatvių name. Čia senelis ir mirė, Kantų šeima apie 1724 metus iš Klaipėdos išvyko. I. Kanto tėvas išvyko į Karaliaučių, ten vedė ir susilaukė bene devynių vaikų, iš kurių vienas tapo garsiuoju filosofu. I. Kanto senelio namų vietoje šiuo metu tuščias sklypas, kuriame vyksta archeologiniai tyrimai. O visai šalia minimo sklypo, Turgaus g. 8, yra Klaipėdos savivaldybės viešoji biblioteka.

Pasak bibliotekos direktoriaus pavaduotojos Eugenijos Koveckienės, pasivadindama garbingu I. Kanto vardu biblioteka ne tik atkreiptų dėmesį į ne taip plačiai žinomą filosofo biografijos faktą, Klaipėdos krašto išskirtinumą, bet ir įgytų naują specializuotos veiklos kryptį - bibliotekoje galėtų būti įkurtas filosofinės minties centras - intelektualų susibūrimo vieta.

"I. Kanto vardas jau savaime kuria traukos centrą, nes tai pasaulyje žinoma asmenybė. Jeigu yra bent menkiausia galimybė nučiupti siūlo galą ir už jo užsikabinti - turime tai padaryti", - entuziastingai pritarė komisijos narė prof. Daiva Kšanienė.

Galutinį sprendimą dėl I. Kanto vardo suteikimo Klaipėdos savivaldybės viešajai bibliotekai priimti turės Klaipėdos miesto taryba.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder