Bastionų gatvės tiltas kitų projektų nenuskandins?

Bastionų gatvės tiltas kitų projektų nenuskandins?

Klaipėdos valdžia atmeta kritiką, esą Bastionų gatvės tiltas, kurio projektavimo darbai jau pradedami, visiškai nereikalingas miestui ir neva jam išleidžiami milijonai eurų galėtų būti panaudoti tvarkant kitus strategiškai svarbius transporto mazgus.

"Vakarų eksprese" jau rašėme, Klaipėdos savivaldybė pasirašys sutartį dėl Bastionų gatvės ir naujojo tilto projektavimo. Šiuos darbus atliks konkursą laimėjusi bendrovė "Kelprojektas" kartu su partneriais - Nyderlandų projektavimo ir konsultavimo bendrove "Royal Haskoning DHV" bei architektų biuru "Andrijauskas ir partneriai".

Pasirodžius šiai informacijai internete užvirė tikras miestiečių komentarų mūšis. Pagrindinė kritikų mintis tokia - naujasis tiltas būsiantis tik pinigų švaistymas, šis objektas niekam nereikalingas, ypač turint omenyje dabartines problemas kituose miesto transporto mazguose.

"Sunku protu suprasti miesto valdžios prioritetus sprendžiant transporto reikalus. Garantuotai yra šiuo metu stipriai skaudesnių vietų miesto gatvėse, negu tas "nice-to-have" tiltas, kuris stipriai transporto srautų nesprendžia. Pietinio išvažiavimo nėra, Baltijos pr. / Šilutės pl. sankryžos nėra, Statybininkų pr. tęsinio nėra..." - rašė vienas internautas.

Tiltas - kaip alternatyva

Vienas karščiausių naujojo tilto idėjos šalininkų Klaipėdos vicemeras Artūras Šulcas tikina, kad būtent šis statinys ir išspręs dalį problemų, ir ne tik tų, kurios yra dabar, bet ir galinčių kilti ateityje.

"Matėme, kas atsitinka, kai vienas tiltas "suserga", - teigė jis, turėdamas omenyje neseną Pilies tilto rekonstrukciją ir su juo susijusius laikinus sunkumus vairuotojams. - Tai - pirma priežastis, dėl kurios reikia naujojo tilto.

Antras ir svarbiausias dalykas - senamiesčio apsauga nuo taršos ir triukšmo. Dar Sąjūdžio laikais, 1988-1989 metais, prabilta, jog Tiltų gatvę reikia atiduoti pėstiesiems. Ir tai įmanoma tik tokiu atveju, jei bus Bastionų gatvės tiltas. Tiltų gatvė negali būti pagrindin4 miesto arterija, jai reikalinga alternatyva."

Atsižvelgiant į laivybos eismo ir miesto infrastruktūros raidą ateityje, nuspręsta statyti pakeliamą tiltą. Pasirinktas gervinis pakėlimo mechanizmas su skulptūriškais pilonais ir svertais. Projektuotojų vizualizacija

Įkvėpė užsienis

A. Šulcas teigia, jog du dabartiniai "didieji" tiltai - Mokyklos gatvės ir Pilies gatvės - būti tokia alternatyva negali. Anot jo, jau dabar Minijos gatvėje ir Šilutės plente kasmet fiksuojamas 1 proc. srautų augimas, tad ateityje šios magistralės bus tik labiau apkrautos.

"Todėl ir reikia skaidyti maršrutus. Be to, Mokyklos gatvės tiltas nesprendžia mano paminėtų problemų. Pavyzdžiui, jei dabar Tiltų gatve važiuojantis viešasis transportas bus nukreiptas Mokyklos gatvės tiltu, žmonės nebepasieks senamiesčio", - tvirtino vicemeras.

Jis tvirtino nematantis nieko keisto, kad naujasis tiltas suplanuotas visai šalia kitų dviejų - Biržos ir Mokyklos gatvės tilto.

"Kaip yra Frankfurte prie Maino - ten tie tiltai kas 100 ar 200 metrų, ir nieko. Šią vasarą specialiai važiavau į Drezdeną - transporto problemas spręsdamas miestas net nepabijojo paaukoti UNESCO paveldo statuso ir pasistatė vieną naują tiltą tarp dviejų senų. Tad tai tikrai nebus tragedija ir mums", - aiškino A. Šulcas.

Palies daug sankryžų

O kaipgi su teritorijomis, kurias sujungs tas tiltas - ar vargana Bangų gatvė ir ne ką platesnė Danės gatvė atlaikys tilto pritrauktus automobilių ir viešojo transporto srautus? Vicemeras ragina neįsivaizduoti, kad tiltas - kaip per upę permestas lieptelis.

"Tiltas - tai didelis socialinis-ekonominis faktorius, turintis daug įtakos ne tik šalia jo esančioms teritorijoms. Įprastai, atsiradus panašiam objektui, peržiūrimos eismo schemos per 2 ar net 3 kilometrus nuo šio objekto. Taip ir Bastionų gatvės tilto statyba daugiau ar mažiau palies 12-14 sankryžų ir gatvių mieste, aišku, atsižvelgiant į visų eismo dalyvių, tarp jų - ir pėsčiųjų bei dviratininkų interesus. Tad ir numatytoje sąmatoje tilto statybos dalis turbūt pareikalaus ne tiek daug lėšų - gerokai daugiau bus skirta su juo susijusių gatvių ir sankryžų rekonstrukcijai", - dėstė A. Šulcas.

Kur dėsis transportas

Kol kas jau beveik 100 proc. aišku, kad viešasis transportas, atvažiavęs nuo pietinės miesto pusės, ties senąja turgaviete suks į Bangų gatvę, iš čia - dešinėn, į Bastionų gatvę, ir taip atsidurs ant naujojo tilto.

O nuvažiuos nuo tilto transportas ties buvusiu "Telekomo" pastatu, kur bus įrengta keturšalė sankryža su Danės gatve ir Laivų skersgatviu. Automobiliai galės sukti kairėn, dešinėn arba važiuoti tiesiai - Liepų gatvės link, o štai kur bus nukreiptas viešasis transportas, kol kas neaišku.

"Šito jums pasakyti dar negaliu. Prisiminkime, kad dar visai neseniai vyko diskusijos dėl Muzikinio teatro, kur jis turėtų būti statomas, todėl apie eismo kryptis nebuvo prasmės kalbėti. Dabar teatro reikalai išsisprendė, ir bus svarstoma, kur nukreipti autobusus.

Šiaip ar taip, vėlu nėra. Tilto projektavimas geriausiu atveju užtruks metus, o gal ir daugiau, ir per tą laiką į transporto organizavimo klausimus tikrai bus atsakyta", - įsitikinęs miesto mero pavaduotojas.

Niekas nepamiršta?

A. Šulcas tikino, jog kitos eismo infrastruktūros problemos mieste irgi nebus pamirštos.

"Strateginiuose planuose viskas yra, tiesiog renkamasi prioritetus. Šiuo atveju tai yra Bastionų gatvė su tiltu, tačiau paraleliai vyks ir kiti darbai. Jei viskas vyks, kaip suplanuota, tilto norėtume iki 2019 metų. Ir būtent iki to laiko turėtų būti baigta ir Šilutės plento bei Tilžės gatvės sankryžos rekonstrukcija, ir nutiestas Statybininkų prospekto tęsinys. Dėl pastarojo jau vyksta derybos su geležinkelininkais, tas procesas ne tik pradėtas, bet ir forsuojamas", - tvirtino vicemeras.

Kiti objektai, anot jo - ne visai miesto valioje.

"Baltijos prospekto sankryžų projektus jau yra paruošusi Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija, ir tereikia skirti pinigų, tačiau tą turi daryti Vyriausybė. Tai - jos uždavinys, ji prisižadėjo, ir jos reikia klausti.

Pietinis išvažiavimo iš Klaipėdos kelias svarbiu projektu irgi pripažintas Vyriausybės, ir tai yra jos įsipareigojimas. Mes, kaip miestas, jau pasitvirtinome detalųjį planą, Klaipėdos rajonas - irgi", - sakė A. Šulcas.

Kaip vyks darbai

Pasak bendrovės "Kelprojektas" atstovų, Bastionų gatvės ir tilto projektas bus įgyvendinamas dviem etapais. Pirmajame bus rekonstruota Bastionų gatvė nuo Danės iki Gluosnių gatvės, pastatytas naujas tiltas per Danės upę, atlikta krantinės rekonstrukcija (po maždaug 100 metrų į kiekvieną pusę).

Antruoju etapu bus tęsiama Bastionų gatvės rekonstrukcija nuo Gluosnių iki Bangų gatvės.

"Bus suprojektuota keturių eismo juostų Bastionų gatvė, sankryžose įrengti šviesoforai. Kraštines juostas numatoma skirti visuomeniniam transportui, planuojamos įrengti autobusų stotelės.

Modeliuojant eismą Bastionų gatve bus vertinami visi eismo dalyviai. Dešinėje gatvės pusėje bus projektuojamas dviračių takas, abiejose pusėse - pėsčiųjų takai, kurie nuo važiuojamos dalies bus atskirti žalia skiriamąja juosta. Numatytos priemonės užtikrins ir žmonių su negalia judėjimo poreikius", - tikino projektuotojai.

Rekonstruojant Danės upės krantinę bus atnaujinta jos fasadinė pusė virš vandens ir po vandeniu, taip pat laiptų paviršius bei šalia krantinės esantis grindinys.

Darbus miestas planuoja ir kitoje upės pusėje - ketinama rengti ir Danės gatvės (kuri turėtų susijungti su Artojo gatve), ir Atgimimo aikštės rekonstrukciją.

Dar tolesnėje perspektyvoje - tiesioginė Bastionų gatvės jungtis su Paryžiaus Komunos gatve.

INFORMACIJA

Bastionų gatvės nutiesimas, tilto pastatymas ir Danės krantinių remontas kainuos apie 8,7 mln. eurų. 850 tūkst. eurų iš šios sumos skirta projektavimo darbams.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder