"Baltijos" atgimimui - architektų pritarimas

"Baltijos" atgimimui - architektų pritarimas

Architektūros ir urbanistikos ekspertų taryba be didesnių ginčų pritarė sudegusio "Baltijos" kino teatro rekonstrukcijos projektui. Keliolika metų strigusį procesą pavyko išjudinti pakoregavus buvusio kino teatro pastato rekonstrukcijos ankstesnius planus.

Dar 1995 metais gaisro nuniokotame buvusiame kino teatre turėtų įsikurti ištaigingi 4 aukštų svečių namai.

Lietuvos architektų sąjungos Klaipėdos apskrities organizacijos architektūros ir urbanistikos ekspertų tarybai projektuotojams antrą kartą pristačius pastato rekonstrukcijos techninį projektą, jam buvo duota žalia šviesa.

"Vakarų ekspresas" jau ne kartą rašė apie minėto pastato rekonstrukciją. Projektą rengusi Liuda Bartkienė jau anksčiau yra pasakojusi, kad iš pradžių buvo nuspręsta Kalvių gatvėje formuoti tunelį - pirmasis pastato aukštas būtų atviras, o antrasis - jau užstatytas.

Vis dėlto architektams nepritarus tokiam sprendimui šių planų verslininkams teko atsisakyti, tad praėjusią savaitę pristatytame projekte minėto tunelio jau nebuvo, o dėl to šiek tiek sumažėjo pastato plotas.

Pristatymo metu L. Bartkienė teigė, jog pastato fasadas pasirinktas siekiant imituoti sandėlio vaizdą. Pastatui suteikta šiek tiek chaotiškumo: jo langai išdėlioti kiek netolygiai, taip siekiant susilieti su bendru ir kiek chaotišku senamiesčio vaizdu.

Ekspertų tarybos nariai daug pastebėjimų neturėjo: vieniems kliuvo status stogas, kitiems trūko laiptinių langų grotelių. Pasiūlyta pamąstyti ir apie pastato papuošimą gėlėmis iš Vežėjų gatvės pusės.

Prieš 15 metų sudegusį kino teatrą įsigijusios bendrovės "Fisanta" veiksmai dėl pastato atgaivinimo iki šiol stringa. Verslininkus ne kartą teko bausti už pastato nepriežiūrą, o šie savo ruožtu teisinosi, jog "vaiduoklis" nerekonstruojamas dėl ilgai užsitęsusių derybų su paveldosaugininkais.

"Fisantos" Klaipėdos filialo vadovas Fiodoras Radkevičius dėl pastato atgimimo nebuvo itin kalbus.

"Kol kas vyksta tik projektavimo darbai. Projektą reikia paruošti, patvirtinti, gauti statybos leidimą", - vardijo bendrovės atstovas, negalėjęs pasakyti, kada statybininkai įžengs į sudegusį kino teatrą.

Istorija

Kino teatro pastatas tapo vaiduokliu po 1995 metais jį nuniokojusio gaisro.
Kinas šiame pastate buvo rodomas jau bemaž prieš šimtą metų. Po didžiojo Klaipėdos gaisro 1854 m. atstatytas mūrinis sandėlis kino sale "Weltkino" virto 1912 m. 1920 m. jo vietoje vienas Klaipėdos pirklys atidarė kino teatrą "Kammer Lichtspiele", kuris buvo pats gražiausias ir moderniausias kino teatras ne tik Klaipėdoje, bet ir jos apylinkėse.
1945 m. rugsėjį vėl pradėjęs veikti kino teatras buvo pavadintas "Tėvyne". 1958 m. jis gavo "Baltijos" pavadinimą.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder