Autobusai važiuoja iki nelaimės

Autobusai važiuoja iki nelaimės

Viešąjį transportą pasirinkę keleiviai net nesusimąsto, kad jų kelionės saugumas neretai priklauso nuo autobuso vairuotojo, kurio sveikatos būklė darbdaviui praktiškai nerūpi. Viršvalandžius lydintis pervargimas bei darbo metu patiriama nuolatinė įtampa tampa skaudžių nelaimių, kurių ateityje tik daugės, priežastimis.

Naktį į pirmadienį tragiška nelaimė įvyko Vilniuje viešojo transporto paslaugas teikiančioje bendrovėje „Transrevis“. Po vidurnakčio Dariaus ir Girėno gatvėje esančioje autobusų stovėjimo aikštelėje blogai pasijuto autobusą vairavęs 62 metų vyras. Jam praradus sąmonę, nevaldomu tapęs autobusas atsitrenkė į šalia stovėjusius autobusus. Į įvykio vietą iškviesti medikai žmogui niekuo padėti nebegalėjo. Teko konstatuoti mirtį.

Pasak „Transrevis“ direktoriaus Vlado Dapkaus, nelaimė įvyko darbuotojui baigus pamainą ir grįžus į bendrovės teritoriją pastatyti autobusą.

„Atidirbęs pamainą, jis grįžo į parką ir iš autobuso stovėjimo vietos patraukė savo nuosavą automobilį. Mes leidžiame darbuotojams čia palikti savo mašinas. Po to sėdo į autobusą ir tik pradėjęs važiuoti - sukniubo. Kiti vairuotojai pamatė, kad kažkaip keistai autobusas yra statomas ir įspėjo budintį mechaniką. Jis nuėjo pažiūrėti ir rado vairuotoją. Iškvietė policiją, medikus, bandė gaivinti, bet žmogus mirė. Tokia nelaimė mūsų bendrovėje įvyko pirmą kartą. Visiems šokas“, - sakė V.Dapkus.

Šis vairuotojas UAB „Transrevis“ įsidarbino tik prieš beveik pusantro mėnesio. Vyras sveikata nesiskundė.

„Jokių apribojimų dėl sveikatos nebuvo. Profesionalūs vairuotojai sveikatą privalo tikrintis kas dvejus metus ir jis turėjo visus leidimus dirbti autobuso vairuotoju. Prieš savo pamainą jis lankėsi mūsų dispečerinėje tarnyboje, kurioje išduodami kelionės lapai, ir sveikata nesiskundė. Jei būtų kilę bent menkiausių įtarimų, tokiems atvejams turime budinčius vairuotojus, kurie iš karto būtų jį pakeitę“, - tikino V.Dapkus.

Vilniaus viešojo transporto darbuotojų profesinės sąjungos vadovas Algirdas Markevičius neabejoja, kad ateityje tokių nelaimių, gal net ir dar skaudesnių, tik daugės.

„Žmogus - ne robotas, o darbas labai atsakingas. Viršvalandžiai, mažas darbo užmokestis, prasta kontrolė ir neatsakingas darbdavio požiūris į darbuotojo sveikatą bei darbo sąlygas. Dar darbo metu dėl transporto ir keleivių srautų patiriama įtampa, ypač žiemą, tamsiuoju paros metu. Tai pagrindinės priežastys, dėl ko tokios nelaimės įvyksta. Autobusų vairuotojų trūksta ir jiems tenka dirbti po 10-12 valandų per parą. Norintiems daugiau uždirbti, leidžiama dirbti viršvalandžius, pažeidžiant darbo ir poilsio režimą. Kitose šalyse orientuojamasi į trumpesnes darbo valandas, o Lietuvoje bandoma įpiršti, kad turime dirbti kuo daugiau, nedidinant užmokesčio. Juk keleivių saugumas ir kultūringas aptarnavimas priklauso ne tik nuo vairuotojų, bet ir nuo jam sudarytų darbo sąlygų“, - apgailestavo A.Markevičius.

Profsąjungos vadovas neabejoja, kad visas ribas peržengiantis taupymas prie gero tikrai neprives.

„Taupant lėšas praktiškai visose keleivių pervežimo įmonėse panaikinti medicininiai punktai, kuriuose prieš darbą tikrinta vairuotojų sveikatos būklė. Dabar viskas palikta pačių vairuotojų sąžinei. O jei mažą atlyginimą gaunantis žmogus nori užsidirbti, jis „užmerkia akis“ ir išvažiuoja dirbti nesveikas. Kontrolės nebelieka. O ir į rinką ateinantys keleivių vežėjai siūlo minimalų darbo užmokestį, be jokių tinkamų darbo ir socialinių, garantijų, be kolektyvinių sutarčių. Kuo toliau, tuo labiau keleiviai negalės jaustis saugūs“, - konstatavo A.Markevičius.

Šiais metais tai jau ne pirma dėl maršrutinio autobuso vairuotojo sveikatos sutrikimo sostinėje įvykusi nelaimė. Sausio 18 dieną sąmonės neteko nuo Šeškinės kalno važiavusio autobuso vairuotojas. Transporto priemonė kirto priešpriešinio eismo juostą ir nuvažiavo nuo kelio. Vairuotojas atsidūrė ligoninėje, keleiviai nenukentėjo.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder