Audra pasiekė Klaipėdą: virsta medžiai ir tvinsta senamiestis

Audra pasiekė Klaipėdą: virsta medžiai ir tvinsta senamiestis

Pajūrį pasiekus galingam ciklonui „Laura“, ketvirtadienio vakarą klaipėdiečiai gausiai važiavo prie jūros pasižiūrėti į didžiules bangas. Tačiau kol vieni audrą priima kaip pramogą, kiti jau pradeda skaičiuoti nuostolius.

Klaipėdos jūrų uoste dėl ypač stipraus vėjo trečiadienio popietę buvo apribota laivyba, vakare įplaukti ir išplaukti laukė po vieną laivą. 

„Laivyba ribojama. Vėjas iki 30 metrų per sekundę, vidutiniškai – apie 25-27 metrai per sekundę. Bangų aukštis – 5 metrai“, – BNS pavakarę komentavo uosto atstovė Dovilė Ringis.

Vakare senamiesčio gyventojai dalijosi vaizdo įrašais ir nuotraukomis, kad stipriai pakilo vanduo Danės upėje, buvo užlieta Žvejų gatvė.

Pranešta ir apie nemažai atvejų, kai virsdami medžiai, tvoros ar vėjo nupūsti atliekų konteineriai apgadino netoliese stovėjusius automobilius. Kai kur medžiai buvo išrauti su šaknimis.Taikos ir Jūrininkų prospektuose vėjas apgadino šviesoforų stulpus.

Taip pat vairuotojai perspėjami atsargiai važiuoti – jau pranešta apie ant kelio nuvirtusius medžius kelyje Klaipėda-Palanga, Karklė-Melnragė ir kitur.

ESO skaičiuoja tūkstančius be elektros likusių gyventojų. 20 val. duomenimis, elektros neturėjo apie 50 tūkst. namų ūkių visoje Lietuvoje.

ESO atstovai teigia, kad pranešimų srautas apie dingusią elektrą neslūgsta, todėl prašoma į klientų aptarnavimo centrą skambinti tik iš nutolusių kaimų ar gyvenviečių.

„Miestų ir miestelių gyventojų prašome nepranešinėti apie gedimus, nes ESO galbūt jau žino apie gedimą, tą lengvai galima pasitikrinti ESO gedimų žemėlapyje www.eso.lt/zemelapis. Be to, pranešimus patogiai galima pateikti internetu: https://www.eso.lt/lt/eso-kontaktai/registruoti-gedima.html. Atsiprašome dėl nepatogumų ir prašome kantrybės, supratimo, jei specialistai ne iš karto atsiliepia į skambutį ar uždelsia sutvarkyti gedimą“, - žiniasklaidos priemones informavo ESO Ryšių su visuomene projektų vadovas Tomas Kavaliauskas.

Jis teigė, kad gedimams šalinti pasitelktos labai gausios ESO ir rangovų pajėgos, dirba virš 100 operatyviųjų brigadų arba apie pustrečio šimto ESO ir rangovų darbuotojų.

22 val. elektros neturėjo jau daugiau nei 130 tūkst. namų ūkių visoje Lietuvoje. Daugiau nei 100 tūkst. - pajūryje. Gedimus šalina daugiau per 120 brigadų - atjungta keli šimtai transformatorinių. Paryčiais ir ryte ketinama pasitelkti gausesnes pajėgas.

Klaipėdos valstybinio uosto direkcijos interneto puslapyje skelbiami duomenys rodo, kad prieš 21 val. vėjo greitis siekė daugiau nei 28 metrus per sekundę, o vėjo gūsiai - net 36,3 metro per sekundę. Tai kol kas buvo didžiausias ketvirtadienį vėjo pasiektas greitis. Apie 21.37 val. vėjo greitis buvo mažesnis - 23,8 m/s, gūsiai - 29,2 m/s.

Apie 21 val. AB "Klaipėdos vanduo" daliai vartotojų pranešė, kad dėl elektros tiekimo sutrikimo neveikia nuotekų siurblinės Gargžduose, todėl gyventojų prašoma riboti buitinių nuotekų išleidimą.

Apie 22.30 val. situacija senamiestyje jau buvo geresnė - vanduo upėje ir apsemtose gatvėse nuslūgo.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas (PAGD) ketvirtadienį iki 22 valandos vakaro sulaukė per 200 iškvietimų dėl audros padarinių.

Kaip BNS informavo PAGD Situacijų koordinavimo skyriaus atstovai, nuo 6 ryto iki 22 val. ugniagesiai iš viso buvo kviesti 254 kartus, daugiau nei 200 kartų jie vyko šalinti medžių, nutrauktų elektros laidų.

Daugiausia iškvietimų dėl medžių sulaukta Vilniaus rajone ir mieste – 18, Tauragėje, Ukmergėje, Rokiškyje, Trakuose, Panevėžyje ir šių miestų apylinkėse – po 9-11, Klaipėdoje ir rajone –  8 kartus, Kaune ir Šakiuose – po 7 iškvietimus.

PAGD Situacijų koordinavimo skyriaus (SKS) atstovas BNS sakė, kad daugiausiai skambučių sulaukiama dėl ant kelio ar ant elektros linijų nuvirtusių medžių, dėl nutrauktų elektros laidų.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder