Atsarga gėdos nedaro: uždaro mokyklas, atšaukia renginius ir keliones

Atsarga gėdos nedaro: uždaro mokyklas, atšaukia renginius ir keliones

Lietuvos Vyriausybė ketvirtadienį nusprendė imtis griežtesnių prevencinių priemonių dėl koronaviruso keliamos grėsmės. Siekiant užkirsti kelią viruso plitimui, nuo penktadienio visoje Lietuvoje uždraudžiami masiniai renginiai, neveiks ugdymo įstaigos, raginama atsisakyti visų kelionių į užsienį.

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas informavo, kad nuo penktadienio yra stabdomas ugdymo procesas bendrojo ugdymo mokyklose.

„Kalbant apie ikimokyklinio ugdymo įstaigas, rytoj rekomenduojama tėvams nevesti vaikų į darželius, o nuo pirmadienio jau įsigalioja, kaip ir visoje Lietuvoje, privalomasis reikalavimas nebevesti vaikučių į darželius. Mažiausiai tokia situacija galios Klaipėdoje dvi savaites su galimybe pratęsti. Tai bus sprendžiama sekant situaciją ir vertinant visus kitus aspektus“, - kalbėjo meras.

Penktadienį ryte Savivaldybės administracijos specialistai ketina rinktis į dar vieną specialų posėdį, o 11 val. vyks Ekstremalių situacijų komisijos posėdis. Po jo žadama pateikti daugiau rekomendacijų, susijusių su renginiais, įstaigų darbu ir kt., kad administracijos direktoriaus įsakyme būtų apimta kuo daugiau sričių.

Pasak mero, įstaigos turėtų veikti „atostogų režimu“, tačiau dar nežinia, kaip tai atrodys realybėje, nes kyla klausimų dėl personalo, techninio personalo.

„Turbūt būtų galima suvesti viską į viena, kad labai daug priklauso nuo kiekvieno iš mūsų atsakomybės, nuo tėvelių atsakomybės, kad tos vaikučių atostogos būtų suvokiamos kaip privalomos atostogos rizikingu laiku, įvertinant aplinkybes. Labai tikiuosi, kad bendras atsakomybės suvokimas padės tas situacijas suvaldyti, kaip Lietuvoje, taip ir Klaipėdoje“, - komentavo V. Grubliauskas.

Ne viena ikimokyklinio ugdymo įstaiga ketvirtadienį skubėjo pranešti tėvams, kad vaikučių penktadienį nebepriims. Tačiau Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis patikino, kad tai yra rekomendacija ir jeigu kas nors vaikus į darželius atves, jie turėtų būti priimti.

„Švietimo skyriaus vedėja pabandys truputėlį tvarkos įvesti, nes buvo visokių kalbų ir rekomendacijų. Bet pagal tai, ką mes turime, ką perskaitėme, tai yra tik rekomendacijos, o tai nereiškia, kad yra privaloma. Ikimokyklinio ugdymo įstaigos privalo užtikrinti (procesą – VE). Vaikai tikrai nebus palikti be priežiūros“, - komentavo G. Neniškis.

„Rytoj (penktadienį – VE) kalbėsimės su Uosto direkcija, kaip jie mato šią situaciją, su turizmo infrastruktūros atstovais, kaip jie vertina. Bet kuriuo atveju, galiu pasakyti, kad klaipėdiečių saugumas, kaip ir visų Lietuvos piliečių saugumas, yra prioritetas“, - komentavo meras.

Bet koks sprendimas, pasak miesto valdžios atstovų, turės būti priimtas atsakingai, motyvuotas ir apgalvotas.

Pasak V. Grubliausko, planuojama bent savaitei, į balandžio pradžią, nukelti paskutinį kovo ketvirtadienį turėjusį vykti miesto Tarybos posėdį.

G. Neniškio sprendimu, Savivaldybės administracijos darbuotojai nevyks į komandiruotes į užsienį, o tie, kurie šiuo metu atostogauja užsienyje ar jau grįžta iš rizikingų teritorijų, dirbs nuotoliniu būdu. Taip pat svarstoma, kad gali reikėti riboti žmonių lankymąsi Savivaldybėje.

Sveikatos apsaugos skyriaus vedėja Rožė Perminienė komentavo, kad miesto sveikatos priežiūros įstaigos galimiems koronaviruso atvejams yra pasirengusios.

„Kol kas protrūkio didžiulio masto dar neturime. Visi poreikiai dėl asmens apsaugos, medikamentų ir kita yra sudėliota, suskaičiuota. Jų šiandien turime pakankamai. Ligoninių ir poliklinikų srautai yra valdomi, greitoji medicininė pagalba taip pat yra teikiama pagal ministerijos nustatytus algoritmus. Šiandien bėdų tikrai neturime, viskas tvarkoje“, - sakė R. Perminienė.

Klaipėdos universitetinė ligoninė dėl koronaviruso yra pasirengusi priimti 200 žmonių, bet jei būtų didesnis poreikis, sutarta, kad mieste rezervinė ligoninė būtų Respublikinė Klaipėdos ligoninė, o regione – Šilutės ligoninė.

INFORMACIJA

Vyriausybės sprendimu, nuo kovo 13 d. rekomenduojama, o nuo kovo 16 d. iki kovo 27 d. privalomai stabdomas ugdymo, mokymo ir studijų procesas visose švietimo įstaigose, t. y. universitetuose, kolegijose ir mokyklose, taip pat dienos ir užimtumo centruose, neveiks darželiai, neformaliojo švietimo įstaigos. Kitą savaitę bus patikslinta, kokių atostogų dalies (pavasario, vasaros) bus atsisakyta vėliau. Taip pat bus svarstoma dėl kitų mokymosi formų tokiu atveju, jei dviejų savaičių karantino nepakaktų. Pedagogai per mokinių atostogas dirba, tačiau įstaigos nustatyto darbą nuotoliniu režimu.

Jokie masiniai reginiai uždarose patalpose Lietuvoje nevyks bent iki kovo 27 d. Šie privalomi reikalavimai galios visoms šventėms, sporto renginiams, teatrams, koncertams, parodomos ir kitiems renginiams. Renginiai lauke, kuriuose dalyvautų mažiau nei 100 dalyvių, galėtų vykti tik tuo atveju, jei juose organizatoriai užtikrintų galimybes pasirūpinti rankų higiena bei garantuotų, kad renginyje nebus parvykusių iš paveiktomis teritorijomis paskelbtų šalių. Taip pat rekomenduojama kuriam laikui atsisakyti visų kelionių į užsienį.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder