Asmenybes įamžins gatvė ir atminimo lenta

Asmenybes įamžins gatvė ir atminimo lenta

Vakar pritarta idėjai, kaip Klaipėdoje reikėtų įamžinti diplomato Dovo Zauniaus ir filosofo Leonido Donskio atminimą. Vienos asmenybės vardu bus pavadinta gatvė, o kitai planuojama sukurti memorialinę lentą.

Klaipėdos miesto tarybos Žymių žmonių, istorinių datų, įvykių įamžinimo ir gatvių pavadinimų suteikimo komisijos posėdžio metu istorikas Vygantas Vareikis siūlė pervadinti Tauralaukyje esančią Arimų gatvę Dovo Zauniaus vardu. Esą šis pavadinimas šiuolaikiniam miestui nebetinka. Tačiau komisijos nariai nusprendė, jog patogiau būtų iki Lietuvos nepriklausomybės šimtmečio paminėjimo diplomato vardą suteikti naujai planuojamai gatvei, jungsiančiai Slengių ir Liepų gatves.

Diskutuojant apie filosofo L. Donskio įamžinimą, vienbalsiai nuspręsta ant Klaipėdos universiteto Menų akademijos pastato pakabinti memorialinę lentą su užrašu "Šiame pastate 1980-1987 metais mokėsi ir dirbo žymus Lietuvos visuomenės ir politikos veikėjas, filosofas, profesorius daktaras Leonidas Donskis (1962-2016)." Anksčiau, kai vietoj šios įstaigos buvo Lietuvos valstybinės konservatorijos Klaipėdos fakultetai, filosofas čia mokėsi ir dirbo. Šį projektą ketinama realizuoti iki filosofo gimimo dienos - kitų metų rugpjūčio 13 d.

Posėdžio metu komisijos pirmininkas Vytautas Čepas taip pat pasiūlė užregistruoti istorinius Klaipėdos miesto teritorijų pavadinimus ir taip prisidėti prie kultūros paveldo išsaugojimo.

"Dvidešimt metų gyvenau Vilniuje, ir kai paklausdavau kokios panelės, kur Vilniuje ji gyvena, ši atsakydavo, jog Žvėryne, Naujojoje Vilnioje, Paneriuose ar "Jaruzalinkoje". Žinia, tiek Vilniuje, tiek Kaune rajonai turi tam tikrus pavadinimus. Pasikalbėjęs su istorikais, sužinojau, kad ir Klaipėdoje tokių kvartalų pavadinimų yra apie 30. Pavyzdžiui, Frydricho, Vilhelmo miestai, Krūmamiestis, Vitė. Argi nereiktų jų įamžinti?" - pateikė pasiūlymą V. Čepas ir pridūrė, kad tai miestui suteikia romantikos ir "prieskonio".

Anot jo, iš pradžių reiktų apibrėžti šių kvartalų teritorijas bei sukurti tam tikrus ženklus - kad miestiečiai žinotų, kuriame kvartale jie gyvena.

Komisija taip pat diskutavo, kaip pavadinti naujai suplanuotą gatvę, prasidedančią nuo Jūrininkų prospekto. Aptarus penkis variantus, jai nuspręsta suteikti Gerviškių pavadinimą, kuris primintų apie čia buvusį jau išnykusį kaimą.

Šiems pasiūlymams dar turės pritarti Taryba.

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder