„Dangės flotilė“ vyko prieš vėją

„Dangės flotilė“ vyko prieš vėją

Jūros šventę jau aštuntą kartą papuošė unikalus Lietuvos jūrų muziejaus renginys – tradicinių ir istorinių laivų paradas „Dangės flotilė“. Penkiolika Kuršių marias perplaukusių istorinių medinių laivų penktadienio vakarą prisišvartavo uostamiestyje Dangės krantinėje.

Dangės flotilė prasidėjo jau ketvirtadienį. Ją pradėjo 11 buriuojančių įvairaus dydžio istorinių ir tradicinių laivų. Jie išplaukė į marias iš rytinės pusės, nuo Šturmų ir pabaigė Juodkrantėje. Penktadienį burlaiviai plaukė nuo Juodkrantės iki Klaipėdos. Istorinių ir tradicinių laivų paradą papildė dar keletas laivų. Abi dienas buriuotojams teko pakovoti su priešpriešiniu vėju. Vieni tuo džiaugėsi, kiti guodėsi pavargę.

Antrus metus po marias plaukiančio laivo "Germanika" atstovas Andrius teigė, kad vėjas pirmąją dieną buvo palankus ir nereikėjo net variklio jungti. Patenkinta įgula ir penktadienį vykusiomis varžybomis, kuriose atplaukė treti.

Septintus metus su venterine valtimi plaukiojantis Raimondas Plikšnys iš Pakalnės šiųmetės "Dangės flotilės" vėju nesidžiaugė.

"Kiaulystės dėsnis. Kai plaukėme į Juodkrantę pūtė šiaurės vakarų vėjas, iš Juodkrantės į Klaipėdą - šiaurės rytų vėjas. Rytoj jau norime grįžti ir vėl vėjas sukasi į rytus. Pavargome, tačiau esame laimingi, kad dalyvaujame, nes šiais šiais metais flotilėje, deja, plaukia vienu laivu mažiau... Liūdna dėl Romaldo Adomavičiaus netekties", - kalbėjo R. Plikšnys.

Kurėno „SüD-1“ kapitonas, Lietuvos jūrų muziejaus vyriausiasis istorikas Romaldas Adomavičius su savo laivu liepos 2 dieną pateko į audrą Kuršių mariose. Įvykis baigėsi tragiškai - kapitonas nuskendo kartu. R. Adomavičiui atminti šiemet skirta „Dangės flotilė“. Istorinių ir tradicinių laivų tradicijas puoselėja, buriuotojus buria ir "Dangės flotilę" organizuoja Romaldo sūnus Romualdas Adomavičius.

Pasidžiaugti unikaliais plokščiadugniais Kuršių marių laivais Jūros šventės dalyviai dar gali šeštadienį ir sekmadienį. Dangės upėje, prie Rotušės, išsirikiavo trys kurėnai: „Kuršis“, „Germanika“, „Šturm1“, , dvi vytinės „Jūratė“ ir „Vytautas Didysis“, trys venterinės valtys: „Rusnietis“, „Pakalnės“ ir „Juoda meška“, reisinė „Dreverna“, sielininkų valtis „Vytis“, medinė valtis „Vykintas“, irklinė valtis „Kapitonas Gikas“, dvistiebis liugeris „Drascombe“, vikingų tipo laivas „Biesas“ ir Šiaurės Europos folkbotas „Ellida“.

Šeštadienį, liepos 27 d. 18–20 val. "Dangės flotilė" vyks Dangės upėje, prie skulptūros „Žvejys“:

17.30 val. Edukacinė popietė „Žvejiški darbai ir šventės“.

18.30 val. Tradicinių ir istorinių laivų parado „Dangės flotilė“ įgulų prisistatymas – „Mus jungia jūra!“.

20-21 Tradicinių ir istorinių „Dangės flotilės“ laivų paradas Dangėje tarp Pilies ir Biržos tiltų.

Sekmadienį, liepos 28 d. 9 val. laivai išplauk, bus pakeltas Pilies tiltas.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder