"Yra tik 3 sekundės pradėti veikti"

"Yra tik 3 sekundės pradėti veikti"

"Pradėti veikti turime tik 3 sekundes: arba darai, arba ne. Jei šį laiką pralaukei, tai gali būti tikras, kad nepadarysi niekada", - sako Klaipėdos Hermano Zudermano gimnazijos vienuoliktokė, kantri grupės "Vixva" narė Aistė Orinaitė, nuolat dalyvaujanti gausybėje renginių bei konkursų, besidominti kinu, literatūra ir svajojanti apie vokalistės karjerą.

Vokiškos dainos konkursas, Jaunųjų kūrėjų konkursas, solistų konkursas "Gimnazijų balsas", televizijų projektai, muzikos festivaliai... Kaip spėjate visur dalyvauti?

Aš niekada specialiai neieškau veiklos - ji visuomet pati mane susiranda. Paprasčiausiai atsirandu tinkamoje vietoje ir tinkamu laiku...

Ką pasakytumėte nuobodžiaujantiems bendraamžiams?

Jei nuobodu - pradėkite veikti. Tam yra 3 sekundės: arba pradedi, arba ne. Nes jei jas pralaukei, tai gali būti tikras, kad nepadarysi niekada: nei vėliau vakare, nei kitą dieną.

Papasakokite apie grupę "Vixva".

Ją įkūrė vienas iš Klaipėdos Jeronimo Kačinsko muzikos mokyklos gitaros mokytojų. Grupė gyvuoja jau 10 metų, tik sudėtis vis keičiasi. Aš pati prieš kelerius metus baigiau šią muzikos mokyklą.

Polinkį į muziką paveldėjote iš tėvų?

Net neisivaizduoju, iš kur jis atsirado, - šypsosi, - nei tėvai, nei seneliai nėra muzikantai. Jis tiesiog manyje yra, ir tiek.

Kokių turite ambicijų dėl ateities?

Labai norėčiau studijuoti vokalą užsienyje - "vocal performance". Baigusi mokyklą svajoju nuvykti į festivalį "Burning man", kuris rengiamas Nevados dykumoje JAV. Tai meninis festivalis, leidžiantis pavirsti tuo, kuo nori, kurti meną čia pat, tiesiog toje vietoje, kurioje stovi... O gyvenimo ambicijos - tapti atlikėja ir rengti pasirodymus su gyvai koncertuojančia grupe visame pasaulyje.

 

Dabar mokotės 11 klasėje, ar jus palietė pakeista 2014 metų stojamųjų tvarka? Kokius egzaminus laikysite?

Labai palietė ir labai papiktino. Nesuprantu tų sąlygų pakeitimo tikslo, matau tik žalą: skatinama emigracija. Laikysiu istoriją, vokiečių, anglų, lietuvių ir muzikos egzaminus.

Dabar daug diskutuojama apie švietimo sistemos stagnaciją. Jūsų požiūriu, ką čia reikėtų keisti?

Man teko lankytis keliose Glazgo universiteto paskaitose ir pastebėjau tokį dalyką: visa esmė pasakoma tik pabaigoje. Iki tol studentai patys mąsto. O mes jau pamokos pradžioje žinome, kas ir kaip.

Man nepatinka griežti švietimo sistemos rėmai, tas akademiškumas, kai pateikiami tik sausi faktai. Nepatinka tai, kad reikia mokytis ir žinoti tai, kas visai neįdomu, o kas įdomu - į tai nesudaroma galimybių gilintis. Pamokose trūksta kūrybinio mąstymo, smegenų šturmo.

Jeigu galėtumėte rinktis, iš kurio pasaulio žmogaus norėtumėte mokytis?

Labai norėčiau prikelti Janis Joplin ir pasisemti iš jos polėkio bei laisvės, išmokti ribų nepaisymo. Ji buvo išties spalvinga asmenybė.

Apibūdinkite savo miestą. Koks jis jauno žmogaus akimis?

Klaipėda labai graži, tačiau jaunimui ji nepritaikyta. Čia karaliauja kavinių bumas. Jauni žmonės neturi vietų, kuriose galėtų reikšti savo mintis, įgyvendinti idėjas. Yra tik Dailės mokykla bei dvi muzikos mokyklos, tačiau jos labai oficialios. Ten nesinori eiti, jei nėra ryžto siekti tam tikrų žinių.

Kur su draugais leidžiate laisvalaikį?

Specialios vietos tam neturime, mėgstame lankytis įvairiuose renginiuose, koncertuose ir parodose.

Kokios vietos reikėtų jaunimui Klaipėdoje?

Būtų smagu turėti tokį dalyką kaip "infoshopas", koks yra Vilniuje. Tai socialinis centras, skirtas subkultūrų, meno infomacijai, vieta, kur kiekvienas gali užeiti, drąsiai išsakyti savo mintis, jas realizuoti.

Kaip praskaidrinate sau nuotaiką, kai pavargstate?

Man padeda paprasti dalykai: puodelis arbatos, gera muzika, įtraukianti knyga ar filmas.

Laiminga diena pagal Aistę Orinaitę...

Atsikelti ryte nuo malonios staigmenos - draugo skambučio, kepamo pyrago kvapo ar garuojančios kavos. Visą dieną paskirti sau - maudytis, skaityti, gaminti vakarienę, susitikti su širdžiai mielais žmonėmis...

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder