Vandenyno dieną - žinia ir linkėjimai Baltijai

Vandenyno dieną - žinia ir linkėjimai Baltijai

Birželio 8-ąją minima Tarptautinė pasaulinio Vandenyno diena. Ta proga Lietuvos jūrų muziejuje bus atidaryta moksleivių konkurso „Susitikime prie Baltijos!“ darbų paroda, surengta „Eko pažadų“ eisena nuo muziejaus iki jūros, o Smiltynės paplūdimyje kartu su Klaipėdos jaunimo teatru (rež. V. Masalskis) organizuojama teatrinė akcija „Žinia ir linkėjimai Baltijai“, kurią užbaigs jaunatviškas smėlio žaidimas „Permainų vėjas“.

Į Vandenyno dienos renginius atvyksta šešios konkurso „Susitikime prie Baltijos!“ klasės nugalėtojos iš Vilniaus ir Kauno. Šį konkursas kelionių organizatoriaus „Novaturas“ ir Seimo nario Dainiaus Budrio iniciatyva prasidėjo pernai metų pabaigoje. Klasės turėjo sukurti ir atsiųsti į Lietuvos jūrų muziejų „Laišką jūrininkui, kuris buvo prašomas pateikti ne tik tradicine, bet ir videofilmo, audioklipo, fotoreportažo, esė, piešinių ar kita pasirinkta išraiškos forma. Laiškas buvo vertinamas pagal tai, kiek jame atsispindi žinios apie Baltijos jūros fauną, laivybos istoriją, ekologiją.

– Be abejo, ne mažiau svarbu buvo laiško originalumas bei kūrybiškumas, pasakojo muziejininkė-edukologė Renata Būdvytienė.

Konkurse dalyvavo 3100 moksleivių iš 62 Vilniaus ir Kauno miestų bei rajonų mokyklų. Kiekvieną mėnesį buvo atrenkami geriausi darbai, o juos pateikusios klasės apdovanojamos kelionė į Jūrų muziejų. Tokias keliones laimėjo 26 mokyklos.

Pagrindinį konkurso prizą – galimybę atvykti ir dalyvauti Vandenyno dienos renginiuose muziejuje laimėjo šešios mokyklos: Kauno J. Grušo meno vidurinės mokykla, pateikusi 20 originalių piešinių ciklą, Kauno Prano Daunio aklųjų ir silpnaregių ugdymo centro moksleiviai, savo rankomis sukūrę įspūdingą dekoratyvinį laivą, Kauno rajono Kulautuvos vidurinė mokykla, nustebinusi gobelenu jūrine tematika, Vilniaus Abraomo Kulviečio mokykla, sukūrusi videofilmą „Varlė šoklė“, Vilniaus „Saulės“ gimnazija, sugalvojusi ir pagaminusi jūrines dėliones, bei Juodšilių „Šilo“ gimnazija, sužavėjusi konkurso vertintojus meniškais vitražais.

Šiemet Tarptautinės pasaulinio Vandenyno dienos tema – „Jaunimas: nauja pokyčių banga“. Pasaulyje ši diena pažymima nuo 1992 metų. Jūrų muziejus pirmasis Lietuvoje pradėjo minėti ją 2003 metais, taip prisijungdamas prie pasaulinio Vandenyno tinklo. Šis projektas, kurio tikslas – skleisti ekologines idėjas, vienija skirtingų valstybių akvariumus, zoologijos sodus, muziejus, įvairias gamtosaugos organizacijas.

Pasak Jūrų muziejaus direktorės Olgos Žalienės, pasaulinio Vandenyno diena – puiki proga pakalbėti su moksleiviais apie kiekvieno žmogaus asmeninį indėlį į aplinkos pokyčius ir pirmiausia apie artimiausios – Baltijos jūros išsaugojimą.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder