Moksleivių sukurtas maketas papuošė Valdovų rūmų ekspoziciją

Moksleivių sukurtas maketas papuošė Valdovų rūmų ekspoziciją

Nacionalinės Mikalojaus Konstantino Čiurlionio menų mokyklos Dailės skyriaus moksleivių ir jų mokytojos Julijos Ikamaitės-Mindaugienės keraminis maketas "Vilniaus Aukštutinė ir Žemutinė pilys XVI a. viduryje" papildė nuolatinę Valdovų rūmų ekspoziciją.

Įspūdingas pilių maketas sukurtas 2011 m. respublikiniam mokyklų konkursui "Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės pilių takais". Konkursas surengtas Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės parko draugijos ir jos pirmininko Algimanto Birbilo iniciatyva. "Čiurlioniukams" buvo patikėta ypatinga užduotis - sukurti Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės reprezentacinio centro XVI a. viduryje atvaizdą.

Moksleivių kūrinys rodomas ekspozicijoje "Valdovų rūmų lobynas: Lietuvos ir Europos paveldo klodai" Taikomosios dailės muziejuje.

Pasak mokytojos J. Ikamaitės-Mindaugienės, užduotis pasirodė įdomi, tad, atsižvelgdama į vaikų kūrybinį potencialą, entuziazmą ir pagarbą savo šalies istorijai, drąsiai ėmėsi įgyvendinti projektą.

"Dėl galutinio rezultato, kurį šiandien matome, aš turėjau begalę abejonių. Ir kaip mokytojai, ir kaip šio sumanymo koordinatorei reikėjo matyti visumą - geografinę, maketo, mastelio, kad visi atskirai daromi statiniai harmoningai susijungtų į tam tikrą idėją ir vaizdą", - pasakoja J. Ikamaitė-Mindaugienė.

Pasak mokytojos, sudėtingiausia buvo surinkti medžiagą, nes vaikams neužtenka tik pamatyti istorinę knygą. Tokio jungtinio proceso metu reikia atrinkti, išgryninti bei susisteminti informaciją ir paprastai, suprantamai bei žaismingai vaikus supažindinti su Renesanso dvasia bei Žygimanto Augusto laikų Vilniaus grožiu, kad būtų smagu tai įkūnyti.

Nacionalinės M. K. Čiurlionio menų mokyklos septintokė Kornelija Žalpytė tokio pobūdžio projekte dalyvavo pirmą kartą ir kūrė Radvilų rūmus keraminiame makete.

"Buvo įdomu lipdyti ir stengtis įgyvendinti tokį didelį kūrinį, pasisėmiau daug naujų istorinių žinių, kurių dar nežinojau, jų ieškojau istorinėse knygose, - pasakoja moksleivė. - Vaikai, kurie mėgavosi darbu po pamokų ir šeštadieniais, dirbdavo sunkiai, ilgai, bet smagiai. Mane traukė ši veikla, patiko ir pati kūryba bei sąlytis su istorija. Šiuo mano darbu labai domėjosi ir mane palaikė mama".

J. Ikamaitės-Mindaugienės teigimu, tokie teminiai jungtiniai projektai yra naudingi ir jaunimui, ir suaugusiesiems: galima dalytis informacija, susivienyti ir įgyvendinti svarbias bei įdomias idėjas. Jauni žmonės, dalyvaudami tokio pobūdžio projektuose, išnaudoja savo kūrybines galimybes ir patiria didelį pasitenkinimą kaip menininkai. Jie jaučia, kad išmano tai, ką daro, ir labai atsakingai į tai žiūri.

Valdovų rūmų muziejaus direktoriaus pavaduotoja, istorikė dr. Jolanta Karpavičienė, priimdama vertingą dovaną, priminė kultūrologo Vytauto Kavolio mintį: "Jeigu tauta tik stato paminklus savo istorijai, tai yra mirusi tauta". Pasak dr. J. Karpavičienės, esminis maketo kūrybos aspektas yra tas, kad istorija buvo rekonstruota vaikų rankomis, širdimi ir protu, o tai, kad vaikai domisi savo krašto praeitimi, puoselėja istorinę atmintį, rodo, jog Lietuva turi ateitį.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder