Ant asfalto vasarojančių vaikų armija šįmet bus trečdaliu gausesnė nei pernai

Ant asfalto vasarojančių vaikų armija šįmet bus trečdaliu gausesnė nei pernai

Vasara jau ant nosies, o valdininkai dar neapsisprendė, kokios stovyklos per vasaros atostogas moksleivius pradžiugins mažesnėmis kelialapių kainomis. Viena aišku: šiemet stovyklaus mažiau vaikų negu pernai, nes pinigų vaikų poilsiui skirta kone trečdaliu mažiau.

Kaunietė Lina Baranauskienė augina tris mokyklinio amžiaus sūnus, kurie jau skubina mamą nupirkti kelialapius į vaikų vasaros stovyklą pajūryje. Pernai ten visi buvo, patiko. Bet vargu ar šią vasarą Linos vaikai džiaugsis pajūrio saule. „Šeimos pajamos po pragariško šildymo sezono stipriai sumenko, suku galvą, iš kur paimti beveik 2 tūkstančius litų - tiek trims kainuotų dešimties dienų poilsis prie jūros, - dėliojo moteris. - Jei žinočiau, kad ta stovykla laimės konkursą, rizikuočiau, užsakyčiau. Nes tokiu atveju dalį pinigų grąžintų. Bet jei nelaimės? Visą kainą mokėti - ne mano jėgoms.”

Pinigų kapšas traukiasi

Švietimo ir mokslo ministerijos Neformaliojo ugdymo ir švietimo pagrindų skyriaus vyresnioji specialistė Aušra Birietienė teigė, kad kol kas vyksta vaikų vasaros poilsio organizavimo paslaugų pirkimo procedūros, todėl dar neaišku, kas paskelbtą konkursą teikti tokias paslaugas laimėjo. Vaikų vasaros poilsis šiemet, kaip ir anksčiau, finansuojamas Europos Sąjungos lėšomis. Šiais metais tam numatyta 1 mln. litų. 10 proc. vaikų iš sunkiau gyvenančių šeimų stovyklaus nemokamai, kitiems bus kompensuojama 20-30 proc. kelialapio kainos.

„Šįmet vaikų vasaros poilsiui numatyta suma ne mažesnė nei pernai, tik pernai vasaros stovykloms buvo pamėtėta sutaupytų lėšų, todėl jos ir buvo trečdaliu didesnės”, - pabrėžė ji.

Vaikų vasaros poilsį organizuojančio Švietimo mainų paramos fondo koordinatorė Ieva Kudabaitė informavo, kad pernai už ES skirtas lėšas buvo sudarytos sąlygos nemokamai ar lengvatinėmis sąlygomis stovyklauti 6357 moksleiviams. Iš jų 630 nemokėjo nė lito, kiti - 70 proc. kelialapio kainos. Šiemet, anot jos, dar neaišku, kiek vaikų galės stovyklauti poilsį iš dalies apmokant ES lėšomis.

„Esame nustatę, kad maksimali kaina už vieną parą stovykloje negali viršyti 65 litų”, - sakė ji.

Laisvų vietų mažėja

Jau nuo kovo mėnesio galima įsigyti kelialapius į pasirinktas vaikų vasaros stovyklas ar rezervuotis jose vietas. Jei atsitiks taip, kad pasirinkta stovykla laimės konkursą ES lėšoms gauti, dalis kelialapio kainos bus grąžinta. „Stovyklos dabar kelialapius pardavinėja už visą kainą, bet laimėjusios konkursus ir gavusios ES pinigų dalį sumos privalės tėvams grąžinti”, - kalbėjo koordinatorė.

Viešosios įstaigos „Vaikų poilsis” direktorė Galina Andrijevskaja informavo, kad į vasaros stovyklas pajūryje jau likę tik apie pusę vietų. Kituose šalies rajonuose esančiose stovyklavietėse esą išpirkta apie 30 proc. kelialapių. „Kelialapių kainos šiemet nepadidėjo, - sakė ji. - Puikiai žinome, kaip sunkiai žmonės verčiasi, kur ten apie kainos kėlimą galvosi. Be to, stovyklos paruoštos - kas iš to, jei stovės pustuštės.”

Vaikų stovykloje prie Baltijos jūros 10 dienų poilsis kainuoja 650 litų. Jei pavyktų laimėti konkursą ES lėšoms gauti, jo kaina sumažėtų iki 455 litų. Bet kas žino - gal laimė ir nenusišypsos. Rizika, be abejo, išlieka, todėl vietas stovyklose, ypač pajūryje, direktorės teigimu, kol kas užsisako tik pasiturinčių šeimų vaikai.

„Sunkiau gyvenančioms šeimoms išleisti vaiką į stovyklą be valstybės paramos - sudėtinga, o jei vaikų ne vienas, galbūt ir neįmanoma, - sutiko Švietimo mainų paramos fondo atstovė I.Kudabaitė. - Bet visiškai kelialapio kaina bus padengta tik 10 procentų stovyklaujančių vaikų. Žinoma, tai tik lašas jūroje, bet vis geriau negu nieko.”

Angelė KOSTOGRIZIENĖ - Gausių šeimų asociacijos pirmininkė:

Šeima, auginanti tris, keturis ar dar daugiau mokyklinio amžiaus vaikų, visus juos šiais laikais už savo pinigus išleisti į vasaros stovyklą neturi jokių galimybių. Neįstengtų to padaryti, net jei tektų mokėti dalį kelialapio kainos. Nes susidaro kosminės sumos! Pavyzdžiui, už tris vaikus tektų pakloti apie 1800 litų (jei visa kaina) ar per tūkstantį litų (jei lengvatinė kaina). O kur dar nuvežimas, parvežimas?

Už dyką gauti kelialapį - irgi jokių šansų, nes tokia laimė nusišypso tik labai mažai daliai vaikų iš socialiai remtinų šeimų. Negana to, jei per stebuklą ir atsiranda galimybė gauti nemokamą ar iš dalies apmokėtą kelialapį, paaiškėja, kad stovykloje jau nėra laisvų vietų. Žinau, kad stovyklas bemat užima vaikai iš globos namų, nes jie ten labiau laukiami. Mat atvyksta grupėmis, su vadovais, todėl lengviau visus sužiūrėti. Taigi pavieniams vaikams stovyklos, drąsiai galiu sakyti, kuo toliau, tuo labiau darosi nepasiekiamos. Mūsų asociacija irgi organizuoja vasaros stovyklėles Šventojoje. Už savaitę reikia mokėti simbolinę 50 litų kainą, taip pat susimokėti už kelionę (70 litų). Net ir tokiomis sąlygomis šeimos tvirtina neišgalinčios leisti vaikų stovyklauti, tai ką kalbėti apie kelių šimtų litų sumas.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder