Gintaras Krapikas: mūsų laukiantis iššūkis – apsiginti

Gintaras Krapikas: mūsų laukiantis iššūkis – apsiginti

Jei Lietuvos rinktinė stipriai ginasi, tai Prancūzijos – galingai puola. Jei lietuvių stiprioji grandis – aukštaūgiai, tai prancūzų – gynėjai. Europos čempionato antrojo etapo pirmajame mače kausis visiškai skirtingos komandos, E grupėje pradėsiančios kovą dėl kelialapio į ketvirtfinalį.

Slovėnijoje vykstančiose Senojo žemyno pirmenybėse rezultatyviausiai rungtyniaujantys Prancūzijos krepšininkai vidutiniškai pelno po 80,6 taško, kai lietuviai pagal šią kategoriją užima vos 18 vietą – vid. 69,4 taško.

Lietuvos komanda – trečia geriausiai besiginanti rinktinė, vidutiniškai praleidžianti po 67,4 taško ir į priekį užleidžianti tik Ispanijos bei Suomijos ekipas. Prancūzai, varžovams vidutiniškai leidžiantys įmesti po 68,8 taško, aštunti.

Lietuvos rinktinės trenerio asistentas Gintaras Krapikas pavojingiausiu Prancūzijos rinktinės krepšininku įvardijo Tony Parkerį. Įžaidėjas vidutiniškai pelno po 18,8 taško ir yra trečias rezultatyviausias krepšininkas Europos čempionate. Varžovų lyderis vidutiniškai atlieka po 4,8 rezultatyvaus perdavimo.

Liublianos arenoje vyksianti dvikova su Prancūzijos rinktine prasidės 22 val. Lietuvos laiku. G. Krapikas tvirtino, kad per mačą su Europos vicečempionais svarbiausia išlikti ramiems, degti kovingumu ir kibiai gintis prieš aktyviai puolančius prancūzų krepšininkus.

– Treneri, vakar turėjote laisvadienį. Ką nuveikėte? – tinklalapio „BasketNews.lt“ žurnalistas paklausė Krapiko.

– Laisva diena buvo labai reikalinga ir svarbi. Po didelio streso per paskutines rungtynes, kai vienu momentu jau krovėmės lagaminus namo, o mačo pabaigoje išėjome į kitą etapą, buvo laiko poilsiui. Nesurengėme nė vienos treniruotės ir neanalizavome varžovų žaidimo vaizdo įrašo. Vyrams buvo svarbu pailsėti psichologiškai. Šiandien žaisime vėlai vakare, todėl turėjome pakankamai laiko pasitreniruoti, susipažinti su prancūzų deriniais ir pailsėti. Vyrams, kurie paskutinį susitikimą žaidė po 40 minučių, praėjusi diena leido pailsėti, sukaupti jėgų ir būti pasiruošusiems rungtyniauti iš visų jėgų šį vakarą vyksiančiame mače.

– Kokia varžovė yra Prancūzijos ekipa?

– Tai daugiausiai taškų šiame čempionate pelnanti komanda. Logiška, kad ji užima antrąją vietą pagal rezultatyvius perdavimus. Demonstruoja labai komandinį krepšinį. Turi puikiai žinantį, ką reikia daryti su kamuoliu, įžaidėją T. Parkerį. Jis gali pats rinktis taškus arba dalyti perdavimus savo partneriams. Gynėjų linija – prancūzų pagrindinė jėga.

Varžovai turi stiprų sunkiojo krašto puolėją Borisą Diaw, kuris tarsi rišamoji grandis tarp gynėjų ir aukštaūgių. B. Diaw atlieka labai gerus perdavimus vidurio puolėjams ir gali pats sužaisti. Tai ekipa, kurios stipresnė pusė – puolimas. Mūsų laukia didelis iššūkis gerai apsiginti. Reikės rungtyniauti kovingai. Manau, kad pirmajame etape ne kartą parodėme savo kovingumą. Vyrai supras, kad žaidžiant su tokia galinga komanda reikės uždaryti jos stipriąsias puses.

– Ar šiose rungtynėse ir vėl keisis Lietuvos rinktinės startinis penketas?

– Noriu, kad suprastumėte, jog pirmenybės ilgos. Žaidžiame kiekvieną dieną. Jeigu išnaudosime tuos pačius penkis žaidėjus, kurie galvojame, kad yra geriausi, tai neištrauksime iki galo. Aišku, buvo rizika nepatekti į kitą etapą. Bet visa tai jau praeityje. Žengėme į kitą etapą, o tai reiškia, kad elgėmės teisingai keisdami žaidėjus. Atliekame varžovų analizę ir startinį penketą sudarome pagal jų sudėtis. Ne visiems tie patys krepšininkai tinka.

Taip įjungiame visus savo žaidėjus, išlaikome jiems žaidimo ritmą. Kiekvienas krepšininkas, kurį turime, mums yra ir bus reikalingas tolimesnėms kovoms. Su prancūzais pasirodys startinis penketas, kuris mums atrodo yra optimalus. Tai žaidėjai, kurie, mūsų manymu, ypač tinka rungtynių pradžiai.

– Kaip stabdysite T. Parkerį?

– Tokio lygio žaidėjo neuždengsime taip, kad jis nepelnytų nė taško. Svarbiausia, jog vyrai išliktų ramūs. Reikia, kad visus savo taškus Tony surinktų tik per mūsų stiprius gynybinius veiksmus ir pasipriešinimą. Jeigu jis atliks metimus per rankas, turėtų kristi Parkerio pataikymo procentas. Tai mūsų tikslas. Nei mes, nei NBA komandos nesugeba jo visiškai išjungti. Reikia būti šaltiems ir suprasti, kad Parkeriui reikia apsunkinti gyvenimą ir, kad taškus jis pelnytų arba perdavimus atliktų tik po didelio pasipriešinimo, o ne būdamas laisvas.

– Kaip pasikeitė Prancūzijos rinktinės priekinė linija?

– Pagrindinė prancūzų jėga – gynėjai ir Diaw. Nepamirštame, kad varžovai turi labai aukštų tamsiaodžių krepšininkų. Jie nėra tokie, kokie buvo buvusių Jugoslavijos šalių žaidėjai. Prancūzai stengiasi blokuoti, perimti kamuolius, ginasi kitaip nei mūsų pirmosios grupės varžovai. Reikės prie to prisitaikyti.

– Kurie mūsų aukštaūgiai rungtyniaus daugiausia?

– Rungtynių eiga parodys, ar turėsime problemų su varžovų centrų žaidimu baudos aikštelėje. Jeigu turėsime problemų, tuomet šiame mače gerokai svarbesnis bus Robertas Javtokas.

– Prieš dvejus metus vykusiame Europos čempionate lietuvius į neviltį varė Nando De Colo. Ar ir dabar jis vienas pavojingiausių žaidėjų?

– Jis išliko labai pavojingas krepšininkas, galintis iššauti per kiekvienas rungtynes ir sėkmingai pakilti nuo atsarginių suolelio. Kai yra Parkeris, Mickealis Gelabele`is, Diaw, aikštėje jis praleidžia ne tiek minučių, kiek norėtų. Jis ne tiek laiko turi kamuolį, kad galėtų žaisdamas su tais žaidėjais būti itin pavojingas. Bet jis išlieka krepšininku, kuris, pakilęs nuo atsarginių suolelio, gali vienas nuspręsti dvikovos eigą. Ir tai reikia žinoti.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder