Žiniasklaida: susitarimas dėl Irano branduolinės programos atveria kelią investicijoms

Žiniasklaida: susitarimas dėl Irano branduolinės programos atveria kelią investicijoms

Pasiektas susitarimas dėl Irano branduolinės programos bei dėl jo ateityje atšaukiamos Teheranui taikytos sankcijos atvers didžiules daugelio milijardų vertės galimybes investuoti įvairiuose Irano ekonomikos sektoriuose. Kalbama apie šalies energetikos, automobilių gamybos, keleivių pervežimo sektoriams skiriamas lėšas. Apie tai praneša laikraštis "The Financial Times".

Leidinys analizuoja galimybes, atsiveriančias Iranui po antradienį Vienoje pasiekto istorinio susitarimo - šis leidžia visam laikui "užverti Irano branduolinį dosjė".

"The Financial Times" primena, kad dar iki paskelbiant apie Irano susitarimą su "didžiuoju šešetu", kurį patvirtinti dar turės nacionaliniai pareigūnai ir Jungtinių Tautų Saugumo taryba, šalyje jau lankėsi tokių stambių energetikos įmonių kaip "Royal Dutch Shell", ENI ir "Glencore" vadovai. Leidinys atkreipia dėmesį į kylančius gandus, neva kitos didžiosios Europos ir Vakarų bendrovės vykdo aktyvias derybas su oficialiais Irano pareigūnais ir rimtai planuoja dalyvauti projektuose. Pavyzdžiui, jau artimiausiu metu Irane darbo reikalais turėtų lankytis Vokietijos ekonomikos ir energetikos ministras Zigmaras Gabrielius (Sigmar Gabriel).

Leidinio cituojamų analitikų duomenimis, vien Irano naftos pramonės sferai, iki pradėjus taikyti sankcijas iš kurios buvo per dieną eksportuojama po 2,5 mln. barelių naftos, būtinos maždaug 200 mlrd. JAV dolerių vertės investicijos. Tokios lėšų apimtys sektoriui reikalingos norint atkurti gerokai smukusius naftos gavybos tempus.

Taip pat apklaustieji ekspertai neatmeta galimybės, kad Teheranas gali pradėti "kainų karą" ir pradėti pardavinėti nafta žemiau šios rinkos vertės, jeigu kaimyniniai regionai Iranas ir Saudo Arabija neleis šaliai atgauti prarastos rinkos dalies.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder