Už vieną IKEA valdytojos akciją sumokėtas milijonas litų

Už vieną IKEA valdytojos akciją sumokėtas milijonas litų

UAB „Felit", valdančios prekybos centrą IKEA Vilniuje, akcininkas penktadienį padidino įmonės įstatinį kapitalą 1 Lt, įsigydamas 1 akciją, už kurią sumokėjo 1 035 840 Lt.

Tai reiškia, kad nors įmonės įstatinis kapitalas padidėjo 1 Lt, iki 345 001 Lt, įmonės nuosavas kapitalas išaugo 1 035839 Lt.

Kaip "Verslo žinioms" teigė advokatų kontoros „Lawin" asocijuotasis teisininkas Robertas Čiočys, toks nominalus įstatinio kapitalo didinimas - specifinis būdas akcininkui įnešti pinigus į įmonę.

Pagal Lietuvos įstatymus nuosavas kapitalas negali būti mažesnis, nei pusė įstatinio kapitalo. Kuo įstatinis kapitalas mažesnis, tuo mažesnio nuosavo kapitalo bendrovei pakanka, kad ji atitiktų šiuos reikalavimus.

Anot teisininko, jei įmonė patiria nuostolių ar nusidėvėjimą, jai gali būti patogiau didinti ne įstatinį, o nuosavą kapitalą, įsigyjant vieną akciją už didesnę pinigų sumą. Taip suformuojama atskira eilutė įmonės balanse - akcijų priedas, iš kurio vėliau galima dengti nuostolius, o įstatinio kapitalo mažinti nereikia. Akcininkas gali didinti ir įstatinį kapitalą, apmokėdamas nominalią akcijų vertę, tačiau atsiradus nuostoliams, tokiu atveju nuosavas kapitalas gali būti per mažas, kad atitiktų įstatymų reikalavimus.

Kaip VŽ atsiųstame atsakyme teigia Felit" vadovas Johanesas Johansonas (Johannes Johannesson), šis įstatinio kapitalo didinimas viena akcija „susijęs su naujosios IKEA Vilnius parduotuvės statybų bei atidarymo darbais".

„Jei bendrovė atlieka daug investicijų ar įsigyja daug turto, vėlesniais metais jis nusidėvės. Būtent dėl nusidėvėjimo ir amortizacijos bendrovei susidaro vadinamasis popierinis nuostolis. Jei planuojama, kad tas nuostolis bus, galima pasirinkti tokį būdą, kad atitiktum tą nuosavo kapitalo reikalavimą", - sako P. Čiočys.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder