Už Islandijos grožį nuo šiol teks susimokėti

Už Islandijos grožį nuo šiol teks susimokėti

Islandiją pastaraisiais metais aplanko apie 700 tūkst. turistų, o itin populiarų geizerių parką kasdien pamato iki 6 tūkst. žmonių. Kadangi net 70 proc. islandų pritaria siūlymui apmokestinti lankytinas gamtos vietas, nuo kovo 10 d. už apsilankymą geizerių, arba išsiveržiančių karštųjų srovių, parke reikės susimokėti.

Šis žemės plotas, esantis Islandijos pietuose, yra privati valda, bet surinktas lėšas planuojama naudoti geizerių parko plėtrai bei gamtos apsaugai. Planuojamas įėjimo mokestis – beveik 4 eurai (600 Islandijos kronų).

Islandija minima kaip valstybė, itin sėkmingai susidorojusi su 2008 m. krizės padariniais. 2009 m. Islandijoje prasidėję efektyvumo didinimo, taupymo bei išlaidų monitoringo procesai nesustoja ir šiandien.

Naujausias Islandijos vyriausybės projektas – elektroninių sąskaitų naudojimas valstybinėse institucijose. Šis projektas šaliai kasmet sutaupys daugiau nei 3 mln. eurų (500 mln. Islandijos kronų). Ne mažiau pabrėžiama ir projekto kontribucija ekologiškumo idėjai. Projektas bus pradedamas įgyvendinti nuo 2015 m. sausio 1 d. Elektroninių sąskaitų sistema nebus taikoma atsiskaitymams už įstatymuose numatytus mokesčius bei kitas prievoles.

Islandų pastangas pritraukti užsienio investuotojus, tikėtina, dar šiemet patvirtins dar vienas sėkmingas projektas. Amerikiečių įmonė „Silicon Materials“, veikianti Kalifornijoje, Toronte ir Berlyne, planuoja Islandijoje statyti silicio valymo ir perdirbimo gamyklą. Prognozuojama, kad gamyklos statybos biudžetas sudarys apie 670 mln. JAV dolerių. Planuojamas metinis gamybos pajėgumas – 16 tūkst. tonų. Manoma, kad gamykla sukurs daugiau nei 400 darbo vietų.

Pranešime spaudai teigiama, kad „Silicon Materials“ naudoja naują silicio valymo metodą, kuris nėra kenksmingas aplinkai, neužteršia oro bei vandens ir yra ekologiškas. Šis aspektas itin svarbus, nes nuostabios Islandijos gamtos išsaugojimas yra vienas svarbiausių šalies prioritetų.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder