Teritorinis ginčas su Kinija pakenkė Japonijos ekonomikai

Teritorinis ginčas su Kinija pakenkė Japonijos ekonomikai

Teritorinis ginčas su Kinija dėl Senkaku salų pakenkė Japonijos ekonomikai, pareiškė šalies ministras pirmininkas Jošihikas Noda (Yoshihiko Noda). Pasak jo, piniginiai nuostoliai ne tik sugadino prekybos santykius su Kinija. Bėda ta, kad Tokijas pastarosiomis savaitėmis praranda užsienio investuotojų susidomėjimą.

"Mums kelia rimtą susirūpinimą vilkinimas muitinėje ir sunkumai, kylantys išduodant vizas", - pareiškė vyriausybės vadovas. Jis pabrėžė ketinantis iškelti klausimą dėl Kinijos daromo "ekonominio spaudimo" per Jungtinių Tautų Organizacijos Generalinės Asamblėjos posėdį, kuris vyks šią savaitę.

Pasak J. Nodos, ekonominis dviejų išsivysčiusių Azijos-Ramiojo vandenyno šalių konfliktas gali neigiamai atsiliepti ir pasaulio ekonomikai.

Teritorinis ginčas dėl Senkaku salų sukėlė masinius antijaponiškus protestus dešimtyse Kinijos miestų. Kai kurios kinų kompanijos atsisakė bendradarbiauti su savo Japonijos partnerėmis. Be to, Kinija atidėjo priėmimą, skirtą pažymėti gerų santykių su Japonija 40-metį.

Japonijoje vadinamos Senkaku, o Kinijoje - Diaoju salos yra konflikto tarp Pekino ir Tokijo centras, dėl kurio Kinijoje kilo smurtiniai protestai prieš Japoniją.

Japonija tvirtina, kad salos jai priklauso nuo 1895 metų, tačiau, Kinijos teigimu, nuo 1783 metų sudarytoje Japonijos diagramoje matyti, kad salos yra Pekino teritorija.

Po Antrojo pasaulinio karo salas kontroliavo JAV ir 1972 metais jas perdavė Japonijai. Taivanas ir Kinija teigia, kad salų okupacija yra neteisėta.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder