Talino visuomeninis transportas - nemokamas

Talino visuomeninis transportas - nemokamas

Klaipėdos valdžiai apmokestinus kiemuose laikomus automobilius bei "kosmetiškai" sumažinus autobusų bilietų kainas, Estijos sostinės gyventojai nuo Naujųjų visuomeniniu transportu naudosis nemokamai.

Tokia labdara miesto savivaldybei per metus kainuos 12 milijonų eurų. Tačiau valdžia, be kitų dalykų, tikisi, kad gyventojams iš automobilių persėdus į autobusus, sumažės oro tarša.

Didieji Europos miestai susiduria su transporto srautų didėjimo problema ir ieško būdų, kaip ją spręsti. Kai kuriuose miestuose apmokestinami įvažiavimo į centrą keliai. Talino savivaldybės vicemero Taavi Aaso manymu, atsižvelgiant į gyventojų pajamas, sprendimas apmokestinti kelius nebūtų geriausias ne tik Taline, bet ir visuose didžiuosiuose Baltijos šalių miestuose.

Prieš priimdama sprendimą leisti miestiečiams nemokamai naudotis visuomeniniu transportu, Talino miesto valdžia atliko gyventojų apklausą. Daugiau kaip 60 proc. jų tam pritarė. Žinoma, yra ir oponentų, manančių, jog tai politinis žingsnis.

Mažėtų tarša

Viena iš priežasčių, kodėl Talino valdžia ryžosi įvesti nemokamą važiavimą visuomeniniu transportu, noras, kad miestiečiai daugiau juo naudotųsi. Mat labiausiai miesto orą teršia lengvieji automobiliai, o visuomeninio transporto tarša sudaro tik 6 proc.

Kita priežastis - socialinis klausimas. Šiuo metu atlyginimai nėra dideli ir socialinės problemos, pasak vicemero, Estijoje labai didelės. Vidutinė mėnesio alga - 839 eurai, minimali - 290 eurų. Nemažai miesto gyventojų ir iki šiol naudojosi nemokamu transportu, pavyzdžiui, vaikai iki 7 metų, pensininkai, kurių amžius viršija 65 metus. Be to, beveik 90 proc. tų, kurie naudojasi visuomeniniu transportu, ir dabar gauna įvairių lengvatų. Iš bilietų pardavimo gaunama tik apie 30 proc. pajamų, o likusius 70 proc. sudaro miesto dotacijos.

Taliniečiai daugiausia naudojasi bendrais mėnesiniais bilietais, nes jie pigiausi. Bendrasis važiavimo visomis visuomeninio transporto rūšimis bilietas mėnesiui Talino gyventojui dabar kainuoja 18,5 euro, o ne Talino gyventojui - 23 eurai, mokiniams ir pensininkams - 7,5 euro.

Nemokamai - ne visiems

Taigi jau dabar miestiečiai turi daugiau lengvatų, o nuo kitų metų Talino gyventojams bus taikoma 100 proc. nuolaida.Miestiečių galimybė nemokamai naudotis visuomeniniu transportu miesto biudžetui kainuos apie 12 mln. eurų per metus, tačiau tai nebus 100 proc. visuomeninio transporto dotavimas, nes ne miestiečiai ir toliau pirks bilietus.

Tokiai dotacijai pinigų turima ir, pasak vicemero, kitos sritys dėl to nenukentės. 2012 metais baigiamas įgyvendinti Talino kanalizacijos ir vandentiekio tvarkymo projektas, baigiami mokėti pinigai firmai, užsiimančiai sostinės aprūpinimu vandeniu. Mokesčiai jai kaip tik sudaro 12 mln. eurų, o kitais metais tie pinigai bus naudojami nemokamo transporto dotacijai.

Taigi nemokamu visuomeniniu transportu galės naudotis tik Talino miesto gyventojai bei pensininkų grupė ir mokiniai nepriklausomai nuo to, kur jie gyvena. Taliniečiai jau dabar turi ID elektroninių bilietų sistemą, tad kontrolieriams nebus sunku nustatyti, ar žmogus turi teisę naudotis miestiečio bilietu, ar ne. Sostinės gyventojai, norintys nuo Naujųjų metų nemokamai naudotis visuomeniniu transportu, privalės turėti elektroninę kortelę ir savo važiavimą registruoti.

Daugiabučių kiemų neapmokestins

Už automobilių statymą Talino miesto centre taip pat reikia mokėti. Brangiausiai mokama už stovėjimą senajame mieste, o kuo toliau nuo centro, tuo pigiau kainuoja. Yra keturios skirtingos zonos. Tikslas - kuo mažiau mašinų miesto centre. Automobilių stovos skaitiklių Taline nėra labai daug - tik apie 50. Estijos sostinėje susimokėti už automobilio stovėjimą galima naudojantis mobiliuoju telefonu.

Didinti mokesčių už automobilio stovėjimą šiuo metu neplanuojama. Prasidėjus krizei Taline atsirado tuščių vietų, kuriose anksčiau stovėję namai buvo nugriauti, o naujų pastatyti nespėta. Šiuo metu tos vietos yra skiriamos automobiliams statyti. Tokių vietų netgi miesto centre yra labai daug. Miesto valdžia mano, kad kainos už automobilio statymą didinimas nepadėtų sumažinti automobilių skaičiaus miesto centre.

Apmokestinti automobilių statymą daugiabučių kiemuose Talino valdžia neplanuoja, nors problemų tokiuose rajonuose, pasak vicemero, be abejo, yra. Miesto valdžia, bendradarbiaudama su butų bendrijomis, stengiasi įrengti daugiabučių namų rajonuose kuo daugiau automobilių stovėjimo aikštelių, kuriomis būtų galima naudotis nemokamai. Savivaldybė netgi dotuoja tokių aikštelių įrengimą ir kasmet tam skiria apie 300 tūkst. eurų.

 

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder