Švedijoje gali nelikti grynųjų pinigų

Švedijoje gali nelikti grynųjų pinigų

Kaip praneša dailymail.co.uk, Švedija gali tapti pirmąja šalimi, atsisakiusia grynųjų pinigų.

Šalyje, kuri pirmoji 1661 metais pradėjo naudoti popierinius pinigus, dabar kalbama apie grynųjų pinigų atsisakymą.

"Aš nematau priežasčių, kodėl mes turėtume ir toliau spausdinti pinigus", – sako Bjoernas Ulvaeusas, buvęs grupės ABBA narys, kuris yra vienas iš pasisakančių už pasaulį be grynųjų pinigų.

Daugybėje Švedijos vietų negalima atsiskaityti grynaisiais pinigais – netgi visuomeninio transporto bilietai apmokami mobiliuoju telefonu. Bankai, įvairios įmonės taip pat stengiasi išvengti atsiskaitymo grynaisiais.

Netgi bažnyčiose aukoti pinigus galima kreditinėmis kortelėmis.

"Yra miestų, kur nebeįmanoma nueiti į banką ir atsiskaityti grynaisiais", – sakė Curtas Perssonas, Švedijos Nacionalinės pensininkų organizacijos vadovas. Jis sako, kad tai tampa problema, nes kai kurie pensininkai neturi mokėjimo kortelių.

Atsiskaitymai grynaisiais sudaro tik 3 proc. Švedijos ekonomikos. Palyginimui – euro zonos šalyse tai vidutiniškai sudaro 9 proc., JAV – 7 proc.

Švedijos bankininkų asociacija skelbia, kad grynųjų pinigų mažėjimas apyvartoje mažina nusikaltimų kiekį. Pavyzdžiui, 2008 metais buvo užfiksuota 110 bankų apiplėšimų, o 2011 – tik 16. Mažėja ir nusikaltimų prieš inkasatorius.

Ekonomikos profesorius Friedrichas Schneideris teigia, kad elektroninės bankininkystės dominavimas lemia ir mažesnę korupciją. "Žmonės, daugiau atsiskaitantys mokėjimo kortelėmis, mažiau dalyvauja šešėlinėje ekonomikoje", – sako F.Schneideris. Tiesa, neigiama pusė yra tai, kad smarkiai išaugo kompiuterinių įsilaužimų. 2000 metais tokių nusikaltimų buvo 3304, o 2011 metais – beveik 20 000.

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder