Stivas Vozniakas: nenorėčiau įsivaizduoti pasaulio be "Apple"

Stivas Vozniakas: nenorėčiau įsivaizduoti pasaulio be "Apple"

Vienas iš "Apple" korporacijos įkūrėjų, inžinierius Stivas Vozniakas (Steve Wozniak) sako nenorintis įsivaizduoti pasaulio, kuriame neegzistuotų "Apple" kompanija. "Pasaulis be "Apple" būtų visiškai kitoks, kadangi tai yra jėga, skatinanti inovacijas. "Apple" paskatino ir daugelį kitų technologijų srityje dirbančių asmenų būti kūrybingais, siekti progreso, žiūrėti kitaip. Be "Apple" technologijos būtų vystęsi kitaip", - sakė S. Vozniakas, penktadienį kalbėdamas "Login 2013" konferencijoje.

Paklaustas, ar, jo nuomone, siekiant esminių proveržių technologijose svarbiau talentas, ar sunkus darbas, S. Vozniakas sakė, kad tai susiję.

"Sunkus darbas ir sukuria talentus. Paklausykite beveik visų technologijų pasaulio žmonių sėkmės istorijų - jie visi sakė, kad dirba tikrai sunkiai", - teigė vienas iš "Apple" įkūrėjų.

S. Vozniakas prisiminė, kad tai jau ne pirmasis jo vizitas Lietuvoje - pasak jo, kažkada jis padėjo vieną švietimo įstaigą aprūpinti kompiuteriais.

Taip pat inžinierius sakė jau ir būdamas žymus slapta vienoje JAV mokykloje mokęs 10-mečius vaikus, kad ir šiems padėtų įgyvendinti svajones.

"Labai svarbu dar esant vaikui turėti kažką, kas tave įkvėptų gyvenime, skatintų mąstyti ir įkvėptų svajonę. Man pasisekė, kad augau Silicio slėnyje. Mes buvome technologijų vaikai", - sakė S. Vozniakas. Jis pabrėžė inžinerija domėjęsis ir su inžinerija susijusių dalykų mokęsis jau nuo 8 metų amžiaus. Pasak jo, jei ši sritis jam nebūtų rūpėjusi nuo pat vaikystės, ir vėliau kažko pasiekti būtų daug sunkiau.

S. Vozniakas atsiminė, kad vaikystėje, kai norėjo būti inžinieriumi, ši sąvoka visų pirma siejosi su tokiais dalykais kaip varikliai ir elektronika, o kompiuteriai buvo suvokiami kaip dalykas, kuris gali būti naudojamas moksliniams tyrimams, bet ne kasdienėms žmonių problemoms spręsti.

"Apple" įkūrėjas pabrėžė, kad mokykla gali tik suteikti priemones mokytis, tačiau visos ten išmokstamos žinios - kitų rasti atsakymai, ir kad svarbu stengtis pačiam.

"Kai aš norėdavau sukurti brėžinį kokiam nors įrenginiui, pasiimdavau tušinuką, popieriaus lapą ir bandydavau kažką kurti. Kai nesisekdavo, imdavau tuščią lapą ir bandydavau vėl. Bet man tikrai nebūtų pasisekę sukurti kažko naujo, jei būčiau daręs griežtai tik tas užduotis, kurių iš manęs reikalavo mokykloje ir universitete, ir nieko daugiau", - sakė S. Vozniakas.

Būti inžinieriumi S. Vozniakas sakė norėjęs, kadangi tai profesija, kuri padeda žmonių gyvenimams tapti paprastesniems ir lengvesniems. Vis dėlto, pabrėžė jis, tai nebūtinai reiškia, kad žmonės tampa laimingesni.

"Mano kartai skalbimo mašinos buvo visiškai įprastas dalykas. Tuo tarpu mano tėvai dar skalbė rankomis ir tam sugaišdavo daug daugiau laiko. Bet ar nuo to jie buvo mažiau laimingi?", - klausė S. Vozniakas.

Inžinierius pabrėžė, kad kompiuteris, koks galingas bebūtų, yra tik priemonė, atliekanti daug skaičiavimų vienu metu. Svarbiausias pasaulines problemas, pasak jo, turi spręsti patys žmonės. Galima priversti kompiuterines technologijas veikti geriau, tarnauti žmonijai, atlikti vienus ar kitus darbus, tačiau pati idėja, ką gali padaryti kompiuteris, vis tiek turi kilti žmogaus galvoje, kalbėjo S. Vozniakas.

Jis prisiminė, kad iš pradžių savo inžinerinius sugebėjimus pritaikė kurdamas skaičiuotuvus. "Mano sukurti skaičiuotuvai tuo metu buvo panašiai naujoviški kaip penktasis "iPhone" dabar - jie turėjo naujų funkcijų, galimybių, kokių iki tol sukurti skaičiuotuvai neturėjo", - sakė S. Vozniakas.

Dienomis, pasak jo, jis kurdavo skaičiuotuvus įmonei, kurioje dirbo, tuo tarpu naktimis sėdėdavo prie savo paties projektų.

Su Stivu Džobsu (Steve Jobs) S. Vozniakas pasakojo susipažinęs ir susidraugavęs mokykloje. Anot jo, kai jis ką nors sukurdavo, S. Džobsas rasdavo būdą, kaip tai parduoti ir užsidirbti pinigų.

"Aš buvau inžinierius, jis buvo verslininkas", - sakė S. Vozniakas.

Būtent S. Džobsas, jo teigimu, ir pasiūlė jam kurti kompaniją. Iš kompanijos atlyginimą - po kelis šimtus dolerių per mėnesį - S. Vozniakas sakė gaunantis ir dabar.

"Ar jie mane gali atleisti? Nežinau. Kažkur yra parašyta, kad aš atsiskaitau tik S. Džobsui. Todėl nežinau, ar įmanoma mane atleisti", - juokavo S. Vozniakas.

Paklaustas, ar norėtų nukeliauti į Marsą, inžinierius atsakė teigiamai.

"Nenorėčiau tiesiog šiaip pakilti į kosmosą. Bet tikrai noriu būtent į Marsą. Būtent todėl, kad jis yra taip toli, ir atrodo, kad jo pasiekti neįmanoma", - sakė S. Vozniakas.

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder