PPO pritarė pasaulio prekybos reformai

PPO pritarė pasaulio prekybos reformai

Balyje, Pasaulio Prekybos Organizacija (PPO) pasiekė susitarimą dėl supaprastintų prekybos procedūrų, kurios leis skurdžioms šalims lengviau parduoti savo prekes, praneša BBC.

Anot analitikų, susitarimas gali atnešti papildomą 671 milijardą svarų į pasaulio ekonomiką.

Vienas "BBC World Service" ekonomikos korespondentas mano, kad tai yra svarbus PPO žingsnis naujiems prekybos susitarimams pasiekti.

Plėtros analitikai negailėjo kritikos sakydami, kad tokia reforma nesulauks pritarimo.

"Buvo susitarta dėl visko", - per prekybos ministrų iš 159 šalių susitikimą Balyje pareiškė Indonezijos prekybos ministras Gita Virjavanas (Gita Wirjawan). Ministrų derybos užsitęsė iki ankstyvo šeštadienio ryto.

Kuba grasino vetuoti šį reformų paketą, kuris, šalies manymu, darė nepakankamą spaudimą JAV, kad ši nutrauktų embargą Kubai, tačiau galiausiai jam pritarė.

"Pirmą kartą mūsų istorijoje PPO tikrai pareiškė savo nuomonę", - teigė PPO vadovas Robertas Azevedas (Roberto Azevedo) organizacijai priėmus pirmą tokį didelį susitarimą.

"Šį kartą visos narės buvo vieningos. Mes turime susigrąžinti "pasaulį" atgal į Pasaulio prekybos organizaciją," - sakė jis.

Ši reforma sumažins kliūtis eksportui iš skurdžių šalių, suteiks besivystančioms šalims daugiau galimybių naudotis subsidijomis, užtikrinančiomis maisto tiekimą.

Prieš pasiekiant susitarimą maisto apsauga buvo vienas iš labiausiai diskutuojamų klausimų, tačiau, po ilgų diskusijų, PPO prekybos ministrai pritarė šiai reformai.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder