Nobelio premijos laureatas atleistas jo paties įsteigto banko

Nobelio premijos laureatas atleistas jo paties įsteigto banko

Nobelio premijos laureatas iš Bangladešo Muhamedas Junusas (Muhammed Yunus), mikrokreditavimo pradininkas, atleistas iš jo paties įsteigto banko "Grameen Bank", praneša BBC.

Bangladešo centrinis bankas atleido M. Junusą iš vykdomojo direktoriaus posto po kelis mėnesius trukusio jam daromo politinio spaudimo.

"Grameen Ban" valdybos pirmininkas Muzamelis Hukas (Muzammel Huq) pareiškė, kad M. Junusas atleistas dėl banko įstatų pažeidimų 2000 metais. Jo teigimu, M. Junuso paskyrimas į vykdomojo direktoriaus postą prieš dešimt metų nebuvo suderintas su Bangladešo centriniu banku.

Patį M. Huką į "Grameen" valdybos pirmininko postą paskyrė vyriausybė, jis sudaro opoziciją M Junusui. Bangladešo vyriausybė pastaraisiais mėnesiais neslėpė siekianti M. Junuso atsistatydinimo. Vasarį šalies finansų ministras atvirai paragino "Grameen Bank" steigėją atsistatydinti. Be to, 70-metis M. Junusas kaltinamas tuo, kad jo darbas banke prieštarauja šalies pensijų įstatymams.

Kampanija dėl M. Junuso atsistatydinimo prasidėjo Bangladeše po to, kai 2010 m. gruodį pasirodė Norvegijos dokumentinio kino juosta, kurios autoriai apkaltino M. Junusą ir banką "Grameen" neteisėtomis operacijomis su Norvegijos vyriausybės pinigais praėjusio šimtmečio dešimtąjį dešimtmetį.

Prie bankininko kritikos iškart prisijungė Bangladešo spauda, o šalies vyriausybė paskelbė pradėjusi "Grameen" veiklos tyrimą, apkaltino M. Junusą siekiant išvengti mokesčių mokėjimo. Tuo tarpu Norvegijos vyriausybė pareiškė atlikusi kaltinimų prieš banko "Grameen" tyrimą, bet neradusi netikslingo lėšų naudojimo įrodymų.

Gruodį Bangladešo premjerė Šeich Hasina (Sheikh Hasina) apkaltino M. Junusą tuo, kad bankininkas traktuoja "Grameen" kaip savo asmeninę nuosavybę, o pats bankas "siurbia vargšų kraują".

M Junuso šalininkai tuo tarpu tvirtino, kad bankininko puolimas surengtas po to, kai "Grameen" įsteigėjas susipyko su Bangladešo vyriausybe. Konfliktas prasidėjo 2007 metais, kai M. Junusas pasiūlė sukurti šalyje savo politinę partiją. Dabar, jų teigimu, Bangladešo vyriausybė nori pakeisti "Grameen" banko nuosavybės struktūrą ir galiausiai perimti jo kontrolę. Šiuo metu valstybei priklauso 5 proc. banko akcijų

M. Junusui, įsteigusiam "Grameen Bank" 1983 metais, Nobelio premija buvo paskirta 2006 metais. Bankininkas įvedė mikrokreditų išdavimo mažas pajamas turintiems žmonėms praktiką nereikalaujant jokių finansinių garantijų. Manoma, kad tai leido milijonams šeimų Bangladeše, laikomame viena skurdžiausių pasaulio šalių, išsikapstyti iš skurdo. Per savo veiklos metus bankas, įgyvendindamas socialinės partnerystės su pasaulinėmis korporacijomis programas, įdarbino dešimtis tūkstančių žmonių.

"Grameen Bank" kritikai tvirtina, kad banko nuopelnai perdėti, o palūkanos, kurias bankas ima iš klientų, nepagrįstai didelės.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder