Niujorke prasidėjo teismo procesas prieš "Apple" dėl elektroninių knygų kainų

Niujorke prasidėjo teismo procesas prieš "Apple" dėl elektroninių knygų kainų

Niujorko federaliniame teisme pirmadienį prasidėjo teismo procesas prieš JAV technologijų korporaciją "Apple", kuri kaltinama susitarimu dėl elektroninių knygų kainų didinimo, informuoja BBC.

Ieškinį prieš "Apple" padavė JAV teisingumo departamentas praėjusių metų balandį. Prokuratūros duomenimis, 2009 metais kompiuterių gamybos milžinė įtikino penkias didžiausias JAV leidyklas - "Penguin Publishers", "MacMillan, "Hachette Book Group", "HarperCollins" ir "Simon &Schuster", kad būtent "Apple" gali užtikrinti didesnes kainas elektroninių knygų rinkoje ir sugriauti kompanijos "Amazon" monopoliją.

Iki tol didžiausia pasaulyje interneto mažmenininkė valdė 90 proc. rinkos, parduodama naujoves ir bestselerius savo elektroniniam skaitytuvui "Kindle" vos už 9,99 dolerio. "Amazon" iš leidyklų pirkdavo teises iškart į kelis kūrinius ir nustatydavo savo itin žemas, dažnai dempingo kainas.

Kaip pirmadienį teisme pareiškė prokuroras Lorensas Butermanas (Lawrence Buterman), leidyklos buvo kategoriškai nusiteikusios prieš "Amazon" kainų politiką. Galimybę padidinti kainą joms pasiūlė "Apple", tuo metu kaip tik besirengianti rinkai pristatyti planšetinį kompiuterį "iPod" su elektroninių knygų skaitymo funkcija. Elektronikos gamintoja ir leidyklos, tyrėjų duomenimis, pasiekė susitarimą, pagal kurį intelektinės nuosavybės savininkai gali patys nustatyti knygų kainas, o jas parduodanti Apple" iš vartotojų surinkdavo dar 30 procentų. Galiausiai vidutinė knygų kaina pakilo nuo 9,99 dolerio iki 14,99 dolerio.

"Apple" veiksmai negali būti pateisinami. JAV vartotojams teko permokėti už elektronines knygas šimtus milijonus dolerių", - pareiškė prokuroras L. Butermanas.

Pasak jo, nemažą vaidmenį susitarime su leidyklomis atliko ir "Apple" steigėjas Styvas Džobsas (Steve Jobbs), miręs 2011 metais. Prokuroras sakė ketinąs tai įrodyti, pateikdamas teismui elektroninį S. Džobso susirašinėjimą.

Tuo tarpu "Apple" advokatas Orinas Snaideris (Orin Snyder) teisines Teisingumo departamento pretenzijas pavadino nepagrįstomis. Pasak jo, įžengdama į elektroninių knygų rinką kompanija veikė vien tik vadovaudamasi savo verslo interesais ir ji negalinti būti atsakinga už kitų priimamus verslo sprendimus.

Planuojama, kad teismo procesas prieš "Apple" truks apie tris savaites. Iš pradžių Teisingumo departamentas pateikė kaltinimus susitarimu bei antimonopolinių įstatymų pažeidimu ir byloje figūruojančioms knygų leidykloms, tačiau visos penkios leidyklos vėliau pasiekė neteisminį susitarimą ir sumokėjo bendrą 164 mln. JAV dolerių baudą.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder