Lemtingasis antradienis: Graikija gali ir nesumokėti savo įsiskolinimo TVF

Lemtingasis antradienis: Graikija gali ir nesumokėti savo įsiskolinimo TVF

Antradienį aiškėja, kad Graikija gali ir nesumokėti savo įsiskolinimo Tarptautiniam valiutos fondui (TVF) bei būti priversta skelbti nemokumą. Tiesa, ir dabar paklusti nenorintys graikų pareigūnai ragina gyventojus priešintis tarptautinių kreditorių reikalavimams imtis griežtų reformų šį savaitgalį vyksiančiame referendume. Kyla vis daugiau įspėjimų, kad toks nepaklusnumas gali sukelti chaotišką šalies pasitraukimą iš euro zonos. Apie tai praneša "EUbusiness".

Dar pirmadienį tūkstančiai graikų išėjo į gatves palaikyti savo vyriausybės pasipriešinimo naujausiems reformų siūlymams, už kurių vykdymą šalis gautų finansinę paramą. Po nepavykusių derybų su tarptautiniais kreditoriais Graikija buvo priversta uždaryti savo bankus ir vis labiau artėja prie finansinio kracho.

Graikijos premjeras Aleksis Cipras (Alexis Tsipras) bando raminti kilusį nerimą teigdamas, kad susitarti galimybių dar yra, o liepos 5 d. vyksiantis plebiscitas dėl naujausių kreditorių pasiūlymų suteiks šaliai "geresnę ginkluotę" kovojant dėl finansinės paramos susitarimo.

Tiesa, taip pat premjeras aiškiai pasakė, kad Graikija negalės antradienį sumokėti TVF 1,5 mlrd. eurų - tą pačią dieną pasibaigia ir galiojanti finansinės paramos programa.

"Kaip gali kreditoriai laukti, kad sumokėsime įmoką TVF, nors mūsų bankai dūsta?", - kalbėjo A. Cipras, duodamas interviu ERT televizijai.

Europos Sąjungos (ES) lyderiai - Vokietijos kanclerė Angela Merkel (Angela Merkel), Prancūzijos prezidentas Fransua Olandas (Francois Hollande) ir Italijos premjeras Matėjas Rencis (Matteo Renzi) - buvo netikėtai užklupti ir šokiruoti A. Cipro pareiškimo dėl savaitgalį vyksiančio balsavimo; jie įspėjo, kad šiame referendume taip pat bus sprendžiama ir Graikijos ateitis euro zonoje.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder