JAV ir ES atsisakė minties atjungti Rusiją nuo sistemos SWIFT

JAV ir ES atsisakė minties atjungti Rusiją nuo sistemos SWIFT

Jungtinės Valstijos ir Europos Sąjunga bent šiuo metu atsisakė galimybės atjungti Rusiją nuo tarptautinės tarpbankinės atsiskaitymo sistemos SWIFT dėl itin didelės netiesioginės žalos, penktadienį pranešė naujienų agentūra "Bloomberg".

JAV ir ES šalių vyriausybės bando nebesvarstyti Rusijos galimo atjungimo nuo SWIFT, o naudotis kitomis ribojamosiomis priemonėmis. Taip elgiamasi nenorint neigiamai paveikti įmonių, vykdančių veiklą su Rusija teisės sferoje, teigė agentūrai anonimiškai pasisakę šaltiniai.

JAV iždo atstovai "Bloomberg News" pranešė, kad 2012 metais priimtas sprendimas atjungti nuo SWIFT sistemos dvi dešimtis Irano bankų buvo "neeilinė ir precedento neturinti" priemonė. Rusijos situacijos pareigūnai nekomentavo.

2014 metų rudenį Europos ir Amerikos politikai ne kartą ragino Rusiją atjungti nuo SWIFT dėl padėties Ukrainoje. Rugsėjo viduryje už Rusijos išbraukimą iš SWIFT sistemos, toliau plečiantis Donbaso konfliktui, pasisakė ir Europos Parlamento nariai. To paties mėnesio pabaigoje nemažai JAV senatorių kreipėsi į JAV iždą su prašymu atjungti nuo SWIFT Rusijos bankus, prieš kuriuos Vašingtonas nustatė sankcijas. Pati SWIFT operatorė ne kartą pabrėžė neketinanti to daryti.

2015 metų sausio pabaigoje banko VTB vadovas Andrejus Kostinas sakė, kad galimas Rusijos bankų atjungimas nuo tarptautinės mokėjimo sistemos reikš suardomus Rusijos ir JAV santykius.

Kinija pasiruošusi jau 2015 metų rugsėjo-spalio mėnesiais paleisti tarptautinių mokėjimų sistemą CIPS (angl. China International Payment Platform), skirtą sudarinėti sandorius juaniais. CIPS bus naudojamas toks pat pranešimų formatas kaip ir kitose tarptautinėse mokėjimo sistemose, todėl kai kurie analitikai vadina naująją sistemą alternatyva SWIFT.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder