Graikija po trejų metų sugrįžo į skolinimosi rinką

Graikija po trejų metų sugrįžo į skolinimosi rinką

Graikija išplatino valstybinių obligacijų už 3 mlrd. eurų, praneša „The Financial Times“.

Atėnai neplatino skolos vertybinių popierių nuo 2014 metų. Valstybinių obligacijų išpirkimo terminas - penkeri metai, metinė palūkanų norma - 4,625 proc.

Liepos 21 d. Tarptautinis valiutos fondas (TVF) pritarė 1,6 mlrd. eurų paskolos Graikijai skyrimui. Lėšos bus skirtos tik gavus Europos Sąjungos (ES) garantijas dėl šalies skolos tvarumo.

Birželio viduryje euro zonos šalių finansų ministrai suderino galimybę skirti Graikijai naują finansinės paramos paketą, kuris sieks 8,5 mlrd. eurų. Euro grupė taip pat suderino galimybę pratęsti paskolų, išduotų Europos finansinio stabilumo mechanizmo (EFSM), grąžinimo terminus.

2016 m. gegužę euro zonos finansų ministrai susitarė dėl naujos ekonominės paramos Graikijai dalies - 10,3 mlrd. eurų - ir laipsniško, per dvejus metus, šalies skolų naštos mažinimo, kaip to ir reikalavo Atėnai ir TVF. Tuomet Europos Sąjungos (ES) ekonomikos reikalų komisaras Pjeras Moskovisi (Pierre Moscovici) atkreipė dėmesį į Graikijos valdžios pasiektus pasiekimus reformuojant šalies ekonomiką. Tada Graikijoje buvo priimtas ir įstatymas dėl griežto taupymo priemonių.

2015 m. vasarą Graikija ir Europos Sąjunga susitarė dėl pasitraukimo iš skolų krizės programos. Atėnai per trejus metus gaus 86 mlrd. eurų. Mainais į finansinę paramą šalis įsipareigojo įvesti taupymo programą, pagal kurią numatyta įgyvendinti reformas, įskaitant mokesčių ir pensijų sistemų pertvarkas. 

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder