"Gazprom" perspėjo ES: arba ji prisijungs prie planuojamo dujotiekio į Turkiją, arba praras rusiškas dujas

"Gazprom" perspėjo ES: arba ji prisijungs prie planuojamo dujotiekio į Turkiją, arba praras rusiškas dujas

Rusijos naftos milžinė "Gazprom" trečiadienį paragino Europos Sąjungą prisijungti prie planuojamo dujotiekio į Turkiją, kitu atveju - ji prarasianti dujas, kurios šiuo metu tiekiamos tranzitu per Ukrainą. Apie tai informuoja "EUbusiness" remdamasis "Gazprom" pranešimu.

"Gazprom" vadovas Aleksejus Mileris priminė naujajam Europos Sąjungos energetikos komisarui Marošui Šefčovičiui, kad "Pietų srauto" projektas, skirtas tiekti dujas į Europą per Ukrainą, nutrauktas. Todėl "Turkijos dujotiekis yra vienintelis maršrutas, kuriuo gali būti transportuojama 63 mlrd. kubinių metrų rusiškų dujų, šiuo metu pumpuojamų tranzitu per Ukrainą. Kitų variantų nėra", sakė jis.

"Pietų srauto" vamzdyną buvo planuojama nutiesti Juodąja jūra iš Rusijos į Pietų Europą. 2012 metais ES energetikos sektoriaus įmonėms pradėjo taikyti naujas taisykles, todėl Rusijos projekto įgyvendinimas sustojo. 2014 m. gruodžio 1 d. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, lankydamasis Turkijoje, viešai pareiškė, kad tęsti "Pietų srauto" projekto įgyvendinimą dabartinėmis aplinkybėmis neįmanoma.

Dabar Rusija planuoja tiesti naują dujotiekį į Turkiją ir paversti šalį pagrindiniu rusiškų dujų tranzito centru. Tarp "Gazprom" ir Turkijos bendrovės "Botas" buvo pasirašytas susitarimo memorandumas. Naujas projektas savo galia prilygtų "Pietų srautui" - per metus juo gali būti perpumpuojama 63 mlrd. kub. metrų dujų. Tikimasi, kad naujasis dujotiekis visiškai padengs Turkijos poreikius. Šaliai tektų maždaug ketvirtis visos transporto kanalo galios. Likę maždaug 50 mlrd. kub. metrų dujų būtų pristatomi iki Turkijos ir Graikijos sienos bei parduodami specialioje mainų platformoje. Čia rusiškų dujų galėtų įsigyti Europos vartotojai.

Turkija yra antra didžiausia rusiškų dujų importuotoja Europoje po Vokietijos.

"Mūsų Europos partneriai yra apie tai informuoti, ir dabar jų užduotis sukurti būtiną dujų transportavimo infrastruktūrą nuo Graikijos ir Turkijos sienos", - "Gazprom" pranešime cituojami A. Milerio žodžiai.

"Tam jie turi porą metų, daugiausia. Terminas labai griežtas, ir kad jis nebūtų praleistas, naujos dujų transportavimo infrastruktūros statybos darbai Europos šalyse turi būti pradėti jau dabar, - perspėjo A Mileris. - Kitaip šios dujų apimtys gali nukeliauti į kitas rinkas".

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder