Europa ir TVF įspėja Ispaniją dėl kylančios finansinės rizikos

Europa ir TVF įspėja Ispaniją dėl kylančios finansinės rizikos

Ispanija galės išgelbėti "blogųjų paskolų" smukdomą bankų sektorių, padedama didžiulės finansinės paskolos iš Europos, tačiau ūkio nuosmukis ir didelės valstybės skolos kelia Ispanijai tam tikrą finansinę riziką, pirmadienį šalį įspėjo Europos Sąjunga (ES) ir Tarptautinis valiutos fondas (TVF). Apie tai praneša "EUbusiness".

Ispanija jau išnaudojo 41,3 mlrd. eurų iš ES finansinės pagalbos paskolų fondo. Iš viso šaliai skirta 100 mlrd. eurų bankams padėti. Šiems finansinių problemų kyla nuo pat 2008 metų, kai sprogo nekilnojamojo turto burbulas.

Europos Komisijos ekspertų grupė iki gegužės 31 d. patikrino, kaip vyksta finansinis valstybės gelbėjimas. Specialistai teigė, kad Ispanijos bankų restruktūrizavimas "gerokai pasistūmėjo į priekį". TVF, taip pat nusiuntęs specialistų grupę į Ispaniją ir atlikęs nepriklausomą tyrimą, teigė, kad Ispanijos bankų gelbėjimas vyko taip, "kaip ir buvo planuota". "Nepaisant to, rizika ekonomikoje išlieka ir todėl Ispanija ir toliau patirs sunkumų, kol nesutvarkys išbalansuotų finansų", - pridūrė TVF atstovai.

"Moody's Investors Service" praėjusį mėnesį perspėjo, kad skolinimosi perspektyva šaliai ir toliau lieka "neigiama" dėl Ispanijos bankų sektoriaus. Agentūra teigia, kad bankų turto vertė turi smukti per ateinančius 18 mėnesių. Vadinamųjų blogųjų paskolų, t. y. tokių paskolų, kurių jas pasiėmę asmenys nebegali grąžinti bankui pinigų, skaičius šių metų vasarį siekė 10,4 proc., tačiau kovą pakilo iki 10,47 proc. visų suteiktų kreditų.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder